1. Miklavževa trgatev v Lendavskih goricah

Sveti Miklavž je postregel z izjemno kapljico
V družinskem vinogradništvu Smejevih na Lendavskih goricah so pripravili 1. Miklavževo trgatev, kjer je nad 30 trgačev potrgalo grozdje s 400 trsov

Čeprav so letošnja ujme, predvsem pa toča, mnogim vinogradnikom na severovzhodu države, preprečile rekordne pridelke, predvsem pa različne predikatne trgatve, pa so vinogradniki ponekod le uspeli prihraniti nekaj grozdja tudi za različne „praznične“ trgatve. In tako je bilo tudi v Lendavskih goricah, streljaj od hrvaške in madžarske meje, kjer so pri družinskem vinogradništvu Smej pripravili 1. Miklavževo trgatev. Namesto belega, snežnega in mrzlega sv. Miklavža, je v soboto (6.12.) nad Lendavo, bilo kar lepo in dokaj toplo vreme z malo megle, kar je še dodatno popestrilo vzdušje pri prijetnem opravilu in druženju. Tako je na dan, ko je godoval prvi prijazni „decembrski“ bradati mož, sv. Miklavž bilo izjemno veselo in zanimivo v vinogradu prav tako prijazne družine Smej, doma iz Hotize.

Potem ko so že septembra in oktobra opravili z normalno ter predikatno in pozno trgatvijo, ter napolnili lepo količino nove izjemno kakovostne vinske kapljice, so Smejevi sedaj, v navzočnosti več deset sorodnikov in prijateljev, v spremstvu sv. Miklavža in angela, na svečan način opravili 1. Miklavževo trgatev, ki je potekala v odličnem vzdušju, in ki bo poslej najverjetneje potekala tradicionalno vsako leto. Smejevi, kjer v družini, poleg očeta Franca in mame Cecilije, živita še sina Borut in Matej ter Borutova partnerka Lidija, so sicer vsi zaposleni, a kljub temu nekaj kilometrov od doma gojijo okoli 7000 trsov, in ob dobrih letnikih pridelajo okoli 15.000 litrov vina. Z vinogradništvom so se začeli ukvarjati leta 1990, ko so začeli z 2000 trsi, nato pa vedno več. Predvsem gojijo: Renski rizling, Laški rizling, Chardonnay, Šipon in Kerner. In dokler je gospodar Franci že začel z rezjo nekaterih trsov, so na dveh lokacijah tik ob svoji kleti pustili 400 trsov, šipona, ki pa so ga s posebnimi mrežami zaščitili od ptičev in srn. Prav neverjetno je, da so grozdje popolnoma zaščitili, ob tem je slednjemu očitno pomagalo tudi vreme, saj so jagode bile skoraj v celoti zdrave in polne sladkega soka. Po prvih ocenah so Smejevi stisnili kapljico (dobrih 300 litrov), ki je dejansko nekaj najboljšega kar lahko grozdje ponudi, in to naj bi bil odličen jagodni izbor z dobrih 100 oekslov sladkobe. „Mi smo upravičeno ponosni nad svojim "Miklavževim vinom", saj gre dejansko za vrhunsko kapljico“, nam je ponosno razlagal Franc Smej, ki je dodal, da so že nekaj predhodnih let imeli kakšno "pozno" trgatev. Predvsem vsako leto pripravljajo posebno Martinovanje, sedaj pa prvič na sv. Miklavža. Nekako so potihoma upali, da bo to ledena trgatev, a ker mraza praktično ni bilo, so zadovoljni tudi s tem kar so imeli, saj so vseeno stisnili odlično kapljico.

In dokler so berači in pütarji, po bogatem jutranjem okrepčilu hitro „obdelali“ vseh 400 trsov, je bilo izjemno živahno tudi v kuhinji ter ob njej, kjer se je pod vodstvom gospodinje Cilke ter „kotlarja“ Tomija Saba, pripravljal obilen obed, z nepogrešljivim bogračem iz kotla za predjed. Za sladke dobrote je skrbela sneja Lidija, za tekoče, njen fant Borut, za prijetno vzdušje pa še domači ansambel, spet z Borutom na čelu. Ob kratki pavzi je prijazni sv. Miklavž obdaril vse prisotne, angel je dodal šibe, parkljev pa tokrat niso imeli ker da so vsi bili pridni. In dejansko, vse je bilo lepo in veselo. Pravi domači praznik, še enkrat pa bo veselo, ko bo „Miklavževo vino“ došolano, in ko ga bo treba poskusiti…
Besedilo in foto: Oste Bakal