Malvazija iz Trušk

Marinko Rodica je predstavil malvazijo.

Istrska malvazija je le ena iz številne družine malvazij, razširjenih po vsem mediteranskem bazenu. Tu, na severnem robu mediterana, je brez dvoma našla sebi najbolj primerne pogoje. Zato so jo tudi vinogradniki po vsej Istri ohranili kot glavno belo sorto, ki vložen trud hvaležno poplača z visoko kvalteto. Od vseh sort verjetno prav Malavzija v svojem karakterju najbolj odraža značilnosti in posebnosti tega podnebja in okolja, v katerem raste.
Grozdje malvazije takorekoč vpija svetlobo in toploto, zato dozori rumeno kot cekin. Vino je zlato, svetleče kot sonce, vsebuje veliko mineralov, alkohola in drugih sestavin, ki mu dajejo polno telo, močno hrbtenico in lepo cvetico. Že v mladosti se kaže potencial vina iz takšnega grozdja. Vonjamo zrelo sadje, predvsem hruško, jabolko in nešpljo. V zrelem vinu pa se vonj obogati z notami, ki spominjajo na akacijo, kamilico in mandelj.

Ob skrbni negi in nadzorovani količini pridelka Malvazija brez težav dozori do 13 ali več vol % alkohola. Na višjih legah, kot v Truškah, pa grozdje ohrani nekaj več kislin. Zato polno in bogato vino tudi v zreli dobi deluje sveže, živahno in vabljivo.

S takim značajem malvazija odlično spremlja številne tradicionalne istrske jedi, posebej pa seveda hrano, ki prihaja iz morja.