Kot 13. Vinska kraljice Slovenije je okronana Karolina Kobal


V petek, 9. januarja 2009 je bila v hotelu Radin v Radencih kot 13. Vinska kraljice Slovenije okronana Karolina Kobal. 24-letna absolventka razrednega pouka na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani je doma na vinogradniški kmetiji v Vrhpolju pri Vipavi, njeni starši pa od preteklega leta dalje gostijo tudi turiste v manjšem kampu ob hiši.
Dekle je med sedmimi prijavljenimi kandidatkami konec minulega leta izbrala komisija, v kateri so sodelovali predstavniki nosilca projekta Vinska kraljica Slovenije, Pomurskega sejma, preteklih vinskih kraljic ter pokroviteljev.

Vinska kraljica Slovenije je predstavnica slovenskih vin, slovenskega vinogradništva in vinorodne dežele, poslanica slovenskega turizma in kulturne dediščine. Pomurski sejem kot nosilec institucije Vinska kraljica Slovenije dokazuje svojo zvestobo vinski kulturi tudi z Odprtim državnim ocenjevanjem vin – Vino Slovenija Gornja Radgona, s predstavitvijo vinogradništva na sejmu AGRA – Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu, z mednarodnimi ocenjevanji kakovosti prehrambenih izdelkov ter z Vinskim hramom na sejmišču v Gornji Radgoni…

Projekt Vinske kraljice Slovenije Pomurski sejem uresničuje s podporo naslednjih partnerjev: Generalni pokrovitelj v letu 2009 je Nova KBM. Pokrovitelj vozila Hyundai I30 je Avto Ukmar, Igor Ukmar s.p. Kraljičino vino Pinela je doniral Agroind Vipava 1894 Vipava d.d.; Katja Bogataj je kreatorka in pokroviteljica obleke, Jerneja Kristan pa oblikovalka in pokroviteljica nakita.
Med najpomembnejšimi partnerji projekta so tudi Terme Radenci d.o.o., Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmečki glas, Občina Vipava in Vinska družba Slovenije, d.o.o.

Kot pokrovitelji in gostitelji Vinske kraljice Slovenije na svojih dogodkih sodelujejo: Radgonske gorice Gornja Radgona d.d., Vinakoper, Klet Bistrica d.o.o., Jeruzalem Ormož VVS d.d. Ormož, Trstnica Vrhpolje, Guerila, Zavarovalnica Triglav d.d., Slovino, Revija Pet zvezdic, KZ Metlika z.o.o., Kulturno in izobraževalno društvo Kelih, Mestna občina Ptuj, Občina Gornja Radgona, Ptujska klet, Društvo vinogradnikov in kletarjev Občina Vojnik, Društvo vinogradnikov Slovenske konjice, Konzorcij teran, Društvo vinogradnikov in kletarjev Trta Šmarje, Društvo vinogradnikov Črnomelj, Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki in Konzorcij zelen.

Vinska Kraljica Slovenije 2008, Svetlana Širec, je zares odlično zastopala nacionalno vinsko krono v minulem letu. Preden jo je odložila, se je nosilcu projekta – Pomurskemu sejmu, vsem pokroviteljem ter vinogradnikom in vinarjem, ki jih je obiskala, še enkrat iskreno zahvalila za vso podporo pri poslanstvu širjenja vinske kulture. Ta izkušnja jo je zaznamovala za vse življenje in utrdila v prepričanju, da bo z vinom ostala za vedno dejavno povezana.
Ugledne goste sta pred kronanjem 13. vinske kraljice Slovenije, Karoline Kobal, nagovorila minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Milan Pogačnik in direktor Pomurskega sejma – nosilca projekta Vinska kraljica Slovenije, Janez Erjavec, ter ji po nagovoru nadela krono.
Nova vinska kraljica je prisegla z naslednjimi besedami: ťJaz Karolina Kobal, slovesno sprejemam veliko čast služenja ugledu slovenskega vina, kot 13. slovenska vinska kraljica. Nalogo, ki mi je zaupana bom opravljala odgovorno in z zavestjo, da je vsak dan, ko sem ji zapisana namenjen izročilu žlahtnega poslanstva vinske kraljice. Potrudila se bom, da bo naša domovina vinorodna Slovenija tudi z mojo pomočjo bolj prepoznavna in cenjena med vsemi, ki častijo vino. Prizadevala si bom, da bi vsi spoznali dobro plat vina, in da bi razumeli njegovo povezanost s slovenskim človekom. Za skupno dobro naših treh vinorodnih dežel mi ne bo nikoli žal ne časa in ne moči.Ť

Po njenem prvem javnem nagovoru so ji čestitali in prisotne nagovorili še: Slavko Jarc, Nova kreditna banka Maribor, predstavnik generalnega pokrovitelja, Igor Ukmar, AVTO UKMAR s.p., ki je novi Vinski kraljici Slovenije predal ključe sponzorskega vozila Hyundai I30, Ciril Smrkolj, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Dušan Brejc, direktor Vinske družbe Slovenije, župan Občine Vipava mag. Ivan Princes, ter bivše vinske kraljice Slovenije.

Povabljenci so Karolini Kobal in njenemu novemu poslanstvu nazdravili s kraljičinim vinom Pinela 2007, Vipava 1894.

Jerneja Kristan, oblikovalka in pokroviteljica nakita, je končala SŠOF – srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, smer Industrijsko oblikovanje, izobraževanje pa nadaljevala na ALU – akademiji za likovno umetnost. Leta 1999 je diplomirala kot Univerzitetna diplomirana oblikovalka ter se kot štipendistka podjetja Alpina tam tudi zaposlila. Oblikovala je modno ter športno-trekking obutev, tekaške smuči, dres za tekaško reprezentanco in aplikacije za tisk. Ob delu se je ukvarjala oblikovanjem nakita iz različnih materialov, v veliki meri tudi iz usnja… Odobravanje okolice in kupcev jo je vzpodbudilo, da je stopila na samostojno pot oblikovalke inovativnega nakita. Da je na pravi poti, potrjuje sodelovanje s stilistko Barbaro Podlogar za oddajo TLP, v Videospotnicah, v oddaji Prvi in Drugi, z modno oblikovalko Tanjo Devetak (Devetka). Sodeluje tudi z društvom Pozitive na umetniški tržnici ART market v Ljubljani. Poleg usnjenega nakita je ustvarila kolekcijo maket slovenskih turističnih krajev na obliki polkrogle. Več: www.atelje-jerneja.si

Katja Bogataj – Kejbi, kreatorka in pokroviteljica obleke, je končala SPSŠB – srednjo poklicno in strokovno šolo Bežigrad, smer Konfekcijski modelar – oblikovalec. Sedaj izobraževanje nadaljuje na ALUO – akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer kipar. Že od malih nog rada ustvarja z različnimi materiali, saj v vsakem vidi nekaj posebnega in ji zato vsak zase daje navdih. Med srednjo šolo je pripravila nekaj modnih revij, med drugim tudi dve modni reviji, pri katerih so materiali oblek obsegali razne PVC materiale in navadno blago, poslikano z barvnimi spreji. Samostojno je naredila dve modni reviji v Clubu Heaven (2003) in Fun Factory-u (2006). Leta 2001 je s kreacijo ťHudičevo screŤ zmagala na tekmovanju Zlati vulkan. V zadnjem času sodeluje s frizerskim studiem Studio 4, ter z Jernejo Kristan in fotografom Primožem Žgavcem pri raznih foto session-ih.

Podrobnejše informacije:
Miran Mate
Telefon: 041 263 107
e-pošta: ps.lj@pomurski-sejem.si