MARICA JIH JE UČILA PRIPRAVLJATI IN PEČTI GIBANICE
V Spodnji čavnici, pri Marici Sirnik, je potekal zanimiv tečaj, saj so se priprave in pečenja prlekih gibanic učili osnovnoolci, kmečke enske in stanovalci doma starejih občanov.
Zelo ivahno je pred dnevi bilo na domačiji Sirnikovih v Spodnji čavnici 40 pri Gornji Radgoni. Okrog hie, okrog gospodarskih objektov zlasti pa v kuhinji prijazne gospodinje Marice Sirnik se je praktično trlo ljudi. Naključnemu obiskovalcu bi se zazdelo, da imajo Sirnikovi na obisku zelo pisano dručino, saj so se okoli smukali tako osnovnoolski otroci, kmečke enske in dekleta, pa stareji ljudje, med katerimi tudi takni, ki so prvič prili v ta lepi kraj na začetku čavnike doline. Vsem obiskovalcem je bil cilj, da bi videli kako priljubljena gostiteljica Marica Sirnik, skupaj s svojimi kolegicami iz Drutva kmečkih ene in deklet Gornja Radgona, pripravljajo slastne domače prleke gibanice. Pravzaprav so se tudi ostale prisotne članice omenjenega enskega drutva, ki ga vodi Joica Jančar, učile pri izkueni kolegici.
Najprej so iz Doma starejih v Gornji Radgoni izrazili eljo, da bi njihovim stanovalkam in stanovalcem, ki to elijo pokazali kako se pripravi in speče pristna prleka gibanica. Enaka elja je prila iz osnovne ole, tako da je prilo kar nekaj stanovalcev doma ter tudi osnovnoolci s svojo učiteljico gospodinjstva Vero Vrbančič. Seveda smo zraven članice drutva kmečkih ena in deklet Gornja Radgona, in s skupnimi močmi je nastalo pet lepih gibanic, katere smo razdelili in pohrustali. Lepo je, da so prili tudi olniki, da vidijo kako to poteka in morebiti bo kateri izmed otrok pozneje pekel gibanice, nam je razlagala gospodinja, ki je z veseljem pokazala celoten postopek priprave gibanice pravi mali tečaj, ki bo gotovo mnogim prisotnim pomagal, čeprav to ni tako enostavno in preprosto početje.
In kakna je prleka gibanica Marice Sirnik?
Umesimo moko (naj bo ostra), z malo olja, jajci in mlačno vodo. Gladko testo pustimo malo počivati, da se pozneje laje vleči. V tem času pripravimo nadev iz skute in smetane, dodamo kakno jajce, sladkor, cimet in malo soli, da dobi lepi okus, k smetani poleg jajc in sladkorja, pa tudi raztopljeno margarino. Pripravljeno testo razvlečemo v devet plasti, koliko mora imeti prava gibanica. Na namačen pekač (lopar za kruno peč) namaemo margarino, poloimo prvo plast test in damo prvo plast skute. Nanj razvlečemo e tri plasti testa, kjer spet pride plast skute in rozine, in tako se vse ponavlja do konca, kjer se na vsako plast doda tudi smetana. S tem je gibanica pripravljena za kruno peč, ki smo jo prej zakurili z vejami, koruznimi stori ali drvmi. V toplo peč damo gibanice, pri nas je prostora za pet velikih gibanic, in pečemo dobrih 15 minut. Pečene gibanice vzamemo iz peči in dober tek! nam je razločila gospodinja, ki je za svoje gibanice prejela na desetine in stotine priznanj, pohval in nagrad, tako doma kot tudi daleč od radgonskega območja. Med drugimi je tudi ena redkih, če ne edina, ki je prejela kar dve občinski priznanji, in sicer leta 2001 – Listino občine Gornja Radgona, in leta 2006 bronasti občinski grb.
Ker gibanice peče ob različnih prilonostih in za različne potrebe (posamezniki, gostilne, turistične kmetije, različne prireditve…), jih 74 letna Marica Sirnik letno speče nad 1.000. In če vemo, da jih peče e od mladosti potem je izpod njenih pridnih rok prilo na desetine tisoč slastnih in avtohtonih gibanic. To pa ni vse, saj Marica peče tudi domači kruh, mnoge sladice in peciva, pripravlja mnoge druge dobrote, aktivna je v različnih drutvih, predvsem med kmečkimi enskami in dekleti, poje v pevskem zboru ipd. Sploh pa bi brez Marice Sirnik ivljenje v Spodnji čavnici in sploh v radgonski občini ter e ire, bilo bistveno bolj revno…
Besedilo in foto: O.B.