Mestna občina Koper je letonji mesec april poimenovala mesec pargljev, saj ga je zaznamoval Festival pargljev. V okviru festivala se odvijajo tevilne prireditve, včeraj pa so v Gračiču izbrali najboljo pargljevo jed.
Tekmovanje je bilo e drugo po vrsti, prijavilo pa se je pet restavracij in sicer Istrska klet Pomjan, La Bellavita restaurant & bar, Restavracija Villa Andor, Gostiče in pizzeria Raman ter restavracija Skipper. Kaken je bil namen tega tekmovanja je povedala Tamara Kozlovič iz Turistične organizacije Koper:
Pet članska komisija je pri jedeh ocenjevala izvirnost, videz kronika, okus jedi, predstavitev in predlog katero vino spada k tej jedi. Plaketo in pokal za najboljo pargljevo jed je dobila jed z imenom Ribič nabira parglje, Restavracije Villa Andor. Kot je povedal Toma Bevčič, vodja kuhinje v Villi Andor, pa je to vsekakor neko priznanje:
K dobrim jedem iz pargljev se seveda prilee tudi dobra kapljica. Tako je Marinko Rodica, vinar iz Truk, na včerajnjem tekmovanju predstavil svoje pargljevo vino, s katerim se je predstavil pri projektu pargelj vino, ki ga organizira Zavod SloVino Maribor:
Drugo Tekmovanje za najboljo pargljevo jed se je odvijalo pri lanskoletnem zmagovalcu Gostilni in pizzeriji Raman, do konca Festivala pargljev pa nas čakata e prireditev Največja frtalja iz parg Slovenije in tradicionalni praznik pargljev, ki bo 25. aprila v Gračiču.