Sveti Miklav je postregel z izjemno kapljico
V druinskem vinogradnitvu Smejevih na Lendavskih goricah so pripravili 1. Miklavevo trgatev, kjer je nad 30 trgačev potrgalo grozdje s 400 trsov
Čeprav so letonja ujme, predvsem pa toča, mnogim vinogradnikom na severovzhodu drave, preprečile rekordne pridelke, predvsem pa različne predikatne trgatve, pa so vinogradniki ponekod le uspeli prihraniti nekaj grozdja tudi za različne praznične trgatve. In tako je bilo tudi v Lendavskih goricah, streljaj od hrvake in madarske meje, kjer so pri druinskem vinogradnitvu Smej pripravili 1. Miklavevo trgatev. Namesto belega, snenega in mrzlega sv. Miklava, je v soboto (6.12.) nad Lendavo, bilo kar lepo in dokaj toplo vreme z malo megle, kar je e dodatno popestrilo vzduje pri prijetnem opravilu in druenju. Tako je na dan, ko je godoval prvi prijazni decembrski bradati mo, sv. Miklav bilo izjemno veselo in zanimivo v vinogradu prav tako prijazne druine Smej, doma iz Hotize.
Potem ko so e septembra in oktobra opravili z normalno ter predikatno in pozno trgatvijo, ter napolnili lepo količino nove izjemno kakovostne vinske kapljice, so Smejevi sedaj, v navzočnosti več deset sorodnikov in prijateljev, v spremstvu sv. Miklava in angela, na svečan način opravili 1. Miklavevo trgatev, ki je potekala v odličnem vzduju, in ki bo poslej najverjetneje potekala tradicionalno vsako leto. Smejevi, kjer v druini, poleg očeta Franca in mame Cecilije, ivita e sina Borut in Matej ter Borutova partnerka Lidija, so sicer vsi zaposleni, a kljub temu nekaj kilometrov od doma gojijo okoli 7000 trsov, in ob dobrih letnikih pridelajo okoli 15.000 litrov vina. Z vinogradnitvom so se začeli ukvarjati leta 1990, ko so začeli z 2000 trsi, nato pa vedno več. Predvsem gojijo: Renski rizling, Laki rizling, Chardonnay, ipon in Kerner. In dokler je gospodar Franci e začel z rezjo nekaterih trsov, so na dveh lokacijah tik ob svoji kleti pustili 400 trsov, ipona, ki pa so ga s posebnimi mreami začitili od ptičev in srn. Prav neverjetno je, da so grozdje popolnoma začitili, ob tem je slednjemu očitno pomagalo tudi vreme, saj so jagode bile skoraj v celoti zdrave in polne sladkega soka. Po prvih ocenah so Smejevi stisnili kapljico (dobrih 300 litrov), ki je dejansko nekaj najboljega kar lahko grozdje ponudi, in to naj bi bil odličen jagodni izbor z dobrih 100 oekslov sladkobe. Mi smo upravičeno ponosni nad svojim "Miklavevim vinom", saj gre dejansko za vrhunsko kapljico, nam je ponosno razlagal Franc Smej, ki je dodal, da so e nekaj predhodnih let imeli kakno "pozno" trgatev. Predvsem vsako leto pripravljajo posebno Martinovanje, sedaj pa prvič na sv. Miklava. Nekako so potihoma upali, da bo to ledena trgatev, a ker mraza praktično ni bilo, so zadovoljni tudi s tem kar so imeli, saj so vseeno stisnili odlično kapljico.
In dokler so berači in pütarji, po bogatem jutranjem okrepčilu hitro obdelali vseh 400 trsov, je bilo izjemno ivahno tudi v kuhinji ter ob njej, kjer se je pod vodstvom gospodinje Cilke ter kotlarja Tomija Saba, pripravljal obilen obed, z nepogreljivim bogračem iz kotla za predjed. Za sladke dobrote je skrbela sneja Lidija, za tekoče, njen fant Borut, za prijetno vzduje pa e domači ansambel, spet z Borutom na čelu. Ob kratki pavzi je prijazni sv. Miklav obdaril vse prisotne, angel je dodal ibe, parkljev pa tokrat niso imeli ker da so vsi bili pridni. In dejansko, vse je bilo lepo in veselo. Pravi domači praznik, e enkrat pa bo veselo, ko bo Miklavevo vino doolano, in ko ga bo treba poskusiti…
Besedilo in foto: Oste Bakal