Ledeni Trije kralji v Steyerjevih vinogradih

Pri Steyerjevih so imeli dejansko ledeno „kraljevo trgatev“

MRAZ JE ťPRIDELALŤ ODLIČNO LEDENO VINO

Po natanko dvanajstih letih spet ledeni „Trije kralji“; Ptiči in srne niso uspeli zdesetkati pridelek, saj so mreže naredile svoje
Vinogradniško – vinarsko območje Gornje Radgone, torej Radgonsko – kapelskih goric, premore veliko odličnih vinogradnikov. Med najpomembnejšimi, največjimi in najuspešnejšimi sta vsekakor Vinogradništvi Steyer in Kupljen, ki sta isti dan (6.1.) pripravili eno izmed zadnjih "zimskih" dejanj v vinogradih na tem vinorodnem območju. Zgodilo se je prav na dan ko praznujemo svete Tri kralje, in sicer so pri minus sedem stopinj Celzijevih najprej trgali v vinogradu družinskega Vinogradništva Steyer na Plitvičkem Vrhu. Tam so namreč Steyerjevi pripravili tradicionalno ťkraljevoŤ trgatev, po dvanajstih letih pa jim je (skupno) petič uspelo, da je šlo dejansko za ledeno trgatev, saj je živo srebro praktično celotni začetek letošnjega leta, bilo globoko pod ničlo. Nove ledene trgatve, ko smo lahko poskusili vrhunski izdelek iz pretekle „kraljeve“ trgatve, so se pri uglednemu in znanemu slovenskemu vinogradniku uspelo, še posebej veselili. Kako tudi ne, saj so tokrat natrgali nekaj dejansko posebnega, kajti več kot očitno je, da bo na okoli 600 trsov, traminca in laškega rizlinga, katerih jagode so bile več kot zdrave, pridelali več kot 200 litrov vrhunske kapljice, ki je ob trgatvi ťtehtalaŤ praktično neverjetnih 170 oekslov, kar pomeni okoli 40 odstotkov sladkorja. Tega bodo došolali in kot unikate ponudili v manjših lepih stekleničkah. Večino pa bodo tako namenili za promocijo svojim poslovnim partnerjem in prijateljem.

Žal je tokrat vse skupaj bilo nekoliko zdesetkalo, saj so pridelek s posebnimi zaščitnimi mrežami, zaščitili pred ptiči in srnami, a žal poleti, ko je na severovzhodu klestila toča, to ni bilo mogoče. Tako so Steyerjevi ostali brez praktično 40 odstotkov pridelka. Kljub temu so Steyerjevi zadovoljni s pridelkom, predvsem z njegovo kakovostjo, ki je na več deset tisoč trsi, bila nekaj posebnega. In zato, enako kot doslej, ne celega letnika 2008, kot tudi „kraljevega“ deserta, ki je ob ekskluzivnem „Dišečem tramincu“, ki je ponos Steyerjevih, ne bo težko spraviti v promet. Znano je namreč, da Steyerjeva vina gredo v prodajo brez težav. Predvsem pa se odlično prodajajo: dišeči traminec, dišeča penina in kraljevo vino, ter seveda druga vrhunska vina. ťTudi sploh večinoma prodajamo na tujih trgih, kajti slovenski trg je premajhen, ob tem pa v tujini dosegamo boljšo ceno, saj naši trgovci imajo previsoke rabate. Predvsem je to uspešno na Hrvaškem, kjer posebej v Dalmaciji pijejo veliko dišečega traminca. Enako smo uspešni v Srbiji, Črni Gori, v Skandinaviji, na Nizozemskem, Belgiji, Italiji, Švici ipd.Ť, nam je še dejal mladi znani vinogradnik Steyer, ki svojega pridelka nikoli ne prodajajo pod ceno, kot to počnejo nekateri naši vinogradniki.

Tokratna trgatev „Treh kraljev“, po velikem mrazu je sicer bila tudi nekakšen praznik za vse tiste, ki vsako leto pomagajo Steyerjevim pri opravilih v vinogradu. Tokrat so se Steyerjevim pridružili tudi nekateri gostje, ki so vsaj nazdravili z vrhunsko kapljico, kot so poslanec DZ in radgonski župan Anton Kampuš, potem podžupan Vinko Rous, direktor Pomurskega sejma, Janez Erjavec…, ki so se skupaj z gostitelji veselili lepega pridelka.
Besedilo in foto: O.B.