Salamiada

Zmagovalci salamiad po Sloveniji nastopili na državnem finalu v Radencih, kjer je „Kralj slovenskih salam“ postal Anton Gorenc iz Vinice pri Šmarjeških Toplicah
DOLENJSKI SALAMARJI POMETALI S KONKURENCO!

Potem ko so že pred poldrugim mesecem uspešno organizirali 13. pomursko salamiado, na kateri je tekmovalo skoraj 100 vzorcev, in kjer je zmagal Darko Hlupič s Koroškega, so organizatorji pomurske salamiade, predstavniki Turističnega društva Radenci, skupaj s skupino entuzijastov in volonterjev, znova zavihali rokave. Konec minulega tedna so namreč pripravili še finale vseh slovenskih salamiad, ki je v Radencih in okolici potekalo med 6. in 9. majem. Tako je dežela treh srčkov v minulih dneh (drugič – po letu 2002) v znamenju slovenskih ljubiteljskih izdelovalcev salam. Na finalu pa je nastopilo po deset odstotkov najboljših z vseh dvanajstih lokalnih slovenskih salamiad, ki so v minulih tednih in mesecih potekali po različnih slovenskih krajih (Trebnje, Selnica, Jugorje, Kostanjevica na Krki, Škocjan, Artiče, Šmarjeta, Braslovče, Bistrica ob Sotli, Straža, Gradišče pri Šentjerneju in Radenci), med njimi pa je bilo tudi devet najboljših s 13. pomurske salamiade, ki je ravno tako kot finale potekala v Radencih.

Tako se je na enem mestu znašlo skupno natanko 75 (uvrstitev si je zagotovilo: 80) enkratnih salam, katere je ocenjevala mešana šestčlanska komisija strokovnjakov iz vse Slovenije, ki jih bo vodila tehnologinja Vladka Hradil Barbarič iz salamiada Radenci. Zraven so bili še: Stane Jazbec (Šentjanž – Repovž), Miloš Munih (Straža), Franc Luzar (Gradišče Šentjanž), Stane Krnc (Artiče Štritof) in Franci Sotošek (Sevnica). Pred sedmimi leti, ko je v Radencih potekala vseslovenska salamiada je slavil Peter Selak iz Vinice pri Šmarjeških toplicah, ki je sedaj osvojil „le“ 3. mesto, je pa tudi tokrat slovenski „kralj“ salam s finala v Radencih iz iste vasi, torej Vinice, njegovo ime pa je Anton Gorenc. Ko gre za osvojitev slovenskih naslovov na salamiadah ter na tekmovanjih cvičkov, sta Gorenc in Selak skupaj gotovo najboljša v državi, pa tudi v Radencih sta, kot se spodobi, z veliko druščino z Dolenjske, sedela skupaj za isto mizo. Da najboljše salame delajo na Dolenjskem in v okolici potrjuje tudi dejstvo, da je v prvi tretjini (med 26 najboljših) kar 25 tekmovalcev iz tega dela države. Med Dolenjce (in Posavce), se je na 6. mesto zavihtel le tekmovalec iz Gotovelj pri Žalcu. Komisija je sicer, poleg okusa, ocenjevala še vonj, zunanji izgled, potem izgled in barvo prereza ter teksturo oz. vsebino izdelka. In kakovost ocenjenih salam je bila zelo dobra, člani komisije pa so bili mnenja, da le ni izstopala, ker da bi se dalo doseči še več. Kljub temu so zadovoljni s tistim, kar so ocenili. Zanimivo je, da tekmovalci s pomurske salamiade, na domačem terenu niso bili pretirano uspešni. Tako je šele 27. mesto zasedel Milan kolar iz Beltincev, ki je na pomurski salamiadi bil tretji, zmagovalec pomurske salamiade Darko Hlupič s Koroške pa je bil šele 50.

Končni vrstni red 13. vseslovenske salamiade: 1. Anton Gorenc (Vinica 25, Šmarješke toplice), 2. Jože Bovhan (Male poljane 12, Škocijan), 3. Peter Selak (Vinica 9, Šmarješke toplice), 4. Ivan Kegljevič (Dolenjska prekopa, Kostanjevica), 5. Milan Janežič (Škocjan 8), 6. Uroš Pečnik (Gotovlje 197, Žalec), 7. Marica Zorc (Stan 58, Mirna), 8. Danica Nučič (Vinica 25, Šmarješke toplice), 9. Silvo Vide (Groblje 21, Šentjernej), 10. Stanislav Božič (Groblje 22, Šentjernej) itd.

Letošnje finale slovenskih salamiad se je sicer začelo že v ponedeljek in torek, 4. in 5. maja, ko so zbirali vzorce, v sredo, 6.5. je sledi ocenjevanje (v Janževem hramu), osrednja fešta z razglasitvijo rezultatov pa je bila v soboto, pred prepolno športno dvorano v Radencih. Ob zabavi, pečenemu volu z ražnja in drugih dobrotah, gotovo nikomur ni bilo dolgočasno. Na prireditvi, katero bo v svojem duhovitem slogu povezoval Branko Hrga, in kjer je kot gost nastopil humorist in pesnik Marko Kočar, je za veselo razpoloženje skrbel priznani prleški ansambel Štrk, vse skupaj pa so popestrili tudi pevci Kapelskega kvarteta. Vsekakor pa takšni dogodki ne morejo miniti niti brez nagovorov, ob številnih gosteh iz političnih in gospodarskih vrst, pa so prisotne pozdravili predsednik TD Radenci Emil Šmid, domači župan Mihael Petek ter predsednik slavonskih salamarjev Stane Krnc. Obiskovalci so brezplačno pojedli skoraj vse ocenjene salame, manjkalo pa ni bo niti drugih dobrot, za kar so poskrbeli Drago Gomboc s sodelavci ter kmečke ženske in dekleta s Kapele. Pripravljenih je bilo tudi nekaj drugih presenečanj, kar pomeni, da je vsekakor za vse obiskovalce bilo sila zanimivo in veselo.

V okviru zaključne prireditve in razglasitve rezultatov v Radencih so pripravili tudi kar nekaj zanimivih presenečanj, med katerimi kaže omeniti „nagradno stavo“. Obiskovalci so namreč ugibali koliko tehta sredi dvorane obešena prekmurska šunka. In ko so jo na koncu zlicitirali in stehtali so ugotovili, da tehta natanko 3.962 gramov, in spet so bili najboljši Doelnjci, iz Šmarjete, ki so s skupnimi močmi osvojili tudi to nagrado…

Čisto na koncu pa so radenski organizatorji vseslovenske salamiade predali štafetno palico naslednjemu, 14. organizatorji finalne prireditve, in sicer Gostišču Meglič iz Trebnjega.
(ob)