Vina z Goričkega

Lep uspeh treh prekmurskih vin na svetovnem ocenjevanju v Londonu
MAROF – PRVO PREKMURSKO VINO Z DECANTERJEVO NAGRADO

Te dni so bili objavljeni rezultati nagradnega ocenjevanja svetovno znane revije Decanter, ki je potekalo v Londonu. Med letošnjimi nagrajenci, ki so prejela ť2009 Decanter World Wine Awards (DWWA)”, je tudi vino Marof iz vinske kleti Marof, ki jo vodi Erich Krutzler. Iz Panvitine kleti Marof iz Mačkovcev na Goričkem, ki je bila kot nova oblika dejavnosti v Skupini Panvita zasnovana komaj pred dvema letoma, so bila na ocenjevanje poslana tri vina in vsa tri so prejela bronasto medaljo. Poleg potrditve smeri vinogradništva v Skupini Panvita, ki se naslanja na sodobno smer pridelave svežih vin, je omenjeni rezultat tudi zgodovinska prelomnica za celotno prekmursko vinogradništvo, saj gre za nagrado, ki jo je prvič prejelo vino, pridelano na Goričkem. S tem se tudi Goričko postavlja ob bok svetovnim vinogradniškim pokrajinam ter pomeni primer in vzpodbudo za nadaljnji razvoj celotnega vinogradništva v tem delu Slovenije. Posebno veljavo velja tej nagradi predpisati tudi zaradi dejstva, da gre za prvo trgatev kleti Marof, nagrajeno vino pa je iz tako imenovane serije ťosnovaŤ, ki je namenjena uporabi v prvem letu in ne potrebuje arhivske ali posebne hrambe.

Decanter sicer spada med najprestižnejše svetovne vinogradniške publikacije in je kredibilna referenca za nakup poznavalcev po vsem svetu. Decanterjevo ocenjevanje velja med vinogradniki za neke vrste ťOlimpijske igre v vinogradništvuŤ. Marof je na ocenjevanju imel tri vzorca vina, in sicer: Sauvignon 2008, Chardonnay 2008 in Zeleni silvanec 2008, vsi pa so osvojili bronasto medaljo.

Prvi letnik vina iz kleti Marof je sicer bil v večini prodan v ZDA, Veliko Britanijo, Avstrijo, Nemčijo in v Avstralijo, del prve serije pa je sprejel tudi domači trg. Naslednje leto bodo iz vinske kleti Marof poslana vina iz serije BREG in sladka vina, s katerimi bodo naskakovali srebrno in zlato medaljo.

Besedilo in foto: O.B.