Antoni in Antonije

Roškarjevi so pripravili prvo „Antonovo trgatev“, ki bo poslej potekala tradicionalno vsako leto;Sauvignon, suhi jagodni izbor – ledena trgatev s 166 oekslov sladkorja

PRI „CAFOKU“ SO TRGALI ANTONI IN ANTONIJE!

Potem, ko je v vinorodnih okoliših Slovenskih Goric, Haloz, Prlekije in Prekmurja, že doslej potekalo veliko število predikatnih, poznih, ledenih in podobnih trgatev (Miklavževa, Lucijina, Božična, Štefanova, Silvestrska, novoletna, Prešernova, Svečnična, trgatev Treh kraljev…), se jim je sedaj pridružila še ena, pa še to dodatno nenavadna. Na turistični kmetiji Roškar (po domače: Cafok) v Lastomercih pri Gornji Radgoni, kjer že najmanj tretjo generacijo domujejo Antoni (Tončki), so se namreč odločili pripraviti prvi Antonovo trgatev, ki bo poslej vedno na dan 17. januarja, ko goduje sv. Anton. In že prva tovrstna trgatev, ki je minila v idiličnem zimskem, sončnem, a zelo mrzlem jutru le nekaj deset metrov od domačije Roškarjevih, je bila izjemno uspešna. Iz zmrznjenih jagod so namreč stisnili enkratno kapljico, sicer bistveno manj (okoli 25 litrov), kot bi je bilo v normalni jesenski trgatvi, toda kakovost je bila nadpovprečna. S 166 oeksli sladkobe so namreč ocenili, da gre za sauviugnon suhi jagodni izbor – ledeno vino.

Na sami trgatvi se je sicer s prvimi sončnimi žarki zbralo kakšnih 20 trgačev, predvsem Antonov in Antonij, Tončk in Tončkov, med katerimi dva domača Antona, potem poslanec DZ in župan občine Gornja Radgona, Anton Kampuš, župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici, Anton Slana…, zraven pa je bilo še nekaj „pomagačev“. Po močnem tekočem in kulinaričnem okrepčilu je grozdje hitro bilo pospravljeno s trsov. Takoj zatem spet obilna malica kar v vinogradu, in odhod v klet ter hkrati na domačijo, kjer je iz kuhinje že dišalo po mnogih dobrotah. Ves čas je trgače spremljal tudi harmonikar Dejan Belna iz Ihove, pa tudi sploh je vse bilo izjemno prijetno in veselo. Še posebej zadovoljna in vesela sta bila mlada gospodarja, Simona in Tonč, ki s svojimi pogosto novimi idejami dejansko popestrita turistično ponudbo ne le svoje kmetije temveč tudi širšega radgonskega območja.

In v času, ko so Tonč mlajši in prijatelji stiskali natrgane grozdne rozine, in ko je kmetijski svetovalec Stane Klajnšček nadzoroval sladkobo stisnjenega grozdja, se je tik ob kleti sladkalo tudi nad 60 jelenov, ki se vedno radi pokažejo obiskovalcem Turistične kmetije Roškar. Ko gre za vinograde pa Roškarjevi v okolici svoje domačije obdelujejo okoli 20.000 trsov grozdja različnih belih sort (laški in renski rizling, traminec, šipok, sauvignon, rumeni muškat, muškat otonel, kerner…). Večino vina prodajo kar na svoji kmetiji, kjer pogosto gostijo velike skupine obiskovalcev, nekaj pa ga prodajo tudi v prosti prodaji. Turistična kmetija Roškarjevih s krajšimi prekinitvami deluje že od leta 1971 in je znana kot ena prvih tovrstnih kmetij na severovzhodu države sploh. Postavila sta jo Maruška in Anton Roškar, pozneje sta jo imela nekaj časa Anton mlajši in njegova žena Anica, sedaj pa s kmetijo gospodari že tretji Anton in njegova žena Simona, ki že imata tri otroke, kar kaže, da bo kmetija živela še naprej…

Besedilo in foto: (O.B.)

SAUVIGNON JE ZELO SLADEK…
Grozdje sauvignon, tudi muškatni silvanec (oz. beli sauvignion, francosko: sauvignion blanc) je bela sorta vinske trte, ki verjetno izvira iz okolice Bordeauxa (Francija). Danes je v svetovnem merilu zelo razširjena sorta. Trta se obira pozno, vino je suho in ima precejšnjo stopnjo alkohola. V Sloveniji je sauvignion v največji meri pridelan v podravski in primorski vinorodni deželi.

(O.B.)