Letno speče nad 1000 prleških gibanic

MARICA JIH JE UČILA PRIPRAVLJATI IN PEČTI GIBANICE
V Spodnji Ščavnici, pri Marici Sirnik, je potekal zanimiv „tečaj“, saj so se priprave in pečenja prleških gibanic učili osnovnošolci, kmečke ženske in stanovalci doma starejših občanov.
Zelo živahno je pred dnevi bilo na domačiji Sirnikovih v Spodnji Ščavnici 40 pri Gornji Radgoni. Okrog hiše, okrog gospodarskih objektov zlasti pa v kuhinji prijazne gospodinje Marice Sirnik se je praktično trlo ljudi. Naključnemu obiskovalcu bi se zazdelo, da imajo Sirnikovi na obisku zelo pisano druščino, saj so se okoli smukali tako osnovnošolski otroci, kmečke ženske in dekleta, pa starejši ljudje, med katerimi tudi takšni, ki so prvič prišli v ta lepi kraj na začetku Ščavniške doline. Vsem obiskovalcem je bil cilj, da bi videli kako priljubljena gostiteljica Marica Sirnik, skupaj s svojimi kolegicami iz Društva kmečkih žene in deklet Gornja Radgona, pripravljajo slastne domače – prleške gibanice. Pravzaprav so se tudi ostale prisotne članice omenjenega „ženskega društva“, ki ga vodi Jožica Jančar, učile pri izkušeni kolegici.

„Najprej so iz Doma starejših v Gornji Radgoni izrazili željo, da bi njihovim stanovalkam in stanovalcem, ki to želijo pokazali kako se pripravi in speče pristna prleška gibanica. Enaka želja je prišla iz osnovne šole, tako da je prišlo kar nekaj stanovalcev doma ter tudi osnovnošolci s svojo učiteljico gospodinjstva Vero Vrbančič. Seveda smo zraven članice društva kmečkih žena in deklet Gornja Radgona, in s skupnimi močmi je nastalo pet lepih gibanic, katere smo razdelili in pohrustali. Lepo je, da so prišli tudi šolniki, da vidijo kako to poteka in morebiti bo kateri izmed otrok pozneje pekel gibanice“, nam je razlagala gospodinja, ki je z veseljem pokazala celoten postopek priprave gibanice – pravi mali tečaj, ki bo gotovo mnogim prisotnim pomagal, čeprav to ni tako enostavno in preprosto početje.

In kakšna je prleška gibanica Marice Sirnik?
„Umesimo moko (naj bo ostra), z malo olja, jajci in mlačno vodo. Gladko testo pustimo malo počivati, da se pozneje lažje vleči. V tem času pripravimo nadev iz skute in smetane, dodamo kakšno jajce, sladkor, cimet in malo soli, da dobi lepši okus, k smetani poleg jajc in sladkorja, pa tudi raztopljeno margarino. Pripravljeno testo razvlečemo v devet plasti, koliko mora imeti prava gibanica. Na namaščen pekač (lopar za krušno peč) namažemo margarino, položimo prvo plast test in damo prvo plast skute. Nanj razvlečemo še tri plasti testa, kjer spet pride plast skute in rozine, in tako se vse ponavlja do konca, kjer se na vsako plast doda tudi smetana. S tem je gibanica pripravljena za krušno peč, ki smo jo prej zakurili z vejami, koruznimi storži ali drvmi. V toplo peč damo gibanice, pri nas je prostora za pet velikih gibanic, in pečemo dobrih 15 minut. Pečene gibanice vzamemo iz peči in dober tek“! nam je razločila gospodinja, ki je za svoje gibanice prejela na desetine in stotine priznanj, pohval in nagrad, tako doma kot tudi daleč od radgonskega območja. Med drugimi je tudi ena redkih, če ne edina, ki je prejela kar dve občinski priznanji, in sicer leta 2001 – Listino občine Gornja Radgona, in leta 2006 – bronasti občinski grb.

Ker gibanice peče ob različnih priložnostih in za različne potrebe (posamezniki, gostilne, turistične kmetije, različne prireditve…), jih 74 – letna Marica Sirnik letno speče nad 1.000. In če vemo, da jih peče že od mladosti potem je izpod njenih pridnih rok prišlo na desetine tisoč slastnih in avtohtonih gibanic. To pa ni vse, saj Marica peče tudi domači kruh, mnoge sladice in peciva, pripravlja mnoge druge dobrote, aktivna je v različnih društvih, predvsem med kmečkimi ženskami in dekleti, poje v pevskem zboru ipd. Sploh pa bi brez Marice Sirnik življenje v Spodnji Ščavnici in sploh v radgonski občini ter še širše, bilo bistveno bolj revno…

Besedilo in foto: O.B.