Gobarji e močno oblegajo gozdove; Rudi Trplan: Jurčki nikoli tako zgodaj…
KDO PRAVI, DA JURČKI NE RASTEJO?
Medtem ko so nekateri gobarji na skrajnjem severovzhodu drave, lansko leto bili sila razočarani in so e praktično obupali, saj najprej zaradi pretoplega vremena, pozneje zaradi drugih neugodnih vremenskih pogojev: zlasti jurčkov, ter tudi lisičk in drugih gozdnih lepotičk ni bilo niti za seme, se sedaj vse skupaj spreminja. Nekoliko prej kot običajno so namreč tudi v Prekmurju, predvsem na Goričkem gobe e začele rasti. Po zadnjem deevju in vnovičnim ogretjem ozračja, so namreč gobe začele rasti ťkot noreŤ, in zato ne preseneča, da se v zadnjih dneh pozitivno spreminja razpoloenje ljubiteljev gobarjenja. e zlasti se je stanje spremenilo minuli ponedeljek (25.5.), zadnji v letonjem maju, ko so gozdove na Goričkem zasedli gobarji in al tudi ťgobarjiŤ. Torej gobe, predvsem jurčki in e nekatere druge gozdne lepotice namreč spet rastejo, in v to se je prepričal tudi stari gobarski lisjak Rudi Trplan, sicer znani gostilničar iz Gornje Radgone.
Sam je sicer bil v gozdovih na območju Markovcev in Čepincev na Goričkem (okoli 40 km od Radgone), kjer je e v kratkem potepu po znanih lokacijah lepo napolnil koaro zdravih jurčkov ter lisičk in nekaterih drugih uitnih gob. Tokrat se je Trplan na rojstno Goričko odpravil sam e pred esto zjutraj, in po nekaj urah prijetnega potepanja po velikih in lepih goričkih gozdovih, se je vesel s koarico lepih in zdravih jurčkov ter drugih gob, e pred deseto dopoldan, vrnili domov v Gornjo Radgono. Tokrat sicer ni nael nobenega ťrekorderjaŤ po velikosti in tei, a je Rudi kljub temu bil ponosen na svojo najdbo lepih jurčkov, saj je v koari bilo skupaj priblino tri kilograme gob.
ťDejansko vse ivljenje gobarim, torej dobrih 50 let, saj izhajam z Goričkega, in sem e kot otrok začel zahajati v gozd. Pozneje pa sem izkoristil vsako prilonost, da sem el gobariti, saj se mi to zdi najlepa rekreacija in tudi najbolji port. Tako je tudi danes, ko se poleg iskanja gob tudi nadiham sveega in zdravega zraka. Ob vsem pa naberem tudi lepe gobe, katere imam zelo rad pripravljene na različne načine. Posebej so dobre gobove juhe, pa različne omake, vloene gobe ipd, pa ne samo iz jurčkov temveč iz tevilnih drugih gob, ki rastejo na Goričkem in tudi drugje okrog nasŤ, nam je z velikim zadovoljstvom, ob vrnitvi z Goričkega, razlagal radgonski gostilničar Rudi Trplan, ki pa je alostno ugotovil, da je e vedno veliko ťgobarjevŤ, ki samo kodujejo naravi, saj ne vedoč ali pa namerno uničujejo tiste gobe, ki jih ne poznajo Dodal je tudi, kako je presenečen, da so jurčki začeli rasti tako zgodaj, saj naj bi to tudi konec maja bilo nekoliko nenavadno. Zato naj bi, kot pravi Rudi, letonja gobarska sezona bila nadvse uspena…
Besedilo in foto: (O.B.)