Dvoboji s pomočjo kuhalnice na Manžanu

Ob letošnjem Festivalu šparge, ki aprila poteka v Istri in na Krasu, v okviru Društva za zdravo življenje iz Manžana, poleg kulinaričnih delavnic in srečanj prirejajo tudi kuharske dvoboje. Na njih se med seboj pomerita kuharja amaterja in pripravita vsak po tri jedi iz šparge.Na prvem sta „prekrižala kuhalnice“ domačinka Ondina Pečič in priljubljen istrski kantavtor Rudi Bučar, drugi špargljev dvoboj pa je bil v znamenju štajersko – obalnega ťobračunaŤ. Na Manžanu sta kuhalnice prekrižali ekipi mariborskih podjetnikov in obalnih obrtnikov.

Bili smo priča pravim kuharskim spretnostim, ki bi jih lahko pripisali tudi odličnim kuharskim mojstrom. Pod dirigentsko kuhalnico Danijela Keuca je mariborska ekipa pripravila potočne rake na posteljici iz divje šparge za predjed, za glavno jed teletino na beli polenti s špargo in za sladico čokoladni kolač z marmelado iz kakijev ter špargo. ťKuhanje je zame velik izziv, kot so tudi poteze v podjetništvu. Sem velik gurman in rad dobro jem, a tudi sam večkrat rad ustvarjam v kuhinji. Tokratno kuharsko druženje mi je bilo res nekaj posebnega,Ť pravi mariborski podjetnik Keuc. Kuharska ekipa iz obale, pod taktirko ťprve kuhalnice ť Žarka Topalova, jim je ťvrnilaŤ z juhico iz šparge, rižoto s špargo in parmezanom ter slastno lazanjo s špargo in jadranskimi škampi. ťKuhanje je obrt in kuharji so zame pravi umetniki. Vedno jih rad občudujem, a kuham predvsem za prijatelje. Tekmoval sem prvič in bilo je enkratno,Ť je bil navdušen lastnik izolske avtokleparske delavnice Žare Topalov. K jedem so pristopila izbrana vina Istre, Krasa, Goriških Brd, Štajerske in priznana vina Videmske pokrajine.

Tudi komisija je bila mednarodno obarvana. Tokrat ji je predsedovala predstavnica Slow food Italija Aurora Cordaro, vinarka iz priznane italijanske vinske kleti ť La viarteŤ ,v bližini Vidma, ki je bila nad idejo navdušena: ťPresenetili sta me obe ekipi, ki sta pripravili jedi odlično tako po okusu izgledu in tudi kakovosti, Ť je v imenu komisije povedala Cordarova. Tretji dvoboj bo konec meseca in spet se obetajo zanimivi dvobojevalci in kulinarična presenečenja.

Črt Butul