Podpredsednik Inštituta Master of wine obiskal Slovenijo

Dr. Josef Schuller edini avstrijski ťMaster of wineŤ, direktor avstrijske vinske akademije in podpredsednik Inštituta Master of wine je predaval na Salonu Jeruzalem 2008.
Gre za enega najbolj priznanih vinskih strokovnjakov na svetu. Na Salonu Jeruzalem je na delovni pokušini degustiral tri vina od vsakega sodelujočega vinarja ter se z vinarji pogovoril o vinih, kar jim je prineslo nov, širši in neobremenjen pogled na njihova vina. Dr. Schuller je salonske vtise povezali z idilično okolico jeruzalemskih gričev in jih obogatene z njegovim svetovljanskim pogledom strnil v izjemno predavanje. ťPrav posebej so me navdušili laški rizlingi in šiponi. Le ti imajo resne možnosti in priložnost, da postanejo v naslednjih nekaj letih pravi hit. Vse pa je odvisno od vinarjev in njihovih odločitev tako v vinogradu, v kleti, kakor tudi pri približevanju kupcem. Ta salon je dober pokazatelj. S takšno organizacijo in izvedbo salona se lahko predstavite kjerkoli na svetuŤ, je za popotnico vinarjem dejal dr. Schuller.

Na salonu je priznani etnolog dr. Aleš Gačnik je predaval o prepletanju misli, vina, umetnosti ter tradicij v turizmu. Slušatelji so z veliko pozornostjo prisluhnili dobrim praksam na tem področju, ki jih uspešno izvajajo v Park hotelu Ptuj.

Enologinja dr. Tatjana Košmerl iz Biotehniške fakultete v Ljubljani je strokovni javnosti in vinarjem predstavila opise in dosežke prleških vin ocenjenih za popolnoma nov, strokovno podprt, slovenski vinski vodič.

Jože Kupljen, priznani vinar iz Jeruzalema je po zaključku salona povedal: ťIzpeljana je bila prireditev s katero smo počastili življensko delo Stanka Čurina. Ob enem pa gre za enkraten vinski dogodek, takšen, kot smo si ga prleški vinarji od nekdaj želeli. Med naše vinograde smo uspeli privabiti eminentne goste, sommelierje, gostince in medije. Vsi skupaj bodo lahko glas o naši lepi naravi, vinih in kulinariki ponesli po svetu. Ter se, upam da z veseljem vračali k nam in našim vinom.Ť