Vipavska dolina

Izbor najboljših vin na Zgornji Vipavski vinski cesti 2008; Mednarodna degustacija vin Majerija, Slap 28. junij 2008, ob 12. uri.
Zgornja Vipavska vinska cesta vabi s svojo ponudbo 27 vinskih krajev in več kot 100 ponudniki, ki so označeni z usmerjevalnimi tablami, skozi vse leto. Z množico vključenih ponudnikov, kakor tudi z ostalimi vinogradniki in vinarji, ki k projektu še niso pristopili, se nadaljuje izgradnja kakovosti izdelkov in storitev, skrb za dodajanje novih vsebin in iskanje inovativnih načinov trženja.

Kot učinkovita pot do doseganja večjih učinkov pri pospeševanju prodaje vina in drugih izdelkov, pridelkov ter storitev ponudnikov Vipavske vinske ceste, se je nedvomno pokazala pot skupnega trženja. Tradicionalni prireditvi ťVinski hrami Vipavske dolineŤ, ki se je izkazala kot uspešen in izviren pristop za trženje vina in dvigovanja pomena ter zavesti kulture pitja vina, se je drugo leto po vrsti priključila prireditev ťOkusi VipavskeŤ, ki na visoki ravni prepleta kulinariko in vina Vipavske doline. Tradicionalni prireditvi iz leta v leto doživljata velik odziv in vedno večje razsežnosti.

Razvojna agencija ROD usmerja prizadevanja v doseganje večjega blagostanja ljudi, boljše prepoznavnosti Vipavske vinske ceste in Vipavske doline nasploh, skupaj s prepletanjem kulturne in naravne dediščine, z izvirnimi pristopi, vendar ob upoštevanju tradicije.

Razvojna agencija ROD je od leta 2004, ena izmed sedmih partneric mednarodne mreže ťVINESTŤ. Gre za edinstveno mrežo sedmih partnerskih organizacij, ki promovira majhna obmejna vinorodna območja v Evropi z namenom, da se zaščiti in ohrani raznovrstnost in edinstvenost vin posameznega vinorodnega območja.

Partnerske članice projekta so iz Sardinije (Italija), Bullasa v Španiji, Kanarskih otokov, Madžarske, Burgerlanda (Avstrija) in Saške (Nemčija). V letu 2008 pa se v mrežo priključujejo območja Setubal – dolina Tejo (Portugalska) in Sremsko – Vukovarska pokrajina (Hrvaška).

Med množico lokalnih aktivnosti tega mednarodnega projekta, ki so že bile izpeljane in še bodo, je tudi izvedba že tretjega ocenjevanja vin ponudnikov na Zgornji Vipavski vinski cesti.

Devetčlanska strokovna komisija poskuševalcev je sredi aprila v prostorih Kmetijsko gozdarskega zavoda v Novi Gorici med 62 prispelimi vzorci vin izbrala pet najboljših, ki so se v okviru mreže Vinest med 14. in 16. majem 2008 predstavijo na 11. mednarodnem sejmu gastronomije v Pragi.

Obiskovalci sejma, ugledni kuharji in gostinci, vinski trgovci, novinarji specializiranih kulinaričnih revij, vinski ljubitelji so tako lahko ob stojnici mednarodne mreže Vinest uživali ob degustiranju vin: pinela, letnik 2006, Izidorja Petriča iz Slapa; sauvignon, letnik 2007, Alojza Škrlja iz Vrhpolja; zelen, letnik 2006 in rdeči cuvee, letnik 2003, iz kleti Agroind Vipava 1894 in merlot, letnik 2003, iz kleti Martina Krapeža iz Vrhpolja.

Stojnica je bila vse dni festivala dobro obiskana in opazna. O naših vinih so obiskovalci govorili spoštljivo in vzneseno. Ob pokušanju so bili navdušeni in prijetno presenečeni nad bogatimi, raznovrstnimi in strukturnimi vini. V Pragi so se v okviru mreže Vinest poleg zgornje Vipavske doline predstavila še partnerska vinorodna območja iz Planargia Sardinije, Bullas – Murcia, Kanarskih otokov, iz regije Saxony-Anhalt Nemčije in Gradiščanskega. Mreža Vinest, katere partnerica je Razvojna agencija ROD, je zaključila predstavitev v Pragi s promocijskim dogodkom, kjer je bila obiskovalcem v harmoniji okusov, fotografij in besedi predstavljena tudi Vipavska dolina.

V soboto, 28. junija 2008 pa se bodo izbrana vina predstavila še na enem mednarodnem promocijskem dogodku in sicer v Vipavski dolini.

Dogodek sovpada s časom obiska mednarodne delegacije partnerjev projekta VINEST – GRUNDTVIG; 37 članska delegacije bo zjutraj najprej obiskala Vinoteko v Vipavi, kjer si bodo ogledali multivizijo Vipavske doline in okušali vrhunska vina Vipavske doline. Po končanem obisku Vipave pa se bodo obiskovalci napotili na turistično kmetijo Majerija na Slapu.

Na Majeriji na Slapu, bo ob 12.00 uri potekla podelitev listin odličnosti petim najvišje ocenjenim vinom Zgornje Vipavske doline.

Tanja KRAPEŽ, Razvojna agencija ROD, vodja projekta VINEST – GRUNDTVIG.