Sejem lov zaprl svoja vrata

Minila je še ena zanimiva sejemska prireditev, ki si ga je ogledalo 10.000 ljudi.

Sejem lov odprl srca naravi
ťSejem Lov 2009 je še ena uspešna prireditev, ki jo na Pomurskem sejmu posvečamo varovanju narave in predstavitvi vseh organizacij, ki so jim aktivnosti v naravi blizu. To so v prvi vrsti lovci, ribiči, ljubitelji konj, lovskih psov, planinci, jamarji in drugi. Sejem je z 10.000 obiskovalci utrdil prepričanje, da stanovske organizacije ne potrebujejo le sejem, ki ponuja opremo, pribor in pripomočke za lov, ribolov in gibanje v naravi, ampak potrebujejo tudi strokovna srečanja in prijateljsko druženje. Tega sejma v Pomurskem sejmu ne organiziramo zato, ker bi z njim iskali komercialne učinke, temveč zato, da bi promovirali varovanje naravnega okolja z vsem, kar naravno okolje lahko nudi ob okolju prijaznih aktivnostih. Zavedamo se namreč, da brez ohranjanja narave in sožitja vseh njenih prebivalcev in uporabnikov dolgoročno ne moremo računati tudi na kmetijstvo in druge gospodarske dejavnosti.Ť je ob izteku prireditve, ki je potekala od 17. od 19. aprila povedal Janez Erjavec, direktor Pomurskega sejma d. d., ki je dodal, da so s sejmom Lov 2009 bili zadovoljni tako obiskovalci, kot razstavljalci in organizatorji.

Sem 6. bianalni sejem „Lov 2009“ je sicer bil namenjen vsem tistim, ki so zagledani v naravo in organizatorji tega sejma verjamejo, da jih bo v prihodnje na sejemskih prireditvah v Gornji Radgoni in nasploh vse več. Predstavniki stanovskih, izobraževalnih institucij in oblasti so organizatorjem dajali zagotovila, da se bodo na 7. sejem v letu 2011 še bolje pripravili, organizatorji sejma pa obljubljajo, da bodo vztrajali v svojem poslanstvu odgovornega druženja z naravo in ohranjanja neokrnjenega okolja. Letos se je na 6.800 kvadratnih metrov razstavnih površin predstavilo 140 razstavljalcev iz 15 držav, prireditev pa je obiskalo nad 10.000 ljubiteljev narave in okolja.

Bienalni mednarodni sejem lovstva, ribištva, turizma in aktivnosti v naravi, sejem Lov je v Gornji Radgoni od 17. do 19. aprila ponujal opremo, pripomočke, oblačila in obutev za lov, ribolov in aktivnosti v naravi, ribiški in lovni turizem, darilni program, orožje, strelivo, optiko, opremo za kinologijo, strokovno literaturo, kot novost pa tudi opremo za rejo konj in konjeništvo.
Lovska zveza Slovenije, Ribiška zveza Slovenije, Center za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma – Racoon d.o.o., Planinska zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed, G2O d.o.o. – Danijel Gospić, ter Jamarsko društvo Planina so v partnerstvu s Pomurskim sejmom pripravili zanimive strokovne razstave in posvete. Njihov poudarek je bil skladno z motom sejma ťZagledani v naravoŤ na sožitju narave in človeka, naravovarstvu in izobraževanju mladih. Lovske zveze Slovenije je predstavila svojo organiziranost in založniško dejavnost. Sobota, 18. aprila je bila kinološko obarvana z državno razstavo psov vseh lovskih pasem – CAC in državnim prvenstvom Slovenije v agilityju z mednarodno udeležbo. V strokovnem smislu je še posebej odmeval simpozij na temo ribiškega turizma in ribogojstva, na katerem so sodelovali priznani domači in tuji strokovnjaki. V nedeljo pa je posvet Ritje divjih prašičev na visokogorskih pašnikih in nižinskih travnikih podal konkretne predloge za zmanjševanje škod…

Stroka, stanovsko in prijateljsko druženje podanikov narave pa so se prepletali vse sejemske dni na predstavitvah kočij in vožnjah za obiskovalce, otroškem jahanju oslov in ponijev, predstavitvah podkovanja in dela s konji, pohodu konjenikov, viteških igrah, predstavitvah varne vožnje s terenskimi vozili, predstavitvah sokolarstva, nastopih lovskih rogistov in lovskih pevskih zborov, fotografski razstavi o življenju kozoroga v Triglavskem narodnem parku, predstavitvah lovskih psov s strokovnim komentarjem, ribiškem tekmovanju v metu vabe v tarčo, zabavi z glasbo in humorističnim programom radia Maxi, oponašanju jelenjega ruka, tekmovanju v kuhanju lovskega golaža, ribje čorbe in gobove juhe…, ob vsem direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec samo kratko dodaja: „Vabljeni, da skupaj zakličemo in zapojemo naravi na sejmu Lov 2011“!

(O.B.)