KNJIGA KULTURA VINA NA SLOVENSKEM RAZGLAŠENA ZA NAJBOLJŠO VINSKO KNJIGO NA SVETU

Besedilo: dr. Aleš Gačnik
Mednarodni urad za trto in vino (OIV – The International Organisation of Vine and Wine) s sedežem v Parizu je 19. oktobra 2009 podelil knjigi Kultura vina na Slovenskem in dr. Dušanu Terčelju prestižno mednarodno nagrado za najboljše pisano delo z znanstveno razsežnostjo in izvirnostjo v kategoriji Zgodovina, literatura in umetnost.


DR. DUŠAN TRČELJ; 248 STRANI IN VEČ KOT 430 FOTOGRAFIJ, OBSEŽNA MONOGRAFIJA, ZBIRKA TRADICIJE SLOVENIJE

Avtor besedila je dr. Dušan Terčelj, knjigo pa je uredil dr. Aleš Gačnik. Izšla je v zbirki Tradicije Slovenije, v
okviru ptujskega podjetja Tovarna tradicij. Uvoda v knjigo, katere sozaložnik je Slovenski
etnografski muzej, sta spisala prof. dr. Momir Wondra in doc. dr. Marija Mojca Terčelj, pod predgovor pa se je podpisal dr. Aleš Gačnik. Bogato opremljeno knjigo je oblikoval s.kolibri, pri njenem nastajanju pa je sodelovalo več kot 50 institucij in posameznikov.

Pod okriljem OIV že 79 let zapovrstjo vrednotijo mednarodni eksperti različnih profesij (univerzitetni profesorji, novinarji, znanstveniki, zgodovinarji …) raznovrstna pisna dela na
področju vinske literature v najširšem pomenu te besede. Njihovo ocenjevanje temelji na kriterijih originalnosti, primerljivosti in mednarodni razsežnostih knjižnih del. Pod drobnogledom so avtorji besedil, kot tudi uredniki in založniki. Mednarodna ocenjevalna komisija ocenjuje obseg in urejenost knjižnega dela, slikovno in grafično urejenost, kakovost
fotografij, ilustracij in vizualnih dokumentov, pomen idejnega koncepta knjige, avtorstvo v besedilu, urednikovanju in oblikovanju, mednarodni pomen ter celoten vtis.
Nagrado prejme tisto knjižno delo, ki je prejelo najmanj 64 od 75 možnih točk.

Takšno nagrado je prejela tudi
knjiga Kultura vina na Slovenskem, ki je zagotovo najpopolnejša celovita in pregledna knjiga na področju vinske literature v Sloveniji, ki ne govori le o vinu, ampak o bogati kulturi vina
na Slovenskem (skozi zgodovino vse do današnjih dni). Govori o preteklosti in sedanjosti, v
njej so apeli za prihodnost, številni dragoceni dokumenti in vizualno gradivo vseh vinorodnih dežel Slovenije.

Dr. Dušan Terčelj, mednarodno uveljavljen znanstvenik in nestor sodobnega slovenskega
vinarstva, ťvinološki ideologŤ, ustvarjalec novih znanj in praktičnih izkušenj, je svoje življenje posvetil vinu in kulturi vina v najširšem pomenu besede. Prizadeval si je za nenehno
rast vednosti o vinu, za njegovo popularizacijo, še zlasti pa za njegovo pravilno čaščenje.

Zaveda se, da je prihodnost te, za Slovence zelo pomembne, kmetijske oziroma gospodarske dejavnosti še kako (so)odvisna prav od stopnje kulturne in izobrazbene ravni naroda. Ozaveščeni kulturni pivec ni le tisti, ki prepoznava in razločuje različna vina, jih primerno
povezuje z jedmi in dogodki, ampak je predvsem tisti, ki zaznava, razumeva in čuti vino v njegovih mnogoterih kulturnih in gospodarskih povezavah v zgodovini in sedanjosti različnih civilizacij.

Kulturni pivec je generator, usmerjevalec in posledično tudi producent
kakovostnega vinogradniško vinarskega ter na kulturi vina temelje ega turisti nega razvoja.

V procesu večletnega nastajanja pričujoče monografije smo sklenili, da naj se pri pisanju knjige upoštevajo dosedanja znanja in izkušnje na področju enologije, vinogradništva in vinarstva, pri čemer pa je dr. Dušana Terčelja vodila želja po izdaji ťdrugačneŤ knjige o vinu.

Torej takšne, ki ne izpostavlja le sodobnega znanja, dosežke znanosti in strok, ampak hkrati izpostavlja tudi pomen neprecenljivih osebnih izkušenj in spoznanj, do katerih se je avtor
dokopal na mnogoterih soočenjih z vinom, z vinogradniki, vinarji, trgovci, častilci vina in njihovimi nasprotniki doma in v tujini. Ob tem smo pridali še namero, da naj bo posebna pozornost usmerjena tudi k t. i. ťnišnim zgodbamŤ, s katerimi se pri prebiranju podobne literature bralci praviloma ne srečujejo. Pri urednikovanju smo želeli čim manj posegati v
besedilo, v izrazoslovje ipd., saj tudi pisanje samo odraža zgodovinskost znanja in izkušenj.

In da bi bila knjiga čim bolj komunikativna in povedna hkrati, smo zelo veliko uredniške pozornosti namenili pridobivanju kakovostnih dokumentarnih in umetniških fotografij iz vseh
slovenskih pokrajin, iz razli nih zgodovinskih obdobij, s katerimi dopolnjujemo in mestoma
tudi nadgrajujemo zapisano besedo. In prav takšen pristop nas je pripeljal do svojevrstnega živega in uporabnega publicističnega spomenika slovenski znanosti in znanstvenikom, na
katerega bodo (prihajajoče) generacije vinogradnikov in vinarjev, enologov in etnologov, gostinskih in turističnih delavcev lahko še kako ponosne.

Kultura vina je kultura, ki je slovensko in evropsko zgodovino zaznamovala bolj, kot katera koli druga kultura! Navsezadnje tudi slovenska država stavi vse več na mednarodno promocijo in ugled države skozi gastronomijo, torej, tudi skozi promocijo in popularizacijo naših odličnih, mednarodno nagrajenih vin. Njihova vpetost v zgodovinski in kulturni okvir
predstavlja temelje identitete naše države, katere himna opeva vinsko trto in nje sadove.

Prestižna mednarodna nagrada je veliko in ugledno priznanje dr. Dušanu Terčelju za njegovo življenjsko publicistično delo, kot tudi veliko priznanje založniku, ptujskemu podjetju Tovarna tradicij. Knjiga je prevedena, oblikovana in pripravljena za tisk tudi v angleški
različici, kar ji utira pot v pomemben del mednarodne promocije in protokola RS.