Začetek trgatve v Kleti Bistrica

Kljub neugodnim vremenskih razmeram pričakujejo dobro letino.
19. september 2008 – Danes so v kleti Bistrica začeli s tradicionalno trgatvijo, ki poteka na 54 hektarjih lastnih vinogradov.
Prvo grozdje so danes utrgali v Studenicah, in sicer sorte rizvanec in sauvignon. Kljub neugodnim vremenskim razmeram tudi letos v kleti Bistrica pričakujejo dobro letino, katere kakovost bo enaka ali celo boljša kot lani.

Trgatev bo trajala predvidoma mesec dni. ťOcenjujemo, da bo pridelek nekoliko manjši kot lani, še vedno pa ga bo dovolj, da napolnimo naše kapacitete in naredimo nekaj dobrih vin. Skupaj z odkupom od okoliških vinogradnikov bomo letos pridelali vina iz okoli 700 ton grozdja,Ť je povedala direktorica in enologinja kleti Bistrica, Darja Bovha. V Kleti Bistrica imajo od lanskega oktobra dve blagovni znamki – znamko Klet Bistrica, kjer so zastopana vina Rumeni muškat, Chardonnay, Sivi pinot, Rose, Beli in Rdeči gral ter blagovno znamko Mašno vino, katerega posebnost je Vinum cardinalium ali Kardinalsko vino, ki je bilo napolnjeno ob prvi obletnici imenovanja dr. Franca Rodeta za Kardinala. Okus in vonj vina sta odvisna od vremenskih pogojev, zrelosti in kakovosti grozdja, vplivov lesenih sodov, znanja in izkušenj enologinje. Letos so v kleti Bistrica še posebej ponosni na prejeta odličja in priznanja. Na 54. mednarodnem ocenjevanju vin in alkoholnih pijač na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, ki spada med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu, je vino Laški rizling letnik 2006 prejelo zlato medaljo, Rumeni muškat, prav tako letnik 2006, pa srebrno medaljo. Rumeni muškat je bil tudi najvišje ocenjen Rumeni muškat med slovenskimi vini rednih trgatev. Na 34. odprtem državnem ocenjevanju vin – Vino Slovenija Gornja Radgona, ki je potekalo v okviru 46. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni, pa je klet Bistrica prejela štiri velike zlate medalje in sedem srebrnih medalj. Med nagrajenci so bili laški in renski rizling ter rumeni muškat različnih letnikov.

Pred dvema mesecema so v gostilni Emavs, ki je v lasti Kleti Bistrica, predstavili novo ponudbo jedi oblikovano glede na ponudbo vrhunskih vin. Uvedli so staro gostilniško hrano, po kateri je bila ta gostilna nekoč že znana. ťZ obratovanjem gostilne Emavs smo zadovoljni. Opažamo namreč, da čedalje več ljudi ceni domačo hrano. Veliko se jih odloča za stare jedi, kot sta pohorski lonec in furmanski golaž. Seveda pa še vedno nudimo malice in jedi po naročilu,Ť je o gostilni Emavs povedal Matjaž Libnik, vodja prodaje v Kleti Bistrica.

Kontaktne osebe v kleti:
DARJA BOVHA, univ. dipl. inž. kmet., direktorica kleti Bistrica in enologinja, tel.: 02 80 50 820, e-naslov: darja.bovha@klet-bistrica.com

MATJAŽ LIBNIK, vodja prodaje pri kleti Bistrica, tel.: 02 80 50 823, GSM: 041 653 375 matjaz.libnik@klet-bistrica.com