Bogastvo slovenske in slovaške kulinarike za skupno mizo

RADENCI GOSTIJO MLADE SLOVAKE
Dijaki in dijakinje SŠGT Radenci sodelujejo z vrstniki iz Finske in Slovaške

Projekt mobilnosti prispeva tudi kulturnem in jezikovnem spoznavanju med mladimi; Bogastvo slovenske in slovaške kulinarike za skupno mizo

Potem ko so dijaki in dijakinje Srednje šole za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci v lanskem šolskem letu, v okviru projekta Slovene National Dishes in Europe, ki ga izvajajo pod okriljem Leonardo da Vinci projektov (izmenjava dijakov), bili na Finskem, so sedaj oni gostitelji vrstnikov iz Slovaške. In svoje izkušnje, ki so jih v mesecu dni pridobili v finskem mestecu Espoo, nekaj minut oddaljenem od glavnega mesta Helsinkov, sedaj prenašajo na dijakinje in dijake iz Slovaške, ki so prišli na enomesečno izobraževanje, druženje, izmenjavo izkušenj. Tovrstne izmenjave dijakov pa niso nobene počitnice, temveč bodoči gostinski in turistični delavci opravljajo delovno prakso in vse ostale obveznosti, ki so predvidene z omenjenim mednarodnim projektom, kamor sodi tudi projekt ”Slovenske narodne jedi v Evropi”.
„V okviru mednarodnega sodelovanja nas to šolsko leto čakajo trije večji dogodki, in eden teh je tudi gostovanje slovaških dijakov pri nas. V okviru programov vseživljenjskega učenja sva skupaj z ravnateljico že lansko šolsko leto podpisali pismo o nameri, partnerstvu za dijake iz Slovaške, ki so sedaj v mesecu oktobru 2008 prišli k nam v Radence. Delovno prakso opravljajo v hotelu Radinu, pri nas pa bodo ostali štiri tedne, kolikor je potrebno, da se projekt izvede. Naši gostje so nastanjeni v našem dijaškem domu, poleg delovne prakse pa dijaki iz Slovaške (Akademija za gostinstvo in trgovino Novi Zamky, ki šteje 950 dijakov) sodelujejo tudi pri nekaterih aktivnostih na šoli, nekaj aktivnosti pa smo organizirali posebej za njih. Skupaj z našimi dijaki so se med drugim udeležili ogleda 55. gostinsko turističnega zbora v Moravskih Toplicah“, pravi koordinatorka projekta Darja Zlatnik.
V okviru praktičnega pouka na radenski šoli so slovaški dijaki, skupaj z gostitelji pripravili skupno vajo pri pouku strežbe in kuharstva, dogodek pa so si ogledali tudi nekateri gostje iz Slovaške in radenske šole, na čelu z vodstvi šol in celo vsemi člani Sveta zavoda radenske šole.
„Naši dijaki so vrstnikom iz Slovaške pokazali, kako pri nas poteka pouk strežbe in kuharstva, kjer so lahko naredili tudi primerjavo. Naši dijaki so predstavili slovenske narodne jedi, gostje iz Slovaške pa svoje. Zraven so bili tudi dijaki in mentorji praktičnega pouka turizma. In naši dijaki 4. letnika so pripravili lepo predstavitev Slovenije, nakar je sledila zanimiva predstavitev Slovaške s strani njihovega mentorja, ki se je končala z zanimivim klepetom in vprašanji s strani naših dijakov“, pravi Zlatnikova, ki dodaja, da so v okviru praktičnega pouka turizma za dijake iz Slovaške pripravili ogled Radencev, potem vseh term, ki poslujejo v okviru Panonskih term. Ravno tako so za svoje goste pripravili tudi obisk prestolnice Ljubljane, bilo pa je tudi veliko drugih zanimivih dogodkov, med drugim kostanjev piknik, veliko druženja…
Zlatnikova je tudi dodala, da bodo v okviru istih mednarodnih projektov, v naslednjih dneh gostili predstavnice šolo iz Finske, kjer so sami lani gostovali. Gostjam iz Finske bodo predstavili in pokazali vse kar jih zanima o radenski šoli, o Radencih, Pomurju in Sloveniji. Hkrati se bodo dogovorili o namestitvi njihovih študentov v Radencih. Darja Zlatnik poudarja, da je možnosti za mednarodno sodelovanje veliko, in da je slednje za dijake več kot koristno, problem pa je predvsem v sredstvih, saj teh vedno primanjkuje, in tukaj skušajo predvsem pridobiti sponzorska sredstva.
Besedilo in foto: O.B.