Gostinka Majda Šmid

Podelili so priznanja za kakovost gostinske ponudbe ter priznanja za jubileje poslovanja.
MAJDI ŠMID (RESTAVRACIJA „M“) DVOJNO PRIZNANJE

V portoroškem Avditoriju je, pred več kot 200 gostov, gostinsko – turističnih delavcev, vinskih vitezov, novinarjev in drugih, potekala slovesna podelitev letošnjih priznanj za kakovost gostinske ponudbe, ter priznanj za jubileje poslovanja v gostinstvu, ki jo je pripravila Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije. Število priznanj je vsako leto omejeno na enajst, posamezne regije pa se med seboj dogovarjajo o kandidatih.

In letos je v najožji izbor za najvišja stanovska priznanja, zlate plakete GTZ, katera sta podelila predsednik OZS Miroslav Klun, in predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem Matjaž Mate, prišlo devet gostincev iz cele Slovenije. In s skrajnjega severovzhoda države, iz Pomurja, je obe letošnji najvišji priznanji, tako za kakovost gostinske ponudbe kot za jubilej poslovanja, prijela le Majda Šmid, lastnica in direktorica Restavracije „M“ iz Gornje Radgone.

Ugledna pomurska gostinka, ki je sicer znana po vsej Sloveniji, posebej pa v sosednji Avstriji, Majda Šmid, opravlja zasebno gostinsko dejavnost, kot samostojna podjetnica že od leta 1988. Pred tem je bila zaposlena v Zdravilišču Radenska Radenci na vodilnih in vodstvenih delih (šef strežbe, vodja nabave, komercialist), zadnja dva mandata (8 let ) pa je bila direktorica hotela Grozd v Gornji Radgoni. Pred dvajsetimi leti (1988) se je odločila za samostojno gostinsko dejavnost. Pridobljeno znanje in že takratno veliko priljubljenost med gosti hotela Grozd, je s pridom izkoristila v gostinstvu in zelo hitro uspela, saj je po štirih letih (leta 1992) odprla lastno restavracijo na sedanji lokaciji ob glavni cesti Maribor – Murska Sobota, na Partizanski ulici v Gornji Radgoni, kjer lahko sprejme 150 gostov v restavraciji in 50 gostov na terasi. Zaposlenih ima devet delavcev gostinske stroke, v svoji restavraciji pa je omogočila prakso najmanj petdesetim učencem iz srednjih gostinskih šol, zlasti iz SŠGT Radenci. V svoji restavraciji ima poudarek na domačih jedeh iz pomurskega in štajerskega okolja ter ribjih in divjačinskih specialitetah.

Gostinka Majda Šmid se s sinom Danijelom, ki jo bo mimogrede čez čas nasledil, in drugimi zaposlenimi udeležuje tudi raznih tekmovanj z gostinskega področja doma in v tujini. V Sloveniji je bila stalna udeleženka gostinsko turističnih zborov, v sosednji Avstriji pa se udeležuje vsako leto razstave kulinarike v Bad Gleichenbergu in Warmbad Villchzu. Pred nekaj leti pa je v sklopu Ministrstva za drobno gospodarstvo in turizem sodelovala na promociji slovenskega turizma v Budimpešti na Madžarskem. Bilo pa je tudi veliko drugih nastopov, tekmovanj, priznanj ipd. V obrazložitvi za visoki priznanji OZS je med drugim tudi zapisano, da je Majda Šmid že od vsega začetka zasebnega opravljanja dejavnosti zelo aktivna v organih Območne obrtno-podjetniške zbornice Gornja Radgona. Tako je bila en mandat člana nadzornega odbora OOZ Gornja Radgona, dva mandata član upravnega odbora OOZ Gornja Radgona ter tri mandate predsednica sekcije gostincev pri OOZ Gornja Radgona. Prav tako je zelo aktivna v okviru Turistične zveze Pomurja, kjer sodeluje pri predstavitvi turistične ponudbe celotne regije.

Da pa Majda Šmid ni od muh potrjuje še eno priznanje, ki ga je prejela prav te dni. Za uspešen nastop na 50. Svetovnem kongresu FIJET, s pogostitvijo „Okusiti Slovenijo“, ki je v drugi polovici oktobra letos potekala na Ljubljanskem gradu. Dodati pa tudi kaže, da podjetna Majda Šmid že pripravlja novo storitveno dejavnost; Tik ob Restavraciji „M“ bo namreč v kratkem odprla še modni frizerski salon.
Besedilo in foto: O.B.