Kulinarična tekmovanja za „Kotliček sejma Lov“

KOMU KOTLIČEK SEJMA LOV?
Med najbolj zanimivimi spremljevalnimi dogodki na 6. mednarodnem sejmu lovstva, ribištva, turizma in aktivnosti v naravi, „Lov 2009“, ki bo na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni med 17. in 19. 4. 2009, bodo gotovo kulinarična tekmovanja za „Kotliček sejma Lov“.
Zato so organizatorji na tekmovanja povabili vse ljubitelje narave in izbrane kulinarike, na tekmovanje v kuhanju lovskega golaža, ribje čorbe in gobove juhe. Na tekmovanju, ki ga v okviru sejma Lov v nedeljo, 19. 4. 2009 skupaj pripravljajo: Pomurski sejem, Center za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma – Racoon d.o.o., Revija Pet zvezdic, Lovska zveza Slovenije in Ribiška zveza Slovenije, lahko sodelujejo člani lovskih in ribiških družin, gostinci ter vsi drugi ljubitelji kulinarike in narave tako iz Slovenije kot iz tujine.

Prijavijo se lahko tričlanske ekipe, ki si za pripravo izbrane jedi morajo same zagotovit: kotliček, plinski ali električni kuhalnik in vse potrebne sestavine. Količina pripravljene jedi mora zadoščati vsaj za pokušnjo strokovne tričlanske ocenjevalne komisije. Vsekakor pa je dobrodošlo, da ekipe svoje presežke ponudijo tudi v pokušnjo številnim navijačem, ki je na omenjenih tekmovanjih ne manjka. Recepti in priprava tekmovalnih jedi so prepuščeni domiselnosti samih udeležencev. Minimalna zahteva pa je, da lovski golaž poleg ostalega vsebuje divjačinsko meso, ribja čorba – ribe, gobova juha pa katerokoli vrsto ťužitnihŤ gob. Dovoljeni so vsi naravni ojačevalci okusa in razpoloženja, kot so začimbe, vino, lovski rogovi, harmonike…

Nagrade strokovne komisije bodo podeljene za prva tri mesta v treh kategorijah, torej za najboljši lovski golaž, za najboljšo ribjo čorbo in za najboljšo gobovo juho, in sicer: 1. nagrada: Kotliček sejma LOV, pisno priznanje za člane ekipe in praktične nagrade; 2. nagrada: pisno priznanje za člane ekipe in praktične nagrade; 3. nagrada: pisno priznanje za člane ekipe in praktične nagrade.

Največja nagrada za vse sodelujoče pa bo seveda nepozaben okus uspešne prireditve, odlične hrane, izbranega vina in prešernega druženja.

Rok za prijavo je 20. marec 2009. Prijavnico zainteresirani lahko pošljejo na naslov: Pomurski sejem d.d., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona, faks: 02 5642 160. Za vsa dodatna vprašanja v zvezi s tekmovanjem je na voljo: Jana Dimec, projektni vodja sejma (telefon: 02 5642 108).
O.B.

O SEJMU:
Bliža se 6. mednarodni sejem „Lov 2009“ (Gornja Radgona, 17. do 19. aprila)
LETOS POD GESLOM: ZAGLEDANI V NARAVO!

Šesti mednarodni sejem „Lov 2009“ na Pomursko sejmišče v Gornji Radgoni od 17. do 19. aprila 2009 prinaša najlepša naravna obzorja bienalni mednarodni sejem lovstva, ribištva, turizma in aktivnosti v naravi. Ponujal bo opremo, pripomočke, oblačila in obutev za lov, ribolov in aktivnosti v naravi, ribiški in lovni turizem, darilni program, orožje, strelivo, optiko, opremo za kinologijo, strokovno literaturo, kot novost pa tudi opremo za rejo konj in konjeništvo. Organizator Pomurski sejem d. d., v partnerstvu z organizacijami, ki nudijo prijetno in odgovorno druženje z naravo, pripravlja zanimive strokovne razstave in pestro sejemsko dogajanje. Tudi v letu 2009 bodo sodelovale Lovska in Ribiška zveza Slovenije, Center za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma – Racoon, Kinološka zveza Slovenije in lovski kinologi, Planinska zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Strelska zveza Slovenije, Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed, Radenska konjenica in mnogi drugi.

Osrednja tema predstavitve Ribiške zveze Slovenije bo naravovarstvenost in delo z mladimi. Poudarili bodo pomen ohranjanja okolja reke Mure, ter predstavili brošuro o ribiškem turizmu. Na prvi sejemski dan bodo demonstrirali tudi pripravo ribjih jedi.Center za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma – Racoon d.o.o. hkrati pripravlja več zanimivih predstavitev, med drugim tudi slikarsko razstavo Mongolija. Društvo rejcev vodnih živali v sodelovanju s podjetjem G2O d.o.o. in Racoon d.o.o. pripravlja simpozij na temo ribiškega turizma in ribogojstva. Danijel Gospić bo na njem predstavil Društvo rejcev vodnih živali in lastne izkušnje na področju intenzivne reje toplovodnih vrst rib, Stanko Popović bo spregovoril o ribiškem turizmu v Srbiji in skandinavskih državah, Stane Omerzu o ribiškem turizmu v Sloveniji, Primož Zupančič o redkih in ogroženih vrstah rib jadranskega porečja, Miha Štular o pomenu zavarovanja v ribogojstvu in sofinanciranju zavarovalnih premij, Mark Bodish (Madžarska) bo predaval o intenzivni reji smuča, Radu Muskalu (Romunija) pa o reji rib v recirkulacijskih sistemih s poudarkom na jesetrih.

Planinska zveza Slovenije bo predstavila pomen varovanja gorske narave in delo z mladimi. Tudi Strelska zveza Slovenije bo predstavila svojo dejavnost, izobraževanje strelcev, še posebej pa delo z mladimi. Vsak dan bo organizirala nagradno streljanje s simulatorjem streljanja in nagradila najboljše mlade strelce. Lovska zveza Slovenije bo poudarila pozitivno poslanstvo lovstva, ter predstavila zanimive trofeje. Novost bo predstavitev ťjelenjega rukaŤ, ki ima tudi v Sloveniji vedno več posnemovalcev. Kinološka zveza Slovenije in Lovski kinologi pripravljajo v dveh dneh predstavitev lovskih psov, vmes v soboto bo potekala tudi državna razstava psov lovskih pasem, CAC Radgona 2009, v organizaciji Lovskega kinološkega društva Maribor (predvideno je sodelovanje okrog 300 psov). Na sporedu bo državno prvenstvo v agilityju v organizaciji ŠKD Ljutomer – Križevci. Nastopili bodo psi najrazličnejših pasem, ki bodo še posebna atrakcija za gledalce. Strokovna razstava Zavoda za gozdove Slovenije bo v organizaciji ZGS, Območne enote Tolmin, Bled in Kranj v sodelovanju z Lovišči s posebnim namenom predstavila alpske vrste divjadi, gamsa, muflona, alpskega kozoroga in alpskega svizca. Slovenska zveza za sokolarstvo bo na razstavnem prostoru v hali predstavila sokolarstvo s foto razstavo in opremo za sokolarstvo. Na zunanjem razstavnem prostoru pa pripravlja praktičen prikaz sokolarjenja

Jamarsko društvo Planina bo prestavilo jamarsko in potapljaško opremo, ter lepote Planinske jame in Planinskega polja. Ena od pomembnejših novosti letošnjega sejma bo tudi predstavitev konjeništva. Radenska konjenica bo v sodelovanju s Pomurskim sejmom pripravila zanimive konjeniške prireditve. V petek, 17. aprila bodo na sporedu prikaz dela s konji (vleka hlodov, podkovanje konj), viteške igre, ter predstavitev in vožnja s kočijami za obiskovalce. V soboto, 18. aprila se bodo Radenska konjenica in drugi udeleženci odpravili na pohod po bližnjih krajih, po prihodu na sejem pa bo po 17. uri sledilo družabno srečanje konjenikov in vseh drugih ljubiteljev narave ob spremljavi glasbene skupine. V nedeljo, 19. aprila, se bo znotraj sejma LOV odvil še sejem konjeništva s prodajo – avkcijo konj.

Na sejmu LOV poleg strokovnega seveda ne bo manjkalo tudi zabavnega druženja ob izbrani kulinariki. Brbončice bo razvajalo tekmovanje v kuhanju lovskega golaža, ribje čorbe in gobove juhe, ki bo v nedeljo, 19. aprila 2009.
O.B.