Mozirčani stavili klopotec pri Steyerju

„MOZIRSKI GAJ“ V RADGONSKIH GORICAH
Mozirski prijatelji vinogradnika Danila Steyerja so nekoliko bolj zgodaj kot običajno postavili klopotec v Steyerjevem vinogradu na Plitvičkem Vrhu.
Kar prijetno in razigrano je konec minulega tedna, zadnjega v letošnjem juliju, bilo v Steyerjevih vinogradih na Plitvičkem Vrhu, ter pozneje v Steyerjevi kleti in bližnji turistični kmetiji Urška v Plitvici. Podobno kot že vrsto let so namreč na obisk Steyerjevim prišli prijatelji iz Savinjske doline, pravzaprav iz Mozirja in okolice. Namen, enako kot vsako leto, postavitev klopotca, ki naj bi odganjal ptiče od zrelih grozdnih jagod. Res je sicer, da so tokrat klopotec postavili nekoliko bolj zgodaj, kot običajno (Marijino vnebovzetje – velika maša, 15.8.), a nič ne de, saj se je tudi narava nekoliko obrnila in sedaj tudi grozdje hitreje dozoreva. V Steyerjevem vinogradu bo tudi letos dobro dozorevalo, in veliko ga bo, saj so pri omenjeni znani vinogradniški družini imeli nekoliko več sreče, kot mnogi drugi vinogradniki iz radgonsko – kapelskih goric, ki jim neurje s točo 13. in 14. julija, dodobra prerdečil vinograde.

Po hitri postavitvi klopotca in „označb“ Mozirja, ter kratkih pozdravnih nagovorih, prigrizku in kozarcu rujnega, se je več deset gostov iz Mozirja, na čelu z županom Ivanom Suhoveršnikom, predsednikom Planinskega društva Zvenetom Mazejem, očetom Mozirskega gaja Jožetom Skornškom, direktorjem SC Golte Ernestom Kovačem ter gostitelji iz družine Steyer, domači župnik Janez Ferencek in podžupan občine Apače Franc Pižmoht, preselili na turistični kmetijo Urška ob domačiji Steyerjevih, na kulinarične dobrote ter degustacijo odličnih Steyerjevih vin.

Sicer pa smo med drugim slišali, da v Savinjski dolini, predvsem v Mozirju in okolici popijejo veliko Steyerjevih vin. Tako ima Steyer v Mozirju, pri svojem zastopniku Danijelu Grudniku, celo posebni logistični center. Zato Mozirčani, kot je dejal njihov župan Suhoveršnik „sedaj raje pijejo odlična Steyerjeva vina, ne pa kot nekoč, zgolj tolkanco (jabolčnik op.p.)“.
Vsekakor temu prispeva tudi prijateljevanje in pogosto druženje, tako v Plitvici in na Plitvičkem Vrhu, kot v Mozirju ali na Voglu?

Besedilo in foto: O.B.)