Prva ledena trgatev pri Kosovih

Mraz te dni ne popušča in nizke temperature v severovzhodnem delu Slovenije letos omogočajo ledene trgatve. Posebne pogoje, ki morajo biti za tako trgatev, smo sklenili izkoristiti tudi Kosovi, ki imamo vinograde na Pavlovskem Vrhu.PRVA LEDENA TRGATEV PRI KOSOVIH NA PAVLOVSKEM VRHU JE USPELA

Ker smo se letos prvič odločili pustiti nekaj laškega rizlinga v vinogradu za ledeno trgatev, smo zadnje dni skrbno merili temperaturo zraka v vinogradu. In včeraj zjutraj ob šesti uri je bila že najmanj tri dni povprečna dnevna temperatura vsaj sedem stopinj pod ničlo, zato je bilo že navsezgodaj veselo. Naša zdaj že tradicionalna Erazmova trgatev, ki je vsako leto 22. januarja, je dala že tri suhe jagodne izbore, ledenega vina pa še ne, zato smo se včerajšnjega dne še posebej veselili, čeprav je bilo kar deset stopinj pod ničlo.

Zbrani trgači so se najprej zbrali, nato pa še v mraku v vinogradu potrgali 400 trsov laškega rizlinga. Tudi Svetlana Širec, Vinska kraljica Slovenije za leto 2008, ki je dva dni prej predala krono naslednici, je bila med trgači. Zaupala nam je, da je prvič prišla na ledeno trgatev in da je sploh prvič delala v vinogradu že takoj po šesti uri zjutraj. Prijetna družba in posebni pogoji trgatve so jo tako navdušili, da se bo podobnega povabila Kosovih vedno znova razveselila, je pritrdila.

Ko bo Mitja vino skrbno donegoval v kleti in ga bomo napolnili v steklenice, se bodo vsi trgači, ki so včeraj pomagali, zopet zbrali na Pavlovskem Vrhu in skupaj nazdravili z laškim rizlingom, prvim ledenim vinom iz kleti Vinogradništva Družina Kos, ki pa bo zelo sladko, saj smo naprešali 45 litrov mošta z 185°Oe.

mag. Tjaša Kos
gsm: 041 357 520