Marinko Rodica je predstavil malvazijo.
Istrska malvazija je le ena iz tevilne druine malvazij, razirjenih po vsem mediteranskem bazenu. Tu, na severnem robu mediterana, je brez dvoma nala sebi najbolj primerne pogoje. Zato so jo tudi vinogradniki po vsej Istri ohranili kot glavno belo sorto, ki vloen trud hvaleno poplača z visoko kvalteto. Od vseh sort verjetno prav Malavzija v svojem karakterju najbolj odraa značilnosti in posebnosti tega podnebja in okolja, v katerem raste.
Grozdje malvazije takorekoč vpija svetlobo in toploto, zato dozori rumeno kot cekin. Vino je zlato, svetleče kot sonce, vsebuje veliko mineralov, alkohola in drugih sestavin, ki mu dajejo polno telo, močno hrbtenico in lepo cvetico. e v mladosti se kae potencial vina iz taknega grozdja. Vonjamo zrelo sadje, predvsem hruko, jabolko in nepljo. V zrelem vinu pa se vonj obogati z notami, ki spominjajo na akacijo, kamilico in mandelj.
Ob skrbni negi in nadzorovani količini pridelka Malvazija brez teav dozori do 13 ali več vol % alkohola. Na vijih legah, kot v Trukah, pa grozdje ohrani nekaj več kislin. Zato polno in bogato vino tudi v zreli dobi deluje svee, ivahno in vabljivo.
S takim značajem malvazija odlično spremlja tevilne tradicionalne istrske jedi, posebej pa seveda hrano, ki prihaja iz morja.