Po Dolenjskem se je potepalo 14 kronanih glav

Po obisku Bruslja, ter regato na morju in potepanju po Primorskem, so se številne slovenske vinske kronane glave sedaj odpravile še na Dolenjsko.
SLOVENSKI VINSKI VRH NAVDUŠEN NAD DOLENJSKO IN CVIČKOM

Slovensko vinsko kraljestvo (tokratna zasedba je bila kar množična: Vesna Komatar, Cvičkova princesa; Janez Colnar, Kralj cvička; Silvija Kostelec, 1. Kraljica metliške črnine; Simona Žugelj, 2. Kraljica metliške črnine; Tatjana Caf, Ptujska vinska kraljica; Sanja Klenar, Ljutomerska vinska kraljica; Martina Rebula, Kraljica terana; Anja Jamšek, Mariborska vinska kraljica; Janja Korošec, Vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric; Nataša Pliberšek, Svečinska vinska kraljica; Janja Curk, Kraljica vina zelen; Mateja Prapotnik, Kogovska vinska kraljica; Elizabet Bordon, Vinska kraljica Slovenske Istre; ter Svetlana Širec, Vinska kraljica Slovenije 2008) ima namreč ogromno obveznosti. V deželi skorajda ni prireditve, povezane z vinsko kapljico, ki se je ne bi udeležili. Tako tudi niso mogli izpustiti 37. Tedna cvička v Novem mestu, kjer sta kronane glave gostila sedaj že bivša kralj cvička Janez Colnar in cvičkova princesa Vesna Komatar.

Svoje podobe so kronane glave postavili na ogled že na petkovi (29.5.) povorki, kjer se je predstavilo tudi rekordno število dolenjskih vinogradnc in vinogradnikov iz njihovih društev, ki so kraljice kasneje pogostli na svojih stojnicah.

“Zvečer smo stale ob strani s 7 kg težko čokolado našemu velikemu kralju cvička Janezu Colnarju, ko je predal krono Andreju Tratarju. Zabave pozno v noč na Glavnem trgu Novega mesta ob odlični glasbi in cvičku ne bo moč pozabiti. V soboto zjutraj smo se odpeljali še k Vesni Komatar v Gadovo Peč, kjer smo ob princesinem hramu zasadili potomko najstarejše trte iz mariborskega Lenta. Dolenjsko si bomo zapomnili tudi po vožnji s splavom po Krki in po čudovitem Otočcu, kjer je potekal dobrodelni cvičkov turnir v tenisu. V dežju smo se vrnili na Glavni trg, kjer se je že zbrala množica, ki je prišla navijat za kandidatki za novo cvičkovo princeso, ki sta morali s svojim poznavanjem cvička in javno predstavitvijo prepričati komisijo. To je uspelo Maji Režak. Vesna Komatar tega dneva gotovo ne bo nikoli pozabila, saj je bil to tudi njen rojstni dan. Podarili smo ji šopek in pršut, ki ga obožuje.

Slovesnko vinsko kraljestvo po tem vikendu potrjuje, da je Dolenjska res dežela cvička in čestita Dolenjski za takšno promocijo, ki je lahko ponosna na Vesno in Janeza, ki sta ponesla sloves posebneža cvička tudi izven slovenskih meja. Nista samo odlična promotorja, ampak tudi velike osebnosti, zato jima je vinsko kraljestvo v spomin na druženje v tem letu poklonilo še puzzle z našo sliko v upanju, da nas pokličeta na pomoč pri sestavljanju, da se bomo spet družili ob odličnem cvičku! Maji in Andreju pa želimo uspešen mandat”, nam je potepanje po deželi cvička predstavila vinska kraljica Društva vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric, Janja Korošec.

O.B.