Kmečka tržnica

Znova je zaživela „Kmečka tržnica“ v Gornji Radgoni
„ZDRAVI DOMAČI PRIDELKI“ SO HITRO POŠLI
Kako še bolj animirati ponudnike in predvsem kupce pristnih in zdravih domačih pridelkov?
V organizaciji Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, Društva Mura rafting in Zelene koalicije, je tudi prvi oktobrski petek (3.10.2008), med 8.00 in 13.00 uro, na tržnici v Gornji Radgoni, potekala tradicionalna „kmečka tržnica“. Tako se je v središču Gornje Radgone, v spremstvu glasbenikov Mirana in Pepija, znova odvijalo nekaj nadvse zanimivega in koristnega, saj potrošniki čedalje bolj cenijo ťzdrave pridelke Pomurja in ŠtajerskeŤ.

Domače je domače poudarjajo obiskovalci tovrstnih dogodkov na radgonski tržnici, ob tem je zraven tudi vedno več organizacij, društev in posameznikov, ki se v pokrajini ob reki Muri ukvarjajo z ekološkim kmetovanjem in sploh pridelovanjem zdrave hrane. In tudi sploh, bolj zdravo je tisto, kar ponuja domači kmet, kot tisto kar je že nekaj tednov na ladjah ali v hladilnicah.

Na kmečki tržnici, ki se v Gornji Radgoni sicer odvija vsak prvi petek v mesecu, je tokrat prišlo kar nekaj kmetovalcev – posameznikov, ki so ponujali, ter tudi precej obiskovalcev, ki so lahko poskusili ter tudi kupili marsikaj zdravega, kajti ponujali so različne živilske in kmečke pridelke, sadje in zelenjavo, med, domače kruh in pecivo, meso iz tünke, zaseko, domače klobase, džeme, vino, zdravilna zelišča in pripravke iz njih ipd. Vsekakor gre za koristno zadevo, kakršna je na drugi strani reke Mure, v sosednji Avstriji znana in med ljudmi izjemno priljubljena, že dalj časa.

Kot pravi eden izmed organizatorjev ťkmečke tržniceŤ, znani pomurski ekolog Simon Balažic iz Društva Mura rafting, bodo v Gornji Radgoni vztrajali in so prepričani, da bo zraven vedno več ponudnikov različnih pridelkov ter zdrave in varne kmečke hrane. Ponudba pa je še posebej pestra v tem jesenskem času… in samo škoda je, da je izjemno težko animirati še nekoliko več ponudnikov in predvsem kupcev, kajti čeprav so ti kmečki, domači sadeži nekoliko slabšega videza, nekoliko drugačnega, predvsem zdravega, domačega vonja in okusa, so pa pristni, brez pretiranega škropljenja, in predvsem bolj zdravi, pa še cenejši, kot je bilo videti na radgonski tržnici… In prav to vprašanje, kako še bolj animirati ponudnike in predvsem kupce pristnih in zdravih domačih pridelkov, sta se ob obisku tržnice in pogovoru s ponudniki ter potrošniki, spraševala tudi radgonski župan in podžupan Anton Kampuš in Vinko Rous, ki sicer vedno tudi sama nakupita nekaj dobrot. Pa tudi sploh je znova hitro pošla „zaloga“ ponudnikov in najbrž bo pomladi potrebno storiti še nekaj, da bi slednjih bilo več. In takrat bo gotov tudi več povpraševanja, torej kupcev, saj smo jih tokrat kar nekaj videli, da so ostali brez izpolnjene želje. Kakorkoli že, organizatorji bodo poskrbeli, da bo „kmečka tržnica“ aktivna še prvi petek v novembru, potem pa do marca ali aprila, spet v velike trgovske centre…
Besedilo in foto: O.B.