Na tradicionalni (prvič ledeni) novoletni trgatvi, ki poteka vsakega 2. januarja v letu,se je zbralo prijateljev in znancev Bratuevih, ki so v mrzle vremenu brez snega, natrgali grozdje laki rizling za okoli 100 litrov suhega jagodnega izbora
Pri Bratuevih na Aenskem Vrhu so pripravili IV. novoletno trgatev
STISNILI SO LEDENI ťVINSKI DESERTŤ Z NAD 40% SLADKORJA
Čeprav na območju Pomurja in Slovenskih goric niti ob novoletnih praznikih ni bilo snega niti za vzorec, je med prazniki bilo dovolj mraza, saj se je temperatura vseskozi gibala globoko pod ničlo, da je tradicionalna novoletna trgatev pri Bratuevih na Aenskem Vrhu nad Gornjo Radgono, prvič dobila predznak ledena. Tokrat so Bratuevi pripravili e 4. novoletno druenje prijateljev in trgatev, ki bo torej ostala zapisana z zlatimi (ledenimi) črkami v kronologiji mlade vinogradnike druine z radgonskega območja. Gre za območje Radgonsko kapelskih goric, kjer je tudi sicer dejansko veliko uspenih vinogradnikov in vinogradniko vinarskih delnikih drub, so e ustaljene tevilne ťnenavadneŤ predikatne trgatve, ki so povezane z taknim in drugačnim jubilejem, ter cerkvenim ali dravnim praznikom. Te potekajo vedno, med sv. Miklavem (6.12.) in Svečnico (2.2.), poleg Radgonskih goric d.d., ki so gostitelji ravno Miklaveve in svečnične trgatve, pa so uveljavljene tudi: Lucijina, Boična, tefanova, Silvestrova, Novoletna trgatev, Preernova, Valentinova, potem trgatev Treh kraljev ipd.
In izpred petih let je zraven tudi novoletna trgatev, za katero sta se odločila mlada, čedalje bolj uspena in cenjena vinogradnika Simona in Peter Bratua iz Aenskega Vrha v radgonsko kapelskih goricah. In potem ko jim je ena, zaradi slabih vremenskih pogojev odpadla, so Bratuevi četrto tovrstno trgatev pripravili včeraj (2.1.2009), ravno pravnji čas, ko so se potencialni trgači ťspočiliŤ po naporni novoletni noči. Nad 60 prijateljev, sorodnikov, sosedov in znancev mlade Bratueve druine, ki slovi tudi kot ena redkih na tem območju, kjer e imajo tri sinove (Matej, Tomi, Andrej), se je tako zbralo, da bo potrgalo grozdje sorte laki rizling, katerega sta vinogradnica Simona in njen mo Peter, jeseni pustila na trsih in z mreami začitil pred ptiči in srnami, da se jim ne bi ponovila nesreča izpred let, ko so se sladkali samo ptiči in druga divjad. V letu 2008, ko so tudi sami imeli veliko teav z vremenskimi ujmami, saj jim je toča uničila tudi do 40 odstotkov pridelka, so uspeli reiti tisti del vinograda, ki je bil najmanj prizadet s točo.
Sama trgatev je potekala ob nadvse prijetnem vzduju, čeprav ni bilo prave zimske idile. Je pa temperatura bila močno pod ničlo, tako da so Bratuevi prvič imeli ledeno trgatev. Zaradi tega so prisotni bili e bolj veseli in razigrani. Veliko se je jedlo, pilo, nazdravljalo, vočilo, plesalo in zabavalo. Glavni kuhar Darko s tevilnimi pomočniki pa so imeli veliko dela, saj so najprej morali pripraviti pravo mesno-vinsko tajersko kislo upo, katero so postregli e pred odhodom v vinograd. Neteto jedi pa je čakalo berače potem ko so se hitro vrnili iz vinograda, saj za takno tevilo trgačev ni bilo potrebno veliko časa, da bi posuene in zmrznjene grozdne jagode končale v kleti. Ves čas so s pravimi domačimi dobrotami bile obloene mize kar ob vinogradu. Ob vrhunski kapljici, ki so jo Bratuevi stisnili e oktobra lani, ter ob domačih harmonikarjih (med katerimi je bil tudi sinek Tomi), ki so s svojimi mehi e popestrili dogajanje, je grozdje z okoli 350 trsov hitro bilo pospravljeno. Iz njega so stisnili priblino 100 litrov pravega vinskega eliksirja, ki je bil tudi pravi desert, saj je poskusni iztisnjeni mot ťtehtalŤ nad 40 odstotkov sladkorja, pravzaprav skoraj 150 oekslov.
ťPresenetljivo je, kako je letos grozdje zdravo in so jagode praktično v celoti ostale ne trsih, tako da ni bilo teav s pobiranjem. Sicer pa je novoletna trgatev pravzaprav lepa prilonost, da se v tem prazničnem času srečamo s prijatelji, znanci, svojci in sosedi, kajti čedalje se vsi skupaj nekako bolj odtujujemo in to ni dobro. Izkazalo se je, da gre za koristno srečanje in druenje zato smo se e lani odločili, da bo to naa tradicionalna trgatev vsakega 2. januarja v letuŤ, nam je z zadovoljstvom razlagal mladi vinogradnik Peter Bratua, ki je kljub mladosti e osvojil tevilna najvija priznanja na ocenjevanju svojih vin, katera pridelujejo na dobra tri hektarja vinogradov. Njegova soproga Simona, ki ni zaposlena in prihodek najde predvsem v vinogradu, kjer so v ospredju rumeni mukat, mukat otonel ter chardonnay, ki ga ustekleničijo v buteljke, največ pa naredijo meanega belega vina visoke kakovosti, nam pove, da triče zahteva e večje količine vina iz njihovega vinograda, toda zaenkrat se e niso odločili za iritev…
Besedilo in foto: (O.B.)