Končana je tradicionalna 13. pomurska salamiada

Oče in sin s koroške pometla s konkurenco.
Pomurski ljubiteljski mesarji se letos niso posebej odrezali, saj so se samo trije uvrstili na državni finale, ki bo tudi v Radencih;
Med njimi je tudi štirikratni zmagovalec Jože Hamler iz Gornjih Ivanjcev, ki je tokrat osvojil 5. mesto; Ob vižah ansambla Vzpon, sta za veselo razpoloženje več sto obiskovalcev in gostov skrbela tudi humorista Korl in Franz aus Tirol

Minulo soboto (14.3.) zvečer je v radenski športni dvorani potekalo sklepno dejanje letošnje, tradicionalne, 13. pomurske salamiada, torej enkratne kulinarično – etnološko – kulturno – zabavne prireditve. Sama salamiada, na kateri so poleg iz Prekmurja in Prlekije, sodelovali tudi drugi ljubiteljski mesarji praktično iz cele države, zlasti pa s Štajerske, Koroške in Posavja, se je sicer začela že minuli četrtek (12.3), ko so organizatorji iz TD Radenci, sprejemali vzorce salam. Naslednji dan, v petek popoldan in zvečer pa je posebna strokovna komisija pod vodstvom Vladke Hradil Barbarič, v gostilni Klobasa v Šratovcih, preizkusila in ocenila natanko 91 (lani: 86 ) vzorcev enkratnih salam, ki jih je prineslo 71 (69) ljubiteljskih mesarjev od blizu in daleč, med katerimi je bilo 15 novih tekmovalcev. In glede na kakovost vzorcev, katere je predsednica strokovne komisije Vladka Hradil Barbarič ocenila, kot najboljše doslej, je bilo delo komisije sila težavno, a kljub temu so izbrali dejansko najboljše. In zato je sobotna velika "fešta", z razglasitvijo teh rezultatov in podelitvijo odličij za najboljše mesne dobrote, na kateri je tudi letos bilo skoraj tisoč obiskovalcev, bila nadvse slovesna.

Komisija je sicer, poleg okusa (največ 8 točk), ocenjevala še vonj (4), zunanji izgled (2), izgled in barvo prereza (4) ter teksturo oz. vsebino (2) izdelka. Tako je bilo možno osvojiti maksimalno 20 točk. In tokrat sta se še posebej odrezala oče in sin Darko (lani drugi) in David Hlupič s Koroškega, ki sta enostavno pometala s konkurenco. Na 3. in 4. mesto se je uvrstil prvi tekmovalec iz Pomurja, in sicer Milan Kolar iz Beltincev, ki je izdelal dve odlični salami. Lanski zmagovalec, ki je mimogrede doslej slavil že štirikrat Jože Hamler iz Gornjih Ivanjcev v občini Gornja Radgona, je tokrat bil peti. Ob njemu in Kolarju pa se je izmed tekmovalcev iz Pomurja na državni finale, ki bo 9. maja v Radencih uvrstila samo še Giza Sever iz Pečarovcev. In očitno je, da bodo pomurski ljubiteljski mesarji v bodoče morali nameniti večjo pozornost svojim izdelkom, če ne želijo, da bi na državna tekmovanja iz njihove regije šli tekmovalci iz drugih delov države.

Kakorkoli že vsi obiskovalci na prireditvi, katere so pozdravili številni gostje, predvsem radenski župan Mihael Petek, ter poslanec DZ Miran Gjerek, so lahko brezplačno poskusili ocenjene salame, v zabavnem programu je nastopil ansambel Vzpon, ter znana humorista Korl (Samo Tuš) in Franz aus Tirol (Emil Šmid). Gibanice in druge dobrote so nudile kmečke gospodinje iz DKŽD Kapela, bilo je tudi kar nekaj presenečanj. Omeniti tudi kaže, da so pomursko salamiado že leta 2000 sprejeli med deset osrednjih prirediteljev salamiad iz Slovenije, saj spadajo med najbolj množične. Odlične dosedanje organizacije pa so prispevale k temu, da so organizatorji pomurske salamiade leta 2002 prvič uspešno pripravili tudi vseslovensko salamiado, ki je nekakšni finale vseh slovenskih salamiad, na katero se vedno uvrstijo le najboljši izdelovalci domačih salam in klobas iz vseh slovenskih regij. In tudi letos bo državni finale v Radencih (9.5.2009), na njem pa se bo udeležila desetina najboljših z vseh slovenskih regijskih in lokalnih ocenjevanj: Med njimi bo tudi devet tekmovalcev s pomurske salamiade.

Rezultati ocenjevanja salam na 13. pomurski salamiadi: 1. Darko Hlupič 18,875; 2. David Hlupič (oba Stari trg 97, Slovenj Gradec) 18,5; 3. Milan Kolar 18,25; 4. Milan Kolar (Ravenska 57, Beltinci)18,125; 5. Jože Hamler (Gornji Ivanjci 16) 18; 6. Dominko Kušljan Šentjernej) 17,625; 7. David Hlupič 17,25; 8. Darko Hlupič 17,125; 9. Edo Kos (Šentjernej) 17,125; 10. Milan Kolar 17; 11. Giza Sever (Pečarovci 122) 16,5; 12. Anton Korenjak (Zbelovska gora 58, Loče) 16,375; 13. Brigita Kovačič (Turopolje 19, Šentjernej)16,375 itd. Kot rečeno, devet najbolje uvrščenih izdelovalcev se bo udeležilo slovenskega finala, a ker se tega tekmovanja lahko udeleži vsak tekmovalec le z enim vzorcem, bo zraven tudi nekaj takšnih, ki so bili slabši od devetega mesta. Torej sta oče in sin Darko in David Hlupič ter Milan Kolar, omogočila uvrstitev v finale: Gizeli Sever, Antonu Korenjaku in Brigiti Kovačič.

V okviru zaključne prireditve in razglasitve rezultatov v Radencih so pripravili tudi kar nekaj zanimivih presenečanj, med katerimi kaže omeniti „nagradno stavo“. Obiskovalci so namreč ugibali koliko tehta sredi dvorane obešeni pristni kraški pršut. In ko so ga na koncu stehtali so ugotovili, da tehta natanko 8.666 gramov. Dobil ga je Boris Johman iz Okoslavcev, ki je bil najbližji točni teži…

DOSEDANJI ZMAGOVALCI „POMURSKE SALAMIADE“
Po dvanajstih dosedanjih „Pomurskih salamiad“ je najuspešnejši Jože Hamler iz Gornjih Ivanjcev, ki je slavil kar štirikrat, torej je osvojil skoraj tretjino naslovov. Ob tem je Hamler eden redkih, ki je nastopil na vseh 13 salamiad, kar desetkrat pa se je uvrstil med zmagovalce, ki so pozneje nastopili na državnem finalnem tekmovanju. Kakorkoli že, dosedanji zmagovalci pomurskih salamiad so: I. salamiada: Ignac Jakomina (Črenšovci); II. in III. salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci), IV. salamiada: Feliks Petek (Črešnjevci); V. salamiada: Sandi Jerenec (Boračeva); VI., VII. in VIII. Salamiada: Marjan Kralj (Ihova); IX. Salamiada: Milan Janežič (Škocijan), X. Salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci); XI. Salamiada: Milan Belec (Železne dveri); XII. Salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci); XIII. salamiada: Darko Hlupič (Slovenj Gradec).

Besedilo in foto: (O.B.)