IV. novoletna trgatev

Na tradicionalni (prvič ledeni) novoletni trgatvi, ki poteka vsakega 2. januarja v letu,se je zbralo prijateljev in znancev Bratuševih, ki so v mrzle vremenu brez snega, natrgali grozdje laški rizling za okoli 100 litrov suhega jagodnega izbora…

Pri Bratuševih na Aženskem Vrhu so pripravili IV. novoletno trgatev

STISNILI SO LEDENI ťVINSKI DESERTŤ Z NAD 40% SLADKORJA

Čeprav na območju Pomurja in Slovenskih goric niti ob novoletnih praznikih ni bilo snega niti za vzorec, je med prazniki bilo dovolj mraza, saj se je temperatura vseskozi gibala globoko pod ničlo, da je tradicionalna novoletna trgatev pri Bratuševih na Aženskem Vrhu nad Gornjo Radgono, prvič dobila predznak „ledena“. Tokrat so Bratuševi pripravili že 4. novoletno druženje prijateljev in trgatev, ki bo torej ostala zapisana z zlatimi (ledenimi) črkami v kronologiji mlade vinogradniške družine z radgonskega območja. Gre za območje Radgonsko – kapelskih goric, kjer je tudi sicer dejansko veliko uspešnih vinogradnikov in vinogradniško vinarskih delniških družb, so že ustaljene številne ťnenavadneŤ predikatne trgatve, ki so povezane z takšnim in drugačnim jubilejem, ter cerkvenim ali državnim praznikom. Te potekajo vedno, med sv. Miklavžem (6.12.) in Svečnico (2.2.), poleg Radgonskih goric d.d., ki so gostitelji ravno Miklavževe in svečnične trgatve, pa so uveljavljene tudi: Lucijina, Božična, Štefanova, Silvestrova, Novoletna trgatev, Prešernova, Valentinova, potem trgatev Treh kraljev ipd.

In izpred petih let je zraven tudi novoletna trgatev, za katero sta se odločila mlada, čedalje bolj uspešna in cenjena vinogradnika Simona in Peter Bratuša iz Aženskega Vrha v radgonsko – kapelskih goricah. In potem ko jim je ena, zaradi slabih vremenskih pogojev odpadla, so Bratuševi četrto tovrstno trgatev pripravili včeraj (2.1.2009), ravno pravšnji čas, ko so se potencialni trgači ťspočiliŤ po naporni novoletni noči. Nad 60 prijateljev, sorodnikov, sosedov in znancev mlade Bratuševe družine, ki slovi tudi kot ena redkih na tem območju, kjer že imajo tri sinove (Matej, Tomi, Andrej), se je tako zbralo, da bo potrgalo grozdje sorte laški rizling, katerega sta vinogradnica Simona in njen mož Peter, jeseni pustila na trsih in z mrežami zaščitil pred ptiči in srnami, da se jim ne bi ponovila „nesreča“ izpred let, ko so se sladkali samo ptiči in druga divjad. V letu 2008, ko so tudi sami imeli veliko težav z vremenskimi ujmami, saj jim je toča uničila tudi do 40 odstotkov pridelka, so uspeli rešiti tisti del vinograda, ki je bil najmanj prizadet s točo.

Sama trgatev je potekala ob nadvse prijetnem vzdušju, čeprav ni bilo prave zimske idile. Je pa temperatura bila močno pod ničlo, tako da so Bratuševi prvič imeli ledeno trgatev. Zaradi tega so prisotni bili še bolj veseli in razigrani. Veliko se je jedlo, pilo, nazdravljalo, voščilo, plesalo in zabavalo. Glavni kuhar Darko s številnimi pomočniki pa so imeli veliko dela, saj so najprej morali pripraviti pravo mesno-vinsko štajersko kislo župo, katero so postregli že pred odhodom v vinograd. Nešteto jedi pa je čakalo berače potem ko so se hitro vrnili iz vinograda, saj za takšno število trgačev ni bilo potrebno veliko časa, da bi posušene in zmrznjene grozdne jagode končale v kleti. Ves čas so s pravimi domačimi dobrotami bile obložene mize kar ob vinogradu. Ob vrhunski kapljici, ki so jo Bratuševi stisnili že oktobra lani, ter ob domačih harmonikarjih (med katerimi je bil tudi sinek Tomi), ki so s svojimi mehi še popestrili dogajanje, je grozdje z okoli 350 trsov hitro bilo pospravljeno. Iz njega so stisnili približno 100 litrov pravega vinskega eliksirja, ki je bil tudi pravi desert, saj je poskusni iztisnjeni mošt ťtehtalŤ nad 40 odstotkov sladkorja, pravzaprav skoraj 150 oekslov.

ťPresenetljivo je, kako je letos grozdje zdravo in so jagode praktično v celoti ostale ne trsih, tako da ni bilo težav s pobiranjem. Sicer pa je novoletna trgatev pravzaprav lepa priložnost, da se v tem prazničnem času srečamo s prijatelji, znanci, svojci in sosedi, kajti čedalje se vsi skupaj nekako bolj odtujujemo in to ni dobro. Izkazalo se je, da gre za koristno srečanje in druženje zato smo se že lani odločili, da bo to naša tradicionalna trgatev vsakega 2. januarja v letuŤ, nam je z zadovoljstvom razlagal mladi vinogradnik Peter Bratuša, ki je kljub mladosti že osvojil številna najvišja priznanja na ocenjevanju svojih vin, katera pridelujejo na dobra tri hektarja vinogradov. Njegova soproga Simona, ki ni zaposlena in prihodek najde predvsem v vinogradu, kjer so v ospredju rumeni muškat, muškat otonel ter chardonnay, ki ga ustekleničijo v buteljke, največ pa naredijo mešanega belega vina visoke kakovosti, nam pove, da tržišče zahteva še večje količine vina iz njihovega vinograda, toda zaenkrat se še niso odločili za širitev…

Besedilo in foto: (O.B.)