Vinski hrami Vipavske doline med Martinom in božičem

V okviru tradicionalne prireditve Vinski hrami Vipavske doline med Martinom in božičem, ki poteka že deseto leto zapovrstjo, se je letos predstavilo že 9 vinskih krajev Zgornje Vipavske doline. Predstavili so se s svojo kulturno, umetniško, predvsem pa vinsko ponudbo. Prireditev se je pričela 7. novembra, trajala pa bo vse do 21. decembra.
Vinarji, ki s svojimi degustacijami privabljajo v goste ljudi iz različnih koncev Slovenije ter iz tujine, promovirajo (poleg sebe) tudi svoja naselja. Poleg tega pa je to ena najodmovnejših prireditev na Zgornji Vipavski vinski cesti. Vinarji na prireditvah poleg vina ponujajo tudi značilne Vipavske jedi (jota, klobasa in zelje, polenta s koščki pršuta, narezek, sir, domač kruh). Obsikovalci prireditve si po različnih krajih lahko ogledajo kleti – "hrame", z vinskimi lesenimi sodi ter kovinskimi cisternami. Nekatere kleti so velbane (obokane), nekatere obdane s kamenjem, nekatere "neskončno" velike, druge pa zelo majhne.

S kupljenim kozarcem (ki ima logotip Vipavske vinske ceste, naziv naselja in letnico prireditve) se lahko obiskovalec sprehodi od "hrama do hrama" in degustira vina Zgornje-vipavskih vinarjev in kletarjev. Prireditev označuje prižgana petrolejka in šop bršljanovih vejic. Vsako leto se prireditve udeleži okrog 5.000 obiskovalcev.

V petek, 14.11.2008, je v Vinoteki Vipava pripravila Razvojna agencija ROD tematski večer z vini zelen, verdicchio, verdejo. To je mreža vin z odtenkom zelene barve (Rete di tonalita VERDE). Degustacijo vin je vodil mednarodno priznani vipavski enolog Uroš Bolčina. Predstavniki vinarskega združenja iz Ancone so predstavili značilnosti svoje pokrajine in njihovo vino Verdicchio. Degustirali smo različne vipavske zelene ter španski verdejo. V prilogi fotografija tematskega večera.

Preteklo soboto, 22.11.2008, sta se predstavili dve vasi: Erzelj in Lozice. Vaščani obeh vasi so ponujali svoja vina in jedi. Prireditvi sta vsebovali tudi kulturni program, gostje pa so se zabavali tudi ob glasbi "v živo".

To soboto, 29.11.2008 vabijo v goste vinarji iz Slapa. Odprli bodo vrata svojih kleti in ponujali vina, jedi….

Podrobnejši program prireditve Vinski hrami Vipavske doline med Martinom in božičem 2008 si lahko ogledate na spletni strani Razvojne agencije ROD http://www.ra-rod.si/hrami08"

Tea Fabčič