Rokarjevi so pripravili prvo Antonovo trgatev, ki bo poslej potekala tradicionalno vsako leto;Sauvignon, suhi jagodni izbor ledena trgatev s 166 oekslov sladkorja
PRI CAFOKU SO TRGALI ANTONI IN ANTONIJE!
Potem, ko je v vinorodnih okoliih Slovenskih Goric, Haloz, Prlekije in Prekmurja, e doslej potekalo veliko tevilo predikatnih, poznih, ledenih in podobnih trgatev (Miklaveva, Lucijina, Boična, tefanova, Silvestrska, novoletna, Preernova, Svečnična, trgatev Treh kraljev…), se jim je sedaj pridruila e ena, pa e to dodatno nenavadna. Na turistični kmetiji Rokar (po domače: Cafok) v Lastomercih pri Gornji Radgoni, kjer e najmanj tretjo generacijo domujejo Antoni (Tončki), so se namreč odločili pripraviti prvi Antonovo trgatev, ki bo poslej vedno na dan 17. januarja, ko goduje sv. Anton. In e prva tovrstna trgatev, ki je minila v idiličnem zimskem, sončnem, a zelo mrzlem jutru le nekaj deset metrov od domačije Rokarjevih, je bila izjemno uspena. Iz zmrznjenih jagod so namreč stisnili enkratno kapljico, sicer bistveno manj (okoli 25 litrov), kot bi je bilo v normalni jesenski trgatvi, toda kakovost je bila nadpovprečna. S 166 oeksli sladkobe so namreč ocenili, da gre za sauviugnon suhi jagodni izbor ledeno vino.
Na sami trgatvi se je sicer s prvimi sončnimi arki zbralo kaknih 20 trgačev, predvsem Antonov in Antonij, Tončk in Tončkov, med katerimi dva domača Antona, potem poslanec DZ in upan občine Gornja Radgona, Anton Kampu, upan občine Sveti Jurij ob čavnici, Anton Slana…, zraven pa je bilo e nekaj pomagačev. Po močnem tekočem in kulinaričnem okrepčilu je grozdje hitro bilo pospravljeno s trsov. Takoj zatem spet obilna malica kar v vinogradu, in odhod v klet ter hkrati na domačijo, kjer je iz kuhinje e dialo po mnogih dobrotah. Ves čas je trgače spremljal tudi harmonikar Dejan Belna iz Ihove, pa tudi sploh je vse bilo izjemno prijetno in veselo. e posebej zadovoljna in vesela sta bila mlada gospodarja, Simona in Tonč, ki s svojimi pogosto novimi idejami dejansko popestrita turistično ponudbo ne le svoje kmetije temveč tudi irega radgonskega območja.
In v času, ko so Tonč mlaji in prijatelji stiskali natrgane grozdne rozine, in ko je kmetijski svetovalec Stane Klajnček nadzoroval sladkobo stisnjenega grozdja, se je tik ob kleti sladkalo tudi nad 60 jelenov, ki se vedno radi pokaejo obiskovalcem Turistične kmetije Rokar. Ko gre za vinograde pa Rokarjevi v okolici svoje domačije obdelujejo okoli 20.000 trsov grozdja različnih belih sort (laki in renski rizling, traminec, ipok, sauvignon, rumeni mukat, mukat otonel, kerner…). Večino vina prodajo kar na svoji kmetiji, kjer pogosto gostijo velike skupine obiskovalcev, nekaj pa ga prodajo tudi v prosti prodaji. Turistična kmetija Rokarjevih s krajimi prekinitvami deluje e od leta 1971 in je znana kot ena prvih tovrstnih kmetij na severovzhodu drave sploh. Postavila sta jo Maruka in Anton Rokar, pozneje sta jo imela nekaj časa Anton mlaji in njegova ena Anica, sedaj pa s kmetijo gospodari e tretji Anton in njegova ena Simona, ki e imata tri otroke, kar kae, da bo kmetija ivela e naprej…
Besedilo in foto: (O.B.)
SAUVIGNON JE ZELO SLADEK…
Grozdje sauvignon, tudi mukatni silvanec (oz. beli sauvignion, francosko: sauvignion blanc) je bela sorta vinske trte, ki verjetno izvira iz okolice Bordeauxa (Francija). Danes je v svetovnem merilu zelo razirjena sorta. Trta se obira pozno, vino je suho in ima precejnjo stopnjo alkohola. V Sloveniji je sauvignion v največji meri pridelan v podravski in primorski vinorodni deeli.
(O.B.)