Martinovanje – Klet Pesnica

Zveza zadrug z.o.o. bo ob prenovljeni Kleti Pesnica prihodnji teden v petek, 6. novembra 2009, prvič organizirala martinovanje v občini Pesnica pri Mariboru za širšo javnost. Na dogodku se bodo s svojimi starimi običaji in domačimi dobrotami predstavile okoliške vinogradniške kmetije.S tem pridobivata tako Pesnica kot tudi Maribor dodatno turistično ponudbo na področju ohranjanja tradicije v kulinariki, starih običajev ter ohranjanja razvoja podeželja.

Ker želi Zveza zadrug z.o.o. prispevati k razvoju kulture pitja vina v Sloveniji, ohranjati stare običaje in prispevati k ohranjanju razvoja podeželja, letos prvič organizira martinovanje v občini Pesnica pri Mariboru, ki bo obogateno s pestrim programom.

OHRANJANJE OBIČAJEV IN TRADICIJE NA MARTINOVANJU V PESNICI

Z namenom prispevati k ohranjanju razvoja podeželja in tradicionalne slovenske kulinarike je Zveza zadrug k sodelovanju povabila okoliške vinogradniške kmetije, da bodo na stojnicah obiskovalcem dogodka predstavili domače slovenske kulinarične dobrote, hkrati pa bodo v okviru programa predstavili tudi stara kmečka opravila.

Program bo poleg zabavnega glasbenega programa z lokalnimi pevskimi in glasbenimi skupinami, popestril v skladu s starimi običaji tudi slavnostni krst mošta. Dodatno bodo na dogodku obiskovalce zabavali Neuvirtovi Štajerci, Original Alpen Karavans in Bistriški godci.

Veselega martinovanje se bodo lahko udeležili vsi zainteresirani v petek, 6. novembra 2009, med 13.00 in 21.00 uro, v šotoru ob stari preši ob Kleti Pesnica v Pesnici pri Mariboru, ki je bila v preteklem letu prenovljena. Vstop bo za vse zainteresirane prost.

Na samem dogodku bo Zveza zadrug obiskovalcem predstavila tudi ponudbo kakovostnih in vrhunskih vin z zaščitenim geografskim poreklom, vin Galantes. Oznako kakovostna in vrhunska vina z zaščitenim geografskim poreklom nosijo le vina višje kakovosti in predstavlja nekakšen certifikat, ki ga podeljujejo neodvisne pooblaščene organizacije, in zagotavlja kakovost vina. Vsa vina, ki nosijo to oznako, jo navajajo na etiketah steklenic in tako lahko potrošniki enostavno prepoznajo vina višje kakovosti.

Zveza zadrug z.o.o. aktivno deluje na področju kmetijstva že sedemnajst let in pri tem daje prednost sodelovanju z naravo in naravi prijaznemu kmetovanju. Združuje kmetovalce v okolici Maribora na znamenitih vinogradniških legah, kakor tudi na pobočjih Pohorja in Kozjaka. Z njimi zagotavlja naravi in potrošniku prijazne, sveže kakovostne slovenske pridelke. Zveza zadrug vidi v kmetijstvu še precej neizkoriščenega potenciala, zato je pričela v zadnjem letu še aktivneje nastopati v kmetijstvu.

Tudi v letošnjem letu nadaljuje z informiranjem javnosti o kakovostnih in vrhunskih vinih z zaščitenim geografskim poreklom iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija, podokoliša Maribor. V pomoč pri izvedbi teh aktivnosti, kot tudi organizacije tega dogodka so ji tudi evropska in slovenska sredstva iz ukrepa "Podpora skupinam proizvajalcev pri dejavnostih informiranja in pospeševanja prodaje za proizvode, ki so vključeni v sheme kakovosti hrane iz Programa razvoja podeželja RS 2007-2013".