Ob letonjem Festivalu parge, ki aprila poteka v Istri in na Krasu, v okviru Drutva za zdravo ivljenje iz Manana, poleg kulinaričnih delavnic in srečanj prirejajo tudi kuharske dvoboje. Na njih se med seboj pomerita kuharja amaterja in pripravita vsak po tri jedi iz parge.Na prvem sta prekriala kuhalnice domačinka Ondina Pečič in priljubljen istrski kantavtor Rudi Bučar, drugi pargljev dvoboj pa je bil v znamenju tajersko – obalnega ťobračunaŤ. Na Mananu sta kuhalnice prekriali ekipi mariborskih podjetnikov in obalnih obrtnikov.
Bili smo priča pravim kuharskim spretnostim, ki bi jih lahko pripisali tudi odličnim kuharskim mojstrom. Pod dirigentsko kuhalnico Danijela Keuca je mariborska ekipa pripravila potočne rake na posteljici iz divje parge za predjed, za glavno jed teletino na beli polenti s pargo in za sladico čokoladni kolač z marmelado iz kakijev ter pargo. ťKuhanje je zame velik izziv, kot so tudi poteze v podjetnitvu. Sem velik gurman in rad dobro jem, a tudi sam večkrat rad ustvarjam v kuhinji. Tokratno kuharsko druenje mi je bilo res nekaj posebnega,Ť pravi mariborski podjetnik Keuc. Kuharska ekipa iz obale, pod taktirko ťprve kuhalnice ť arka Topalova, jim je ťvrnilaŤ z juhico iz parge, rioto s pargo in parmezanom ter slastno lazanjo s pargo in jadranskimi kampi. ťKuhanje je obrt in kuharji so zame pravi umetniki. Vedno jih rad občudujem, a kuham predvsem za prijatelje. Tekmoval sem prvič in bilo je enkratno,Ť je bil navduen lastnik izolske avtokleparske delavnice are Topalov. K jedem so pristopila izbrana vina Istre, Krasa, Gorikih Brd, tajerske in priznana vina Videmske pokrajine.
Tudi komisija je bila mednarodno obarvana. Tokrat ji je predsedovala predstavnica Slow food Italija Aurora Cordaro, vinarka iz priznane italijanske vinske kleti ť La viarteŤ ,v bliini Vidma, ki je bila nad idejo navduena: ťPresenetili sta me obe ekipi, ki sta pripravili jedi odlično tako po okusu izgledu in tudi kakovosti, Ť je v imenu komisije povedala Cordarova. Tretji dvoboj bo konec meseca in spet se obetajo zanimivi dvobojevalci in kulinarična presenečenja.
Črt Butul