Tradicionalna razstava velikonočnih dobrot

Na cvetni vikend je v Slovenskih goricah potekala 18. razstava velikonočnih jedi, butar, ročnih del, cvetja…, kar je navdušilo množice obiskovalcev, ki so prihajali tudi z avtobusi; Letos v znamenju ajde in poslikanega stekla.
OB PRAZNIČNIH DOBROTAH TUDI DOMAČA OBRT IN ROČNA DELA

Ob pomoči KGZ – Kmetijsko svetovalne službe Murska Sobota, so se prizadevne članice Društva kmečkih žena in deklet (DKŽD) Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer jih je več kot 60, in ki jih vodi predsednica Ema Lančič, in njihove gostje zlasti iz sosednjih sorodnih društev, minuli konec tedna, v soboto in (cvetno) nedeljo, že osemnajstič predstavile s svojimi enkratnimi izdelki. V jurijevskem večnamenskem domu („moja kuhinja“) so namreč, teden dni pred največjim krščanskim praznikom, spet pripravile tradicionalno razstavo velikonočnih dobrot – jedi, presmecev (butar), ročnih del, cvetja in domače obrti, kjer imajo priložnost, da se izkažejo tudi moški, in ne le ženske. Tako so ženske iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici še enkrat pokazale svojo pridnost in tudi sposobnost, kajti vsi predstavljeni izdelki, od velikonočnih dobrot, do ročnih del in ostalega so izdelani na visoki strokovni ravni, vse to pa vsako leto navdušuje številne obiskovalce in občudovalce od blizu in daleč. Ta zanimiva prireditev v osrčju Slovenskih goric je tudi letos privlekla številne goste in obiskovalce iz občine, regije in od drugod, ki so se pripeljali celo s posebnimi avtobusi. Poudarek letošnje razstava jedi je bil na zdravi hrani, predvsem ajdi, v ospredju ročnih del pa je bila poslikava na steklo in svilo.

Sicer pa, v želji, da ohranijo, posredujejo bodočim rodovom in hkrati razvijejo vse tisto, kar jim je njihova preprosta, delovna in verna mati položila v srce, že vrsto let pred velikim tednom pripravljajo jurijevske ženske razstavo velikonočnih jedi, presmecev, košaric, ročnih del in cvetja. Vsi razstavljeni predmeti so delo kmečkih žena in deklet, čigave delovne roke nikoli ne mirujejo. Vajene so namreč trdega dela na polju in nesebičnega žrtvovanja za dobro svojih družin, tako v zimskem kot poletnem času, a ob vsem tem, najdejo tudi čas za lastno izpopolnjevanje in izobraževanje, saj napredek, ki ga prinaša sodobni čas, terja nenehno izpopolnjevanje in zato tudi kmečke ženske ne smejo zaostajati. Sploh pa kmečke ženske so navajene na kuho in peko, navajene so vsakega dela in zato jim nič ni težko. In to so že večkrat potrdile.

Njihovo marsikatero dobroto pa je bilo možno tudi poskusiti in kupiti. Ob pogledu na njihove enkratne izdelke, ob pogledu na bogato obložene mize, zlasti pa ob velikonočnih jedeh, pa so se mnogim cedile sline. Sploh, ta zanimiva prireditev v osrčju Slovenskih goric je predvsem mlajšim ljudem ponovno pokazala kako je nekoč bilo ob tem največjem krščanskem prazniku, predvsem pa kaj se je pojavljalo na mizah, to pa se sedaj ponovno vrača v modo. Na ogled je sicer bilo okoli 1000 različnih izdelkov, katere je izdelalo ali pripravilo nad 40 predvsem žensk, članic društva ter tudi nekaj moških. ťPoglejte vse te izdelke, za katere sploh nismo vedeli, da jih izdelujejo naši tukajšnji preprosti ljudje. Vse to je pravi užitek izdelovati, tudi za tiste, ki so zdravstveno in telesno nekoliko bolj šibki. Sicer pa verjamem, da naša tradicionalna razstava ne bo izumrla, kajti prihajajo mlajši ljudje, za katere verjamem, da bodo nadaljevali po naši potiŤ, nam je povedala ena izmed prisotnih kmečkih žensk iz DKŽD Sv. Jurij ob Ščavnici.

Sicer pa so podobne razstave ob tem cvetnem vikendu potekale tudi po nekaterih drugih pomurskih in slovensko goriških mestih in krajih, kot denimo: v Bodoncih, Gornji Radgoni, Mali Nedelji, Bogojini, Radencih, Križevcih pri Ljutomeru…

Besedilo in foto: (ob)