Domači kruh iz Šalovcev

Tudi z dopolnilno dejavnostjo se lahko kaj zasluži; Vedno večje zanimanje za različne vrste domačega kruha pečenega na tradicionalni način.
Še pred nedavnim v Šalovcih na Goričkem niso imeli niti pekarne za kruh, in so osnovni živilski izdelek vedno pripeljali od drugod. Toda v zadnjem času je tega vedno manj, kajti tako domačini iz Šalovcev in tudi drugih vasi, kot obiskovalci od drugod vedno bolj spoznavajo domači kruh iz Šalovcev, ki ga tam pečejo na tradicionalni način. Gre za pristen domači kruh, katerega izven zakonska partnerja Valter Kardoš in Suzana Časar, pečeta v lastni mali pekarnici, na svojem domu v Šalovcih 23. Ker v službi, oba sta zaposlena v konfekcijskem velikanu, soboški Muri, skromno zaslužita, sta se namreč že pred časom odločila za dopolnilno dejavnost, s čem zaslužita še kakšen evro za lastno eksistenco ter šolanje hčerke Nine (dijakinja 2. letnika soboške gimnazije).

In po začetnih uspehih, saj ljudje imajo radi kruh iz domače krušne peči, sta si uradno registrirala dejavnost „Peka kruha in krušnih izdelkov na tradicionalen način“. V stari „velbani“ krušni peči, na bukova drva, hkrati lahko pečejo nad 30 kolačkov enkratnega kruha. Toda ni vse v dobri peči, kajti tudi brez pravih količin potrebnih sestavin in brez dobre priprave testa, kruh ne bi bil tisto kar mora biti in na katerega so pri Kardoš – Časarjevih ponosni.

„Za svoje prijatelje, znance, sosede in vse druge, ki to želijo, pečemo predvsem: kruh iz namenske krušne moke, rženi kruh, kruh s česnom (postrüžnjek), vrtanke, pletenice ipd. Kruh pečemo predvsem pred koncem tedna, tako da ga naročniki dobijo v soboto dopoldan, če pa kdo naroči večjo količino kruha potem ga spečemo tudi po dogovoru“, nam pove prizadevni Valter, ki je vesel, da se tisti, ki enkrat poskusijo njihov domači kruh, vedno vračajo. In takšnih je vedno več, pa ne samo iz Šalovcev in Goričkega, temveč tudi širše iz Pomurja, pogosto pa po njihovih izdelkih posežejo tudi gostje od drugod.

(ob)