Ocenjevanje DV Benedikt

Pripravili so tradicionalno ocenjevanje vin Društva vinogradnikov Benedikt.
MED 43 VZORCI JE POVPREČNA OCENA KAR 18,17

Potem ko so v občini Benedikt pred približno sedmimi leti ustanovili lastno društvo vinogradnikov, katerega prvi (in doslej edini) predsednik je podjetnik Zlatko Borak, in potem ko so v tem času izvedli že številne aktivnosti, predvsem številna strokovna predavanja in druge vrste izobraževanja, praktične prikaze rezi trsov ipd., je sedaj potekalo že 7. društveno ocenjevanje vina. Tokrat je šlo za ocenjevanje vinskega letnika 2008, in po tistem, kar je komisija ugotovila, so lahko vinogradniki omenjenega dela Slovenskih goric, kljub nekoliko slabšim lanskim pogojem pridelovanja, več kot zadovoljni.

In na 7. društveno ocenjevanje vin, ki je potekalo v Lovskem domu Benedikt, so organizatorji, kljub zdesetkanem pridelku, uspeli pritegniti solidno število izmed okoli 70 članov društva, ki so pred komisijo prinesli 43 vzorcev enajstih sortnih in enega mešanega vina. To je sicer nekoliko manj kot prejšnja leta, ko je pridelka tudi bilo več. Toda, če lani je količinsko bilo bistveno manj vina, je zato bolj kakovostno.

Komisija, ki jo je vodil mag. Tone Vodovnik z mariborskega Kmetijsko gozdarskega zavoda, zraven pa so bili še: Tadeja Plevnik Vodovnik, Danilo Steyer, Franc Škrobar in Milivoj Trstenjak, je imela kar zahtevno delo, a so ga uspešno opravili.

Najvišjo oceno sploh (18,77) si je prislužil traminec Marjana Kralja iz Ihove, povprečna ocena pa je bila kar 18,17 (lani:17,89). Tako je podeljenih veliko zlatih, srebrnih in bronastih medalj ter priznanj, vse to pa bodo vinogradniki tudi uradno prejeli na posebnem vinogradniškem plesu.

ťMnogi kletarji in vinogradniki so tudi lansko leto izkoristili bogato "ponudbo" narave in pridelali zares odlična vina. Z doseženo kakovostjo pa ne smemo biti povsem zadovoljni, saj bi pri nekaterih vinih lahko bilo tudi boljše. Ponekod smo namreč srečali pomanjkljivosti kot so neharmoničnost in grenkobnost ter rahle sledi posledic vinskih napak in pa nestrokovno žveplanje. Zato predlagamo, da naj vsak pri sebi opravi analizo dela, se spomni kjer in kdaj je "grešil" in tega ne ponovi več. Tukaj pa je predvsem potrebno upoštevati: primeren čas trgatve; ločitev prešanca; razsluzenje mošta; vrelni nastavek; kontrolo vrenja; dolivanje; pravočasne pretoke; primerno žveplanje; lepšanje vina; redno kontrolo vin s pokušnjo… Naj bo torej še naprej cilj pridelati še boljša vinaŤ, pravi predsednik ocenjevale komisije mag. Anton Vodovnik.

Rezultati, mešana vina – zvrst: 1. Zlatko Borak in Janez Huber (oba Benedik) ob 18,10; Šipon: 1. Zlatko Borak 18,10; Chardonnay: Silvo Prosič (Benedikt) 18,47; Laški rizilnig: 1. Zlatko Borak 18,23; Rulandec – sivi pinot: Jože Kraut (Ihova) 18,33; Zeleni silvanec: Janez Čeplak (Benedikt) 18,40; Renski rizling: 1. Silvo Prosič 18,47; Kerner: 1. Janez Kaučič (Trstenik) 18,37; Rumeni muškat: 1. Janez Čeplak 18,23; Traminec: 1. Marjan Kralj (Ihova) 18,77; Sauvignon: 1. Anton Roškar (Lastomerci) 18,03; Beli pinot: Zlatko Borak 18,27.
Besedilo in foto: (ob)