5. viteški turnir

Pripravili so 5. viteški turnir slovenskih vin
NASLOV ťVITEŠKO VINO 2008Ť ZA TERAN CARCUS IZ DUTOVELJ

V okviru bogatega dogajanja na 46. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu je na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni potekal tudi jubilejni, 5. viteški turnir slovenskih vin. In prvič so ocenjevali rdeča vina desetih različnih sort, ki so jih prinesli vinogradniki iz vseh treh slovenskih vinskih dežel. V prenovljenem in z novo blagovno znamko „Vino Slovenija – Gornja Radgona“, enkratno urejenem Vinskem hramu na Pomurskem sejmišču, so pod vodstvom Nataše Petrovič, najprej potekali pozdravni nagovori: ambasadorja Slovenskega reda vitezov Milana Kneževiča, vinske kraljice Radgonsko-Kapelskih goric Janje Korošec, ter vodje ocenjevanja, viteza vina I. reda Alojza Filipiča. V ocenjevanju, ki so ga z lepo domačo pesmijo obogatili člani „Kapelskega kvarteta“ so poleg velike večine od skupno 96 vinskih vitezov Slovenskega viteškega reda, neuradno sodelovali tudi drugi prisotni gostje, poleg kristalnih kelihov za prvake posameznih vinskih skupin, pa so na koncu razglasili tudi „Viteško vino za leto 2008“.

„Viteški turnir“ je sicer zelo pomembna promocija slovenskih vin, vinske branže sploh ter hkrati tudi dvig kulture uživanja vina. Komisija vinskih vitezov, torej sami vrhunskih vinskih strokovnjakov, je vsekakor imela težavno delo, kajti na takšne turnirje mnogi slovenski vinogradniki pošljejo običajno najboljše vzorce iz svojih kleti. Letos so se odločili oceniti 25, od 29 poslanih vzorcev, tako da so zajeli vse tri vinorodne dežele, ter vse štiri (po pet vzorcev) sorte – sladko, suho, polsladko in polsuho. Poleg večine vin, ki so jih ocenjevali pa so vitezi pozneje poskusili štiri „rezervne“ vzorce, in sicer na „viteškem kosilu v Restavraciji M“. In ugotovili so, da so tudi omenjena vina bila izvrstna. Sicer pa je tokrat bila izbrana tudi osrednja komisija petih vitezov in vseh treh treh dežel (Mojmir Wondra, Katarina Merlin, Ivan Mijošek, Majda Brdnik, Franc Škrobar), ocenjevanje pa je pokazalo, da rdeča vina najbolje pridelujejo na Primorskem, kjer jih je tudi največ.

Izmed ocenjenih vin je „Slovensko viteško vino 2008“ so prvaki petih skupin postali: Primož in Tadej Štoka (Dutovlje); Bojan Tilen Praprotnik (Izola); Edvin Širca in Stane Kodrič (Dutovlje), Martin Krapež (Vrhpolje), ter Plateis – Kraner (Hlapje). Izmed slednjih pa je naslov „Viteško vino 2008“ pripadel Teranu Carsus 2001, ki sta ga pridelala Primož in Tadej Štoka iz Dutovelj.

Besedilo in foto: O.B.