Sveži jurčki?

Gobarji že močno oblegajo gozdove; Rudi Trplan: Jurčki nikoli tako zgodaj…
KDO PRAVI, DA JURČKI NE RASTEJO?

Medtem ko so nekateri gobarji na skrajnjem severovzhodu države, lansko leto bili sila razočarani in so že praktično obupali, saj najprej zaradi pretoplega vremena, pozneje zaradi drugih neugodnih vremenskih pogojev: zlasti jurčkov, ter tudi lisičk in drugih gozdnih lepotičk ni bilo niti za seme, se sedaj vse skupaj spreminja. Nekoliko prej kot običajno so namreč tudi v Prekmurju, predvsem na Goričkem gobe že začele rasti. Po zadnjem deževju in vnovičnim ogretjem ozračja, so namreč gobe začele rasti ťkot noreŤ, in zato ne preseneča, da se v zadnjih dneh pozitivno spreminja razpoloženje ljubiteljev gobarjenja. Še zlasti se je stanje spremenilo minuli ponedeljek (25.5.), zadnji v letošnjem maju, ko so gozdove na Goričkem zasedli gobarji in žal tudi ťgobarjiŤ. Torej gobe, predvsem jurčki in še nekatere druge gozdne lepotice namreč spet rastejo, in v to se je prepričal tudi stari gobarski lisjak Rudi Trplan, sicer znani gostilničar iz Gornje Radgone.

Sam je sicer bil v gozdovih na območju Markovcev in Čepincev na Goričkem (okoli 40 km od Radgone), kjer je že v kratkem potepu po „znanih lokacijah“ lepo napolnil košaro zdravih jurčkov ter lisičk in nekaterih drugih užitnih gob. Tokrat se je Trplan na rojstno Goričko odpravil sam že pred šesto zjutraj, in po nekaj urah prijetnega potepanja po velikih in lepih goričkih gozdovih, se je vesel s košarico lepih in zdravih jurčkov ter drugih gob, že pred deseto dopoldan, vrnili domov v Gornjo Radgono. Tokrat sicer ni našel nobenega ťrekorderjaŤ po velikosti in teži, a je Rudi kljub temu bil ponosen na svojo najdbo lepih jurčkov, saj je v košari bilo skupaj približno tri kilograme gob.

ťDejansko vse življenje gobarim, torej dobrih 50 let, saj izhajam z Goričkega, in sem že kot otrok začel zahajati v gozd. Pozneje pa sem izkoristil vsako priložnost, da sem šel gobariti, saj se mi to zdi najlepša rekreacija in tudi najboljši šport. Tako je tudi danes, ko se poleg iskanja gob tudi nadiham svežega in zdravega zraka. Ob vsem pa naberem tudi lepe gobe, katere imam zelo rad pripravljene na različne načine. Posebej so dobre gobove juhe, pa različne omake, vložene gobe ipd, pa ne samo iz jurčkov temveč iz številnih drugih gob, ki rastejo na Goričkem in tudi drugje okrog nasŤ, nam je z velikim zadovoljstvom, ob vrnitvi z Goričkega, razlagal radgonski gostilničar Rudi Trplan, ki pa je žalostno ugotovil, da je še vedno veliko ťgobarjevŤ, ki samo škodujejo naravi, saj ne vedoč ali pa namerno uničujejo tiste gobe, ki jih ne poznajo… Dodal je tudi, kako je presenečen, da so jurčki začeli rasti tako zgodaj, saj naj bi to tudi konec maja bilo nekoliko nenavadno. Zato naj bi, kot pravi Rudi, letošnja gobarska sezona bila nadvse uspešna…

Besedilo in foto: (O.B.)