Končani enološki dnevi za mlade

ENOLOŠKI DNEVI V PRLEKIJI SO USPELI!
Tretji dan Enoloških dni je potekal na terenu. Strokovna ekskurzija je zajemala ogled kleti Jeruzalem Ormož, prikaz praktičnega dela v vinogradu in kleti pri Vinogradništvu Družina Kos ter ogled Miklošičeve rojstne hiše v Radomerščaku.
Udeležence je najbolj očarala arhivska klet v ormoški kleti in praktično delo – vršičkanje in etiketiranje.

Sicer pa so udeleženci Enoloških dni v štirih dneh usvojili nova znanja s področja vinogradništva, vinarstva in javnega nastopanja. Pridobljena znanja jim bodo v prihodnosti koristila tudi na delovnih mestih, saj je bila polovica udeležencev iz Srednje gostinske šole iz Radencev. To je tudi eden izmed razlogov, da je bilo strokovno predavanje in praktični prikaz postrežbe vina (penina, belo vino, dekantiranje rdečega vina) Branka Slavinca iz Trem Banovci eno izmed najbolj zanimivih. Tudi priprave na zaključno degustacijo za starše, goste in sponzorje so bile pomembne, saj so jo udeleženci sami izvedli, sami pa so tudi pripravili tekste za predstavitev vin, ki so jih za degustacijo podarili Jeruzalem Ormož VVS, vinska klet Mirovino, Vinogradništvo Kovačič, Vinarstvo Magdič, Vinogradništvo Krampač, Vinogradništvo in vinarstvo Ozmec, Ljutomerčan d.d. in Vinogradništvo Družina Kos. Bučno-jabolčna marmelada, ki so jo udeleženci sami skuhali, je odlično uspela, saj so jo poskusili in se tako sami prepričali o kakovosti marmelade.

Polni vtisov in z željo po nadaljevalni stopnji takšnega izobraževanja so udeleženci zvečer odhajali domov. Tudi nova prijateljstva, ki so se v štirih dneh stkala na Turistični kmetiji Hlebec, in želja po ponovnem druženju jeseni na trgatvi je dokaz, da so prvi Enološki dnevi resnično uspeli.

Kulturno in izobraževalno društvo KELIH
Organizatorki:
mag. Tjaša Kos,
Katja Koroša, prof.
E-pošta: kelih@email.si