Bleščeči šampioni za iskreče penine Radgonskih goric

RADGONSKIM GORICAM ŽE 40 NASLOVOV ŠAMPION!
Od Ljubljane, davnega leta 1985, čez Prešov, Split, Beograd, Novi sad, Sarajevo, do Gornje Radgone, leta 2009, so vina, predvsem penine iz Radgonskih goric osvojila 40 naslovov šampion, ter desetine velikih zlatih, zlatih, srebrnih in bronastih medalj
Borut Cvetkovič, direktor in Klavdija Topolovec, glavna enologinja, družbe Radgonske gorice d.d. so v Gornji Radgoni, z veseljem pripravili srečanje z novinarji na katerem so z zadovoljstvom nazdravili svojim „šampionom“, ob tem so predstavili dosežke na različnih domačih in mednarodnih tekmovanjih, kjer njihova vina, zlasti penine, nenehno posežejo po visokih in celo najvišjih dosežkih. Zlata radgonska penina je namreč na 35. odprtem državnem ocenjevanju vin – Vino Slovenija Gornja Radgona 2009, prijela že 40. šampiona, najvišji naslov kakovosti. Na letošnjem ocenjevanju vin Vino Slovenija v Gornji Radgoni so med 766 vzorci, ki jih je poslalo 263 pridelovalcev iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske, podelili 14 šampionskih naslovov, 37 velikih zlatih medalj, 194 zlatih in 219 srebrnih medalj. Med šampioni je bila polsuha zlata radgonska penina, letnik 2006, polnjena maja 2007 v seriji 80.000 steklenic, s sekundarno fermatacijo ter degoržirana junija 2009- Osnovno vino je chardonay.

„Družba Radgonske gorice je letos za zlato radgonsko penino prejela še zavidljivo število šampionov in zlatih medalj. V mesecu marcu je osvojila dva šampiona, prvega na 14. mednarodnem ocenjevanju vin in močnih alkoholnih pijač na sejmu „Gast 2009“ v Splitu, in sicer za zlato radgonsko penino brut, letnik 2004. Na istem ocenjevanju smo prijeli tudi zlato medaljo za suho zlato radgonsko penino, letnik 2008 ter srebrno medaljo za zlato radgonsko penino rose in za polsuho zlato radgonsko penino. Drugega šampiona smo osvojili na mednarodnem festivalu vin v Sarajevu za zlato radgonsko penino brut, letnik 2004“, je med drugim dejal direktor Cvetkovič. Dodal je, da so se udeležili tudi enega največjih evropskih kmetijsko živilskih sejmov v Novem Sadu, kjer so na ocenjevanju vin in žganih pijač osvojili šampiona za zlato radgonsko penino, letnik 2004, in zlato medaljo za zlato radgonsko penino, letnik 2006. Junija letos so na I. mednarodnem ocenjevanju vin „The Royal Wine Challenge“ ali t.i. „Kraljevskem ocenjevanju“ v Beogradu, kjer so se predstavljali številni proizvajalci mirnih in penečih vin iz 15 evropskih držav, prejeli šampiona za zlato radgonsko penino, brut – letnik 2004.

Radgonske gorice so sicer za zlato radgonsko penino prejele 40 šampionskih naslovov in več kot 200 zlatih in velikih zlatih medalj, na mednarodnih ocenjevanjih, od Ljubljane, preko Prešova, Splita, Beograda, Novega sada, Sarajeva Bruslja, Londona, Bordouxa, Pariza, Zagreba…, do Gornje Radgone,. Tam bodo v bodoče gotovo uspešne tudi nove blagovne znamke in druge novosti iz Radgonskih goric, Enologinja Klavdija Topolovec je namreč predstavila novost v asortimanu penečih vin iz Radgonskih goric, penino Pinq, ki se po okusu uvršča med polsuhe penine, osnovno vino pa je modri pinot, ki daje poseben rubinasto rdeč odtenek. Predstavljena je tudi linija Radgona – linija modernih tipov vina, kjer so zajete značilne sorte okoliša Radgonskih goric (radgonska panina, sivi pinot in sauvignon).

Podjetje Radgonske gorice Gornja Radgona d.d. je sicer priznani proizvajalec vrhunskih vin.Vino pridelujejo iz grozdja, ki raste v vinogradih, zasajenih po prisojnih legah dela Slovenskih goric med rekama Ščavnico in Muro, na stičišču predalpske in panonske klime, ki daje vinu vrhunsko kvaliteto ter posebno svežino. V svoji vinski kleti polnijo zlato radgonsko penino po klasični ali šampanjski metodi že od leta 1852, ime Štajerska penina je bilo namreč takrat objavljeno v Bleweisovih novicah. Pridelujejo še srebrno radgonsko penino po tankovski ali charmat metodi, traminec ťs črno etiketoŤ, avtohtono sorto radgonska ranina, pa tudi mnoga druga buteljčna vina. Ob koncu drugega tisočletja so pod slapom, ki teče iz skale grajskega hriba in je najbolj zanimiv pritok reke Mure, obnovili klet za svoja buteljčna vina. Več kot 120.000 steklenic različnih vrhunskih vin hranijo v dveh kleteh, ki sta povezani s hodnikom. Slap je za vinsko klet nenavadna atrakcija, ki ustvarja posebno vzdušje ob pokušnjah naših vin.
Radgonske gorice se razprostirajo med Muro in Ščavnico, preko Hercegovščaka, Polic, Zbigovcev, Orehovcev, Črešnjevcev, vse do Janževega Vrha. Tu se srečuje alpska klima s svežimi poletji in vlažnim zrakom, z izrazito celinskim podnebjem panonske nižine, ki prinaša suha in vroča poletja ter ostro zimo. Prav ta toplota celinskega podnebja in vlažnost zraka alpskega podnebja, skupaj z različnimi tipi tal, od lahkih peščenih, lapornatih, do težkih glinastih tal, vplivajo na razvoj arom in izrazito sortnost njihovih vin. Sortna paleta je zelo pestra od ranine, ki je v Radgoni našla domovinsko pravico, do traminca, sauvignona, sivega pinota, modrega pinota in chardonnaya, ki je osnovno vino za zlato radgonsko penino ipd. Ponašajo se z izjemnimi vinogradniškimi legami: Rezač, Hudrga, Ropoša, Plato, Šmalc, Katan, in Vurcinger, kjer pridelujejo grozdje za vina posebnih kakovosti…
Besedilo in foto: O.B.

LETOS ŠTIRINAJST ŠAMPIONOV
Na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni, kjer je potekalo 35. odprto državno ocenjevanje vin „Vino Slovenija – Gornja Radgona 2009“, je strokovna komisija, sestavljena iz mednarodno priznanih enologov ocenila zavidljivih 766 vzorcev, ki jih je v ocenjevanje poslalo 263 pridelovalcev iz Slovenije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Italije. Člani komisije so bil razdeljeni v štiri skupine, katere so vodili: dr. Mojmir Wondra, ki je tudi predsednik ocenjevanja, dr. Friderik Vodopivec, mag. Anton Vodovnik in Iztok Klenar. In letošnje ocenjevanje s tako veliki številom vzorcev pa je dopolnila tudi kakovost, saj je tudi tudi kakovostna bera vin je bila odlična. Komisija je podelila 14 šampionskih naslovov, 37 velikih zlatih medalj, 194 zlatih in 219 srebrnih medalj. Izločenih pa je bilo le devet vzorcev.
Ko gre za posebna priznanja, so gotovo najbolj zadovoljni tam kjer so dobili štiri šampionske naslove, in to je Vinska klet Jožefa Prusa s Krmačine pri Metliki (Vinorodni okoliš Bela krajina) za traminec LV 2007, sauvignon SJI 2001, metliško črnino PTP 2008 in sauvignon NPV 2001. Po enega šampiona so dobili: Vinska klet Goriška Brda (Vinorodni okoliš Goriška Brda) za chardonnay Q 2008, Vina Gjerkeš iz Fikšincev (Vinorodni okoliš Prekmurje) za chardonnay 2008, Obiteljski podrum Mlinarić iz Jalšovca pri Štrigovi na Hrvaškem za traminec PT 2006, družba Vinakoper iz Kopra (Vinorodni okoliš Slovenska Istra) za merlot capris 2005, Darko Grbec iz Kobdilja pri Štanjelu (Vinorodni okoliš Kras) za teran PTP 2008, Weingut Felberjōrgl iz Avstrije iz kraja Hōch pri Kitzeck im Sausal za sauvignon blanc kreuzegg 2008, Ivan Marko Jamšek iz Manče pri Vipavi (Vinorodni okoliš Vipava) za rumeni muškat 2008, družina Mavretič iz Drašičev pri Metliki (Vinorodni okoliš Bela Krajina) za vino Belokranjec PTP 2008, Robert Jarkovič, Klet Gadova peč iz Broda pri Podbočju (Vinorodni okoliš Dolenjska) za cviček PTP 2008 in družba Radgonske Gorice iz Gornje Radgone (Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija) za zlato radgonsko penino 2006. Vinar leta pa je bil Belokranjec Jože Prus.

O.B.