Salon Jeruzalem 2009 prleka vina in kulinarika. Izjemni okusi in navduujoča krajina.
V soboto, 13. junija se je na dvorcu med s soncem obsijanimi vinogradi odvijal Salon Jeruzalem 2009. Prireditev je v skupnem nastopu zdruila dvajset prlekih vinarjev, ki so letos v goste povabili e vinarja iz Madarske in proizvajalce domačih prlekih dobrot.
Master of wine je poskrbel za zanimivo predavanje o prlekih vinih ter o vinskih okusih, ki imajo prilonost na trgu Velike Britanije. Salon je odprl častni gost Milan Kučan ob prisotnosti tirih vinskih kraljic. Gostujoči kuharski mojster Matev Visočnik je pripravljal prleko kulinariko na inovativen način. K nastalim kulinaričnim kreacijam so sommelierji Zavoda Slovino izbrali spremljavo salonskih vin.
Salon Jeruzalem je privabil več kot 800 obiskovalcev iz vse Slovenije, Italije, Anglije, Nemčije, Hrvake, Madarske in Kanade. Med njimi tudi ambasadorja Kanade na Madarskem in nemkega deelnega poslanca, ter člane elitnega vinskega kluba z avstrijske Gradičanske. Obiskovalcem je bilo na pokuino ponujenih več kot 100 različnih vin. V Steklarni Rogaka so ročno izdelali salonski kozarec, ki je kot spominek na pokunjo prlekih vin, obiskovalcem ostal v trajni lasti. Sommelierji SloVino sommelier cluba in Sekcije vinskih svetovalcev, zbralo se jih je več kot sedemdeset, so imeli delovno srečanje in pokunjo vin iz kleti Jeruzalem Ormo. Nato so spoznavali vina Salona Jeruzalem in se udeleili podelitve potrdil drugi generaciji izobraevanja Senzorika in retorika za sommelierje. Vinski vitezi so v sklopu obsalonskega dogajanja izvedli tiho slovesnost in srečanje Evropskega reda vitezov vina, konzulata za Slovenijo. Prleka trnica je ponujala odlične domače lokalne dobrote. Zvečer je bila projekcija promocijskega filma o Jeruzalemu, ki je nastal kot sodelovanje Salona Jeruzalem in Grossmannovega festivala filma in vina. Prleki ťbottle partyŤ je zaključil obsalonsko dogajanje.
Master of wine Mark Savage: ťVaa vina so za inteligentne ljudi z izbranim okusomŤ
Pred predavanjem je ugledni strokovnjak poskual vina vseh vinarjev na Salonu Jeruzalem. Nekatera med njimi so ga navduila. Največ monosti za prodor na zahtevne trge pripisuje vinom iz sort ipon in sivi pinot z izraenim ťtajerskimŤ značajem. Letečih tujih enologov slovenskim kletem ne priporoča, ker lahko s tem izgubijo velik del svoje originalnosti. Meni, da mora enolog dolgo spoznavati grozdje v vinogradu, da lahko izkoristi vse prednosti, ki jih ozko geografsko področje ponuja. Predavanje strokovnjaka z zvenečo titulo Master of wine je bilo po pričakovanjih zasedeno do zadnjega sedea. Mark Savage je na Salon Jeruzalem pripeljal sedem svojih klientov iz Anglije, kjer se ukvarja z vinsko trgovino in svetovanjem.
Inovativna prleka kulinarika
Za kosilo in večerjo je skrbel gostujoči kuharski mojster Matev Visočnik iz gostilne Pec in Tovarnice sladkosti. Prleka kulinarika na inovativen način je bila rdeča nit jedilnikov. Med skrbno premiljenimi in dodelanimi kulinaričnimi kreacijami je bilo moč poskuati tradicionalne lokalne specialitete, pripravljene na povsem nove, moderne načine. Inovativni prijemi so tako prleki tünki spremenili obliko, domače ocvirke dodali k sladici ter starano slivovko spremenili v okusen sladoled. Seveda so takne pogumne kulinarične poteze ostale izjemno okusne in prepričljive v kombinaciji s salonskimi vini po izboru sommelierjev Zavoda SloVino.