Haloze Martinujejo do 15. novembra


Podrobnosti na www.halo.si

Martinovanje je največji praznik vinogradnikov v Halozah, saj je celoletni vinogradnikov trud poplačan, šele ko se mošt spremeni v vino. Vinarji v Halozah pridelujejo kakovostna, priznana vrhunska vina in Martinovanju že tradicionalno več stoletij let posvečajo posebno pozornost kot zahvalo za dobro letino. Vinske kleti in vinogradniki na območju Haloz v času Martinovanja povabijo vse prijatelje, delavce in goste, da obiščejo njihove vinske kleti, poskusijo, kakšna je bila letina v vinogradu in se skupaj družijo ob Martinovi pojedini, katere sestavni del je tudi haloški ftič.

Na območju Vinsko turistične ceste Haloze organizatorji posameznih dogodkov povezanih s tradicijo Martinovanja v Halozah že več let združujejo moči pri promociji in organizaciji posameznih prireditev. Organizatorji dogodkov namenijo veliko prostovoljnega-volonterskega dela skozi turistična, vinogradniška in druga društva s ciljem, da bi ohranili stoletno tradicijo Martinovanja v prvobitnosti kot je bilo nekoč v Halozah ob takšnih praznikih na kmetijah, domačijah ali viničarijah.
Tako lahko v letu 2009 v sklopu Martinovanja Haloze 2009 obiščemo 4 osrednje prireditve, 17 odprtih kleti ali kmetij, Martinov pohod, Martinovo konjenico, pospravljanje klopotcev, si ogledamo kulturni program, se pridružimo blagoslovu mošta in mladega vina, se družimo, s prijatelji poskusimo letino 40 vinogradnikov in Martinove jedi, koristimo organiziran prevoz s Ptuja in še in še…
Generalni pokrovitelji Martinovanja Haloze 2009 so občine: Zavrč, Cirkulane, Videm, Podlehnik, Majšperk in Žetale.

V soboto, 7.11.2009 od 14. ure dalje bo v prireditvenem šotoru v Zg. Leskovcu osrednja prireditev v Občini Videm. Na stojnicah se bodo predstavile vasi in ponudniki iz okolice. Po kulturnem programu s šaljivim krstom mošta vas bo od 18. ure dalje zabaval ansambel DONAČKA.

V sredo, 11.11.2009 od 16. ure dalje bo osrednja prireditev v Občini Zavrč, v Turškem vrhu pri Vinogradništvu Kokot – po domače Matjaševi.

V Cirkulanah v Večnamenski dvorani bo potekala osrednja prireditev v Občini Cirkulane, v soboto, 14.11.2009 od 15. ure dalje. Ob kulturnem programu bo tradicionalno imenovanje Naj Martina VI.

Osrednja prireditev v Podlehniku bo organizirana v soboto, 14.11.2009 od 18. ure dalje v kulturni dvorani, kjer bo ob kulturnem programu predstavljen tudi šaljivi krst mošta.

V času od 6.11.2009 do 15.11.2009 bodo vinogradniki odprli vrata kleti. Pospravilo klopotcev, ki je nujno vinogradnikovo opravilo, saj mora v nasprotnem plačati odkupnino s pripravljeno pojedino, pa bo prikazano v Malem Okiču v soboto, 7.11.2009 in na Gorci v ponedeljek, 9.11.2009.
Pohodniki in konjeniki se bodo lahko udeležili pohodov 14.11.2009. Ljubitelji Martinovih jedi si bodo lahko privoščili posebne Martinove menije v gostilnah in na turističnih kmetijah.

V nedeljo, 8.11.2009 bo potekal Blagoslov mošta in mladega vina na Ptujski Gori in v Podlehniku naslednji teden 15.11.2009 pa pri Sv. Ani pri Cirkulanah.

S prireditvami ob letošnjem Martinovanju Haloze želimo poudariti kulturo pitja vina in tradicije in vas vabimo v Haloze.
Organizirani bodo tudi prevozi iz predvidenih vstopnih postaj na Ptuju: TIC Ptuj, Hotel Mitra, Park hotel Ptuj, Terme Ptuj, Grand hotel Primus in Zlati grozd, vinoteka in izdelki s podeželja, kjer so tudi prodajna mesta kart.
Pridite in se nam pridružite na Martinovanju Haloze 2009, ki je za vinogradnika v Halozah največji praznik.

Za več informacij in rezervacije pokličite Turistično informacijski center Haloze na tel.: 02 795 32 00 ali pošljite e-sporočilo na tourism@halo.si.

Besedilo: Jernej GOLC