Slovenskim vinom veliko medalj in trije naslovi „Šampion 2009“ iz Splita

NASLOV ŠAMPIONA V BREŽICE, GORNJO RADGONO IN KOPER
V dalmatinski prestolnici Split, pod pokroviteljstvom predsednika Hrvaške, Stjepana Mesića in Vlade RH, poteka med sredo in nedeljo (4. in 8. marcem) tradicionalni, petdnevni, že 16. mednarodni sejem "Gast 2009".
In na najpomembnejšem živilskem sejmu v Dalmaciji, ki je namenjen prehrani, pijači, gostinski in hotelski opremi ter domači in umetni obrti, se tudi letos predstavljajo številni slovenski mali in veliki gospodarstveniki.

Gre za sejem, ki je že doslej vedno bil uspešen tudi za slovenske, še zlasti pomurske in podravske obrtnike in podjetnike, namenjen pa je predvsem tistim, ki želijo svoje izdelke približali zainteresiranim porabnikom, hvaležnega dalmatinskega tržišča. Ob tem v okviru sejma potekajo tudi številni pogovori z izmenjavami izkušenj in idej, ter dogovorov o sodelovanju.

V okviru omenjenega sejma pa je potekalo tudi 14. tradicionalno ocenjevanje tihih in penečih se vin ter žganih pijač. Štiri ugledne strokovne komisije z natanko štiridesetimi strokovnjaki, so v splitskem hotelu Le Meridian Lav, ocenile natanko 440 vzorcev različnih vin ter žganih pijač iz številnih evropskih držav.

Med udeleženci je bilo tudi veliko slovenskih vinogradnikov, ki jim je Dalmacija in sploh Hrvaška zanimivo tržišče, in kot običajno so naši vinogradniki osvojili dobre rezultate, saj so poleg ostalih medalj, osvojili kar tri naslove šampiona, kar je tretjina vseh podeljenih najvišjih naslovov.

Naslovi šampiona so pripadli:
Zlati radgonski penini – Brut, letnik 2004, med penečimi vini;
Moscon Tawnyju, letnik 1986 (Vino Brežice), za posebna vina ter
Refošku, letnik 2005 – Capo D Istria (Vino Koper), za rdeča tiha vina.

Vsekakor pa so slovenski vinarji dosegli še veliko medalj, in so se izkazali kot eni najuspešnejših med nastopajočimi.

Tako so medalje prejeli, velika zlata medalja: Laški rizling (Klet Bistrica), Laški rizling – ledeno vino (Vino Brežice);

Zlata medalja: Capo D Istria refošk (Vina Koper), Kras carsus (Vina Štoka), Merlot (Štekar), Bagueri merlot, Vinska klet Goriška brda), Cabernet sauvignon (Korenika & Moškon), Modra frankinja (KZ Metlika), Sauvignon – suhi jagodni izbot (Mojošek vina), Traminec, izbor (KZ Metlika), Laški rizling-ledeno vino, Traminec-dišeči, Viljamovka (Univerza Maribor-kmetijska fakulteta), Laški rizling – SJI (Jurij Brumec), Zlata radgonska penina-brut, Zlata radgonska penina-suha (Radgonske gorice), Marmorna penina (Vinokras, Moscon Tawny, Sauvignon (Vino Brežice), Teranton (Vinokras), Terantov liker (Petelin Rogelja);

Srebrna medalja: Bagueri Chardonnay, Quercus rebula, Bagueri sauvignon, Quercus beli pinot, Cabernet sauvignon (vse Vinska klet Goriška brda), Savuginon (Dveri-Pax), Chardonnay (Igor Sanabor), Beli gral, Renski rizling, Rose (Klet Bistrica); Traminec (Družina Penik), Sladki muškat (Vina Koper), Vitovska, Izbrani teran, Beli pinot-izbor, Teranov liker PTP (Vinokars), Renski rizling Šoštarič, Rumeni muškat Šoštarič, Sauvignon Šoštarič (Milan Šoštarič), Malvazija (Vina Ussai), Cebernet sauvignon (Petelin Rogelja), Teran PTP, Živcova vina (Družina Radišič), Teran-suho (Bogdan Cotič), Izbrani teran (David & Rajko Štok), Jerina (Širca-Kodrič), Teran PTP (Aleš Štolfa), Cabernet sauvignon (Vina Koper), Treminec-suho (Univerza v Mariboru-kmetijska fakulteta), Sauvignon (Vino Kojter), Vino iz posušenega grozdja, Penina Royal (Vinag), Zlata radgonska penina-polsuha (2004), Zlata radgonska penina-rose, Zlata radgonska penina (2006) (Radgonske gorice), Semiška penina (Ivan Simonič).

Poleg je bilo še veliko bronastih medalj in priznanj…
Besedilo: ob