Predsednik ocenjevalne komisije je bil prof.dr. Boidar lender, Biotehnika fakulteta Ljubljana, podpredsednik prof.dr. Janez Marinek, Veterinarska fakulteta Ljubljana, podpredsednica pa viji pred.mag. Marlena Skvarča, Biotehnika fakulteta Ljubljana.
46. mednarodni kmetijsko-ivilski sejem
Gornja Radgona, od 23. do 29. avgusta 2008
K REZULTATOM 29. MEDNARODNEGA OCENJEVANJA KAKOVOSTI MESA IN MESNIH IZDELKOV
Na ocenjevanju mesa in mesnih izdelkih je skupno, v kategoriji sveega mesa in v kategorijah različnih mesnih izdelkov letos sodelovalo 33 podjetij iz 4 drav (Slovenija, Hrvaka, Avstrija in Srbija) s 327 izdelki.
Predsednik ocenjevalne komisije je bil prof.dr. Boidar lender, Biotehnika fakulteta Ljubljana, podpredsednik prof.dr. Janez Marinek, Veterinarska fakulteta Ljubljana, podpredsednica pa viji pred.mag. Marlena Skvarča, Biotehnika fakulteta Ljubljana.
Člani komisije so bili: viji pred. mag. Alenka Rajar, Biotehnika fakulteta Ljubljana, prof.dr. Slavko Čepin, Biotehnika fakulteta Ljubljana, Oddelek za zootehniko, doc.dr. Lea Gaperlin, Biotehnika fakulteta Ljubljana, doc.dr. Andrej Plestenjak, Biotehnika fakulteta Ljubljana, prof.dr. Branimir Čavlek, Prehrambeno biotehniki fakultet, Zagreb, dr. Andrej Kirbi, Veterinarska fakulteta Ljubljana, dr. Toma Polak, Biotehnika fakulteta Ljubljana, Vesna Pipan, univ.dipl.in., MIP d.d., Andreja Banko, univ.dipl.in., MIR d.d., Simona Habjanič, univ.dipl.in., Perutnina Ptuj d.d., Tina Kozlovič, univ.dipl.in., Kras d.d. Seana, Marko Rapotec, univ.dipl.in., Pivka d.d., Jasmina Halilovič, univ.dipl.in., KZ Lako z.o.o., Janez Kodila, Kodila d.o.o., Tomo Lečnik, Mesarija Lečnik, Barbara Bratua, univ.dipl.in., Proconi d.o.o.
Tehnični vodja ocenjevanja je bil mag. Franc Muhič, Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeelja.
OCENJEVANJE KAKOVOSTI SVEEGA MESA
Ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov se je pričelo z ocenjevanjem sveega mesa, ki je potekalo letos od 22. do 23. maja. Sodelovalo je 10 proizvajalcev iz Slovenije in Hrvake. Prijavili so 45 vzorcev mesa, kar pomeni 18 posameznih vzorcev in
27 kolekcij vzorcev, ki predstavljajo 87 različnih izdelkov iz presnega mesa.
Prof.dr. Boidar lender, predsednik komisije, je vtise z ocenjevanja strnil z naslednjimi besedami: ťSodelujoča podjetja so dala prednost mikrokonfekcioniranemu začinjenemu in za kuho/peko pripravljenem mesu, predvsem skupini sekljanin in nabodal (čevapčiči, pleskavice, nabodala, zrezki, klobase ), ki so očitno osnova nae kulinarike, predvsem v nastopajoči poletni sezoni pripravljanja mesa na aru. Visok dele nagrajenih izdelkov pomeni povečanje delea izdelkov najbolje kakovosti. To kae na visoko znanje tehnologov in primerno raven tehnoloke opremljenosti podjetij, ki sledi svetovnim trendom v ponudbi mesa. Razen običajnih vrst mesa (svinjine, govedine, jagnjetine, perutnine – pičančje, puranje meso) drugih vrst mesa ni bilo. Zato se bomo skupaj z organizatorjem v bodoče trudili vzpodbujati proizvajalce za večje sodelovanje s ponudbo rib in ribjih pripravkov, kunčjega in divjačinskega mesa, ter e nekaterih drugih bolj eksotičnih vrst mesa.Ť
OCENJEVANJE KAKOVOSTI MESNIH IZDELKOV
Drugi del ocenjevanja, ocenjevanje mesnih izdelkov, je potekalo od 18. do 19. junija. Nanj je bilo prijavljenih 282 izdelkov, 31-ih podjetij iz Slovenije, Hrvake, Srbije in Avstrije.
Predsednik komisije, prof. dr. Boidar lender, je v zapisniku z ocenjevanja med drugim ugotovil, da devetindvajseto ocenjevanje mesnin kae v primerjavi s preteklimi leti trend ponovnega zmernega povečanja tevila prijavljenih vzorcev in tudi tevila sodelujočih podjetij in drav. Dele nagrajenih izdelkov kae na v povprečju zelo visoko kakovost izdelkov, s katerimi proizvajalci konkurirajo za nagrade. To je ponovna potrditev e večkrat napisane ugotovitve, da mesna industrija in obrt znajo pokazati visoko tehnologijo in znanje ter visoko kakovost izdelkov.
Letos je komisija za stalnost visoke kakovosti izdelkov (3 leta zaporedoma zlata medalja) podelila kar deset ťampionov kakovostiŤ, kar zagotovo sodi med rekordne bere najvijih priznanj. ťTo je kot v portu, ko je laje osvojiti zlato, kot ga braniti. Čestitke vsem dobitnikom teh priznanj, ki so vredna dobre promocije pri kupcih,Ť je e dodal.
Dele novih izdelkov (skupina B) se je ustalil pri okoli 13 %. Varovalne mesnine so letos nekoliko razočarale zaradi majhnega tevila prijav (2,1 %), res pa je bilo kar nekaj izdelkov, ki bi lahko bili kot taki deklarirani, a jih proizvajalci niso prijavili v to kategorijo.
Zaključil je z mislijo, ťda je bilo tudi letonje ocenjevanje mesa in mesnin uspeno, saj smo bili deleni velikega tevila izdelkov visoke in vrhunske kakovosti.Ť
Od 21. do 25. julija strokovnim ocenjevanjem sledi e 34. odprto dravno ocenjevanje vin – Vino Slovenija Gornja Radgona, dan pred odprtjem sejma, 22. avgusta pa 28. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme.
Svečana podelitev priznanj z ocenjevanj bo na 46. kmetijsko- ivilskem sejmu v Gornji Radgoni od 23. do 29. avgusta 2008. Na njem pa bo moč tevilne nagrajene izdelke tudi poizkusiti oz. preizkusiti.
______________________
Podrobneje informacije:
Mateja Jaklič, vodja komerciale, telefon: 02/5642 100, telefaks: 02/5642 160
e-pota: info@pomurski-sejem.si
Jana Dimec, projektni vodja, telefon: 02/5642 108
e-pota: jana.dimec@pomurski-sejem.si
Odnosi z javnostmi:
Miran Mate, telefon 041 263 107
http://www.pomurski-sejem.si