RADENCI GOSTIJO MLADE SLOVAKE
Dijaki in dijakinje SGT Radenci sodelujejo z vrstniki iz Finske in Slovake
Projekt mobilnosti prispeva tudi kulturnem in jezikovnem spoznavanju med mladimi; Bogastvo slovenske in slovake kulinarike za skupno mizo
Potem ko so dijaki in dijakinje Srednje ole za gostinstvo in turizem (SGT) Radenci v lanskem olskem letu, v okviru projekta Slovene National Dishes in Europe, ki ga izvajajo pod okriljem Leonardo da Vinci projektov (izmenjava dijakov), bili na Finskem, so sedaj oni gostitelji vrstnikov iz Slovake. In svoje izkunje, ki so jih v mesecu dni pridobili v finskem mestecu Espoo, nekaj minut oddaljenem od glavnega mesta Helsinkov, sedaj prenaajo na dijakinje in dijake iz Slovake, ki so prili na enomesečno izobraevanje, druenje, izmenjavo izkuenj. Tovrstne izmenjave dijakov pa niso nobene počitnice, temveč bodoči gostinski in turistični delavci opravljajo delovno prakso in vse ostale obveznosti, ki so predvidene z omenjenim mednarodnim projektom, kamor sodi tudi projekt Slovenske narodne jedi v Evropi.
V okviru mednarodnega sodelovanja nas to olsko leto čakajo trije večji dogodki, in eden teh je tudi gostovanje slovakih dijakov pri nas. V okviru programov vseivljenjskega učenja sva skupaj z ravnateljico e lansko olsko leto podpisali pismo o nameri, partnerstvu za dijake iz Slovake, ki so sedaj v mesecu oktobru 2008 prili k nam v Radence. Delovno prakso opravljajo v hotelu Radinu, pri nas pa bodo ostali tiri tedne, kolikor je potrebno, da se projekt izvede. Nai gostje so nastanjeni v naem dijakem domu, poleg delovne prakse pa dijaki iz Slovake (Akademija za gostinstvo in trgovino Novi Zamky, ki teje 950 dijakov) sodelujejo tudi pri nekaterih aktivnostih na oli, nekaj aktivnosti pa smo organizirali posebej za njih. Skupaj z naimi dijaki so se med drugim udeleili ogleda 55. gostinsko turističnega zbora v Moravskih Toplicah, pravi koordinatorka projekta Darja Zlatnik.
V okviru praktičnega pouka na radenski oli so slovaki dijaki, skupaj z gostitelji pripravili skupno vajo pri pouku strebe in kuharstva, dogodek pa so si ogledali tudi nekateri gostje iz Slovake in radenske ole, na čelu z vodstvi ol in celo vsemi člani Sveta zavoda radenske ole.
Nai dijaki so vrstnikom iz Slovake pokazali, kako pri nas poteka pouk strebe in kuharstva, kjer so lahko naredili tudi primerjavo. Nai dijaki so predstavili slovenske narodne jedi, gostje iz Slovake pa svoje. Zraven so bili tudi dijaki in mentorji praktičnega pouka turizma. In nai dijaki 4. letnika so pripravili lepo predstavitev Slovenije, nakar je sledila zanimiva predstavitev Slovake s strani njihovega mentorja, ki se je končala z zanimivim klepetom in vpraanji s strani naih dijakov, pravi Zlatnikova, ki dodaja, da so v okviru praktičnega pouka turizma za dijake iz Slovake pripravili ogled Radencev, potem vseh term, ki poslujejo v okviru Panonskih term. Ravno tako so za svoje goste pripravili tudi obisk prestolnice Ljubljane, bilo pa je tudi veliko drugih zanimivih dogodkov, med drugim kostanjev piknik, veliko druenja…
Zlatnikova je tudi dodala, da bodo v okviru istih mednarodnih projektov, v naslednjih dneh gostili predstavnice olo iz Finske, kjer so sami lani gostovali. Gostjam iz Finske bodo predstavili in pokazali vse kar jih zanima o radenski oli, o Radencih, Pomurju in Sloveniji. Hkrati se bodo dogovorili o namestitvi njihovih tudentov v Radencih. Darja Zlatnik poudarja, da je monosti za mednarodno sodelovanje veliko, in da je slednje za dijake več kot koristno, problem pa je predvsem v sredstvih, saj teh vedno primanjkuje, in tukaj skuajo predvsem pridobiti sponzorska sredstva.
Besedilo in foto: O.B.