Znova je zaivela Kmečka trnica v Gornji Radgoni
ZDRAVI DOMAČI PRIDELKI SO HITRO POLI
Kako e bolj animirati ponudnike in predvsem kupce pristnih in zdravih domačih pridelkov?
V organizaciji Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, Drutva Mura rafting in Zelene koalicije, je tudi prvi oktobrski petek (3.10.2008), med 8.00 in 13.00 uro, na trnici v Gornji Radgoni, potekala tradicionalna kmečka trnica. Tako se je v srediču Gornje Radgone, v spremstvu glasbenikov Mirana in Pepija, znova odvijalo nekaj nadvse zanimivega in koristnega, saj potroniki čedalje bolj cenijo ťzdrave pridelke Pomurja in tajerskeŤ.
Domače je domače poudarjajo obiskovalci tovrstnih dogodkov na radgonski trnici, ob tem je zraven tudi vedno več organizacij, drutev in posameznikov, ki se v pokrajini ob reki Muri ukvarjajo z ekolokim kmetovanjem in sploh pridelovanjem zdrave hrane. In tudi sploh, bolj zdravo je tisto, kar ponuja domači kmet, kot tisto kar je e nekaj tednov na ladjah ali v hladilnicah.
Na kmečki trnici, ki se v Gornji Radgoni sicer odvija vsak prvi petek v mesecu, je tokrat prilo kar nekaj kmetovalcev – posameznikov, ki so ponujali, ter tudi precej obiskovalcev, ki so lahko poskusili ter tudi kupili marsikaj zdravega, kajti ponujali so različne ivilske in kmečke pridelke, sadje in zelenjavo, med, domače kruh in pecivo, meso iz tünke, zaseko, domače klobase, deme, vino, zdravilna zeliča in pripravke iz njih ipd. Vsekakor gre za koristno zadevo, kakrna je na drugi strani reke Mure, v sosednji Avstriji znana in med ljudmi izjemno priljubljena, e dalj časa.
Kot pravi eden izmed organizatorjev ťkmečke trniceŤ, znani pomurski ekolog Simon Balaic iz Drutva Mura rafting, bodo v Gornji Radgoni vztrajali in so prepričani, da bo zraven vedno več ponudnikov različnih pridelkov ter zdrave in varne kmečke hrane. Ponudba pa je e posebej pestra v tem jesenskem času… in samo koda je, da je izjemno teko animirati e nekoliko več ponudnikov in predvsem kupcev, kajti čeprav so ti kmečki, domači sadei nekoliko slabega videza, nekoliko drugačnega, predvsem zdravega, domačega vonja in okusa, so pa pristni, brez pretiranega kropljenja, in predvsem bolj zdravi, pa e ceneji, kot je bilo videti na radgonski trnici… In prav to vpraanje, kako e bolj animirati ponudnike in predvsem kupce pristnih in zdravih domačih pridelkov, sta se ob obisku trnice in pogovoru s ponudniki ter potroniki, spraevala tudi radgonski upan in podupan Anton Kampu in Vinko Rous, ki sicer vedno tudi sama nakupita nekaj dobrot. Pa tudi sploh je znova hitro pola zaloga ponudnikov in najbr bo pomladi potrebno storiti e nekaj, da bi slednjih bilo več. In takrat bo gotov tudi več povpraevanja, torej kupcev, saj smo jih tokrat kar nekaj videli, da so ostali brez izpolnjene elje. Kakorkoli e, organizatorji bodo poskrbeli, da bo kmečka trnica aktivna e prvi petek v novembru, potem pa do marca ali aprila, spet v velike trgovske centre…
Besedilo in foto: O.B.