Najnovejši projekt „kronanih glav“

SLOVENSKE VINSKE KRALJICE ODHAJAJO V BRUSELJ!
Na sedežu Evropskega parlamenta želijo promovirati izvrstna slovenska vina, slovensko kulinariko, slovenske regije in Slovenijo v celoti
Slovenija, kot vinorodno – vinarska dežela z veliko tradicijo vinske kulture in pridelave vina že tradicionalno izbira vinske kraljice Slovenije, in sicer z namenom večje promocije vrhunskih slovenskih vin, vinogradništva in sploh lepot slovenskih vinorodnih dežel.

Poleg Slovenske vinske kraljice, ki je že dobro desetletje izbira Pomurski sejem, d.d. pa veliko slovenskih vinorodnih področij, letno ali dvoletno krona svoje vinske kraljice. In enako kor Vinske kraljice Slovenije, za promocijo in prepoznavnost Slovenije, kot vinske, turistične, lepe, prijetne in prijazne dežele, skrbijo tudi ostale kronane glave, od Lendave do Kopra in od Svečine do Metlike. K promociji slovenskega vinogradništva, vinarstva, kulinarike in vsega kar sodi zraven sodijo praktično vse aktivnosti tako „nacionalne“ kot lokalnih oz. regionalnih vinskih kraljic. In med slednje gotovo sodi tudi dogodek, ki se bo zgodil aprila letos, ko bodo slovenske „kronane glave“ obiskale „evropsko prestolnico“ Bruselj.

„Aktualne vinske kraljice iz vseh koncev Slovenije smo si omislile velik projekt, osnovan na temo, kako bi lahko kot aktualne vinske kraljice Slovenije predstavile našo državo na sedežu Evropskega parlamenta v Bruslju, in sicer skozi slovenska vina in slovensko kulinariko. Tema se nam je zdela izredno zanimiva in v tem vidimo odlično priložnost za predstavitev območij, vin in kulinarike, od koder prihajamo. Zato smo se odločile, da združimo svoje moči in s pomočjo donatorjev in sponzorjev izpeljemo ta obetaven projekt, saj verjamemo, da si vsi skupaj prizadevamo k skupni promociji Slovenije, slovenskih vin in slovenske kulinarike, tako doma kot v svetu“, nam je projekt predstavila vinska kraljica Radgonsko – kapelskih goric, Janja Korošec.

Dodala je, da bodo pri projektu sodelovale vinske kraljice iz celotne Slovenije, ki bodo poskrbele za predstavitev vin iz območja, od koder prihajajo, kuharji, ki bodo pripravili tipične prigrizke, značilne za določene pokrajine, folklorna skupina s harmonikarjem in novinarji. „Naš obisk Bruslja bo trajal tri dni in sicer v času med 14. in 16. aprilom 2009.

Pred odhodom bomo sklicale tiskovno konferenco in tako slovenski javnosti predstavile naš podvig. Izdelati nameravamo tudi brošuro, kjer bo na kratko predstavljen naš projekt, vinske kraljice, slovenska vina in kulinarika in vsi sponzorji ter donatorji. Spremljale bomo slovenske in evropske razpise, kamor bomo prijavile svoj projekt, da dobimo osnovna finančna sredstva. Slovenija je majhna, a v tej majhnosti in raznolikosti je njen čar. Nekateri se tega dobro zavedamo. Naj nas take spoznajo še drugi, ves svet!“, dodaja kraljica Janja, ki je prepričana, da bo najnovejši projekt „kronanih glav“ izjemno uspešen.

Besedilo in foto: O.B.