Nova knjiga: Modri pinot – kralj rdečih vin

Modri pinot – kralj rdečih vin je naslov nove knjige, ki jo je napisal doc. dr. Stanko Vršič.
Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru, na Univerzitetnem centru za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo, je bila izdana monografija z naslovom ťModri pinot – kralj rdečih vinŤ (avtor doc. dr. Stanko Vršič), ki je bila 11. decembra 2008 predstavljena na vinogradniškem posvetu v Mariboru.

Sorta modri pinot je pogosto omenjena kot ťtežkaŤ za gojenje v vinogradu in kasnejše kletarjenje. Čeprav je za pridelavo resnično plemenitih vin zelo zahtevna, pa so ljubitelji rdečih vin navdušeni nad njo. Sloves modrega pinota izhaja iz Burgundije (Bourgogne) v Franciji, njegovo priljubljenost pa potrjuje tudi njegova razširjenost v vseh glavnih vinorodnih državah. Je tudi ena najstarejših sort vinske trte za pridelavo vina in genetsko zelo nestabilna. Ampelografi ocenjujejo, da je na svetu več kot 200, morebiti tudi več kot 1.000 njegovih klonov (genskih mutacij), kar je izjemno v primerjavi z veliko bolj razširjeno sorto cabernet sauvignon. Modri pinot je tudi prva sadna rastlina, pri kateri je znano zaporedje nukleotidov v celotnem genomu.

V monografiji je podrobno predstavljen modri pinot in njegovi sorodniki, selekcija in kloni modrega pinota ter rezultati raziskav v svetu in pri nas, ki so bile izvedene v zadnjih desetih letih na Univerzitetnem centru za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo oz. v vinorodni deželi Podravje.

Monografija obsega 105 strani, na 40 fotografijah so predstavljene predvsem ampelografske lastnosti modrega pinota in njegovih sorodnikov, v 6 preglednicah in 22 grafikonih pa rezultati raziskav in posamezni kloni modrega pinota ter ostalih pinotov. Prepričani smo, da bo vsebina knjige marsikomu pomagala k pravilni odločitvi ob sajenju te sorte, predvsem pri ustrezni izbiri klonov, kar bo osnova za pridelavo vin najvišjih kakovosti.

Avtor

Dodatne informacije in naročila na stanko.vrsic@uni-mb.si