Kljub neugodnim vremenskih razmeram pričakujejo dobro letino.
19. september 2008 Danes so v kleti Bistrica začeli s tradicionalno trgatvijo, ki poteka na 54 hektarjih lastnih vinogradov.
Prvo grozdje so danes utrgali v Studenicah, in sicer sorte rizvanec in sauvignon. Kljub neugodnim vremenskim razmeram tudi letos v kleti Bistrica pričakujejo dobro letino, katere kakovost bo enaka ali celo bolja kot lani.
Trgatev bo trajala predvidoma mesec dni. ťOcenjujemo, da bo pridelek nekoliko manji kot lani, e vedno pa ga bo dovolj, da napolnimo nae kapacitete in naredimo nekaj dobrih vin. Skupaj z odkupom od okolikih vinogradnikov bomo letos pridelali vina iz okoli 700 ton grozdja,Ť je povedala direktorica in enologinja kleti Bistrica, Darja Bovha. V Kleti Bistrica imajo od lanskega oktobra dve blagovni znamki znamko Klet Bistrica, kjer so zastopana vina Rumeni mukat, Chardonnay, Sivi pinot, Rose, Beli in Rdeči gral ter blagovno znamko Mano vino, katerega posebnost je Vinum cardinalium ali Kardinalsko vino, ki je bilo napolnjeno ob prvi obletnici imenovanja dr. Franca Rodeta za Kardinala. Okus in vonj vina sta odvisna od vremenskih pogojev, zrelosti in kakovosti grozdja, vplivov lesenih sodov, znanja in izkuenj enologinje. Letos so v kleti Bistrica e posebej ponosni na prejeta odličja in priznanja. Na 54. mednarodnem ocenjevanju vin in alkoholnih pijač na Gospodarskem razstaviču v Ljubljani, ki spada med deset najelitnejih ocenjevanj na svetu, je vino Laki rizling letnik 2006 prejelo zlato medaljo, Rumeni mukat, prav tako letnik 2006, pa srebrno medaljo. Rumeni mukat je bil tudi najvije ocenjen Rumeni mukat med slovenskimi vini rednih trgatev. Na 34. odprtem dravnem ocenjevanju vin Vino Slovenija Gornja Radgona, ki je potekalo v okviru 46. mednarodnega kmetijsko-ivilskega sejma v Gornji Radgoni, pa je klet Bistrica prejela tiri velike zlate medalje in sedem srebrnih medalj. Med nagrajenci so bili laki in renski rizling ter rumeni mukat različnih letnikov.
Pred dvema mesecema so v gostilni Emavs, ki je v lasti Kleti Bistrica, predstavili novo ponudbo jedi oblikovano glede na ponudbo vrhunskih vin. Uvedli so staro gostilniko hrano, po kateri je bila ta gostilna nekoč e znana. ťZ obratovanjem gostilne Emavs smo zadovoljni. Opaamo namreč, da čedalje več ljudi ceni domačo hrano. Veliko se jih odloča za stare jedi, kot sta pohorski lonec in furmanski gola. Seveda pa e vedno nudimo malice in jedi po naročilu,Ť je o gostilni Emavs povedal Matja Libnik, vodja prodaje v Kleti Bistrica.
Kontaktne osebe v kleti:
DARJA BOVHA, univ. dipl. in. kmet., direktorica kleti Bistrica in enologinja, tel.: 02 80 50 820, e-naslov: darja.bovha@klet-bistrica.com
MATJA LIBNIK, vodja prodaje pri kleti Bistrica, tel.: 02 80 50 823, GSM: 041 653 375 matjaz.libnik@klet-bistrica.com