Paralelni veleslalom – Slovenski vinarji in gostinci na smučkah

Prvega „zimsko – smučarskega“ srečanja slovenskih vinarjev in gostincev, ki ga je na snežnem stadionu pod Pohorjem, organizirala vinska reprezentanca Slovenije, se je udeležilo 24 vinarjev in gostincev.
DANILO STEYER NAJBOLJŠI SMUČAR MED VINARJI

Zraven so bile tudi štiri ženske ter kar nekaj navijačev, med katerimi sta „glavno vlogo“ imela vrhunska gostinca: Gorenjec Franci Jezeršek – hiša kulinarike Jezeršek (Zgornji Brnik), in Prekmurec Ignac – Naci Rajh, gostilna Rajh Bakovci.

V samem tekmovanju v paralelnem veleslalomu, pa je nekoliko presenetljivo slavil vinogradnik iz Slovenskih goric, kjer ni smučišč in pogosto tudi snega ne, Danilo Steyer (Vinogradništvo Steyer vina). Slavil pa je pred gostincem iz domovine smučanja Gorenjske, Martinom Jezerškom (Hiša kulinarike Jezeršek.

Sicer pa so po opoldanskem zbiranju tekmovalcev in močnemu okrepčilu, najprej potekale kvalifikacijske vožnje, potem pa zares v paralelnem veleslalomu. Zmagovalec Steyer je v prvem dvoboju izločil vinarja Vasjo Čotar (Gorjansko pri Komnu).

V naslednjem krogu pa še enega vinarja Miho Isteniča (Stara vas na Bizeljskem). V polfinalu je Steyer izločil še gostinca Luko Jezerška (Hiša kulinarike Jezeršek, Zgornji Brnik), v finalu pa še njegovega brata Martina Jezerška (Hiša kulinarike Jezeršek, Gornji Branik), ki si je žal zlomil smučko, tako da ni imel nobenih možnosti za zmago.

Toda tokrat so zmagali vsi, ki so se udeležili prvega tovrstnega tekmovanja, katero bo poslej potekalo tradicionalno vsako leto. Enako so se izkazali tudi organizatorji, ki so tako tekmovalno progo kot vse ostalo pripravili vrhunsko.

Vsekakor pa je, ko so gostinci svoje lokale in vinarji svoje zelene vinograde in kleti zamenjali za bele pohorske strmine, bilo zelo veselo in prijazno.

Veliko smeha, zabave, prijateljskih in prijetnih klepetov, polomljenih smučk, predvsem pa polnih kupic vrhunske kapljice iz vseh slovenskih vinorodnih okolišev.

Končni vrstni red:
1. Danilo Steyer – vinar (Plitvica),
2. Martin Jezeršek Martin, gostinec (Zgornji Brnik),
3. Luka Jezeršek – gostinec (Zgornji Brnik),
4. Boštjan Kopše – vinar (Limbuš) itd.

Besedilo in foto: O.B.