Martinovanje na Kapeli navdušilo

Tudi v občini Radenci so letos pripravili enkratno martinovanje, ki je pritegnilo veliko „Martinov in Martin“ od blizu in daleč; Med prisotnimi tudi 10 vinskih kraljic iz cele države.PRVO MARTINOVANJE NA KAPELI NAVDUŠILO MNOŽICE

Glede na to, da je letošnji sv. Martin godoval sredi tedna, v sredo, 11.11., so se tudi različna martinovanja razvlekla na dva vikenda. In zato so, enako kot na vikend pred sv. Martinom, tudi vikend po njem, potekale številne „Martinove prireditve“, torej takšna in drugačna martinovanja. In eno izmed teh je bilo tudi v občini Radenci. Šlo je za 1. martinovanje pri prvi okroglo zgrajeni vinski kleti v Sloveniji, torej na dvorišču kleti Kapela d.d. Pripravili so ga družba Kapela vinogradništvo in vinarstvo d.d., občina Radenci, Zavod za turizem in šport Radenci, Zdravilišče Radenci d.d., TD Radenci, TD Klopotec Kapela ter Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela. Na omenjenem martinovanju, kjer je za zabavo skrbela glasbena skupina Donačka, se je odvijalo marsikaj zanimivega in prijetnega, organizatorji pa so dejansko zadeli v črno, saj že dolgo na radgonskem območju ni potekala tako uspešna prireditev.

Vsake pol ure je namreč bil ogled enkratne (okrogle) vinske kleti ter pokušina izvrstnih vin nekje spodaj med sodi, vmes pa je potekal bogat kulturni in zabavni program, kjer je gotovo vsakdo našel nekaj zase. Vse prisotne so pozdravili župan občine Radenci, Mihael Petek, direktorica družbe Kapela,vinogradništva in vinarstva d.d., Milena Rajk in vinska kraljica Društva vinogradnikov Radgonsko – kapelskih goric, Janja Korošec, ki je tokrat na Kapelo pripeljala še devet kronanih glav iz cele Slovenije. Zelo zanimiv je bil tudi svečani krst mošta, na sami prireditve pa je vseskozi potekala predstavitev vin domačih vinogradnikov, ki so ob Martinovih dobrotah, ponudili tudi domačo ťjužinoŤ ter dobrote iz krušne peči, pečene kostanje ipd. Organizatorji, ki jim je pri organizaciji tudi vreme šlo na roko, so pripravili tudi zanimiv in bogat srečelov, kjer je med drugim bila 3. nagrada – živ bekon, četrta pa 30 litrov vina…, prvi dve pa počitnice v bližnjih zdraviliščih.

Traminec moj ljubimec

„Vsepovsod, kamor me vodi moja pot, ljudem predstavljam sebe, naš kraj, vaša vina in kulinariko! Zelo vesela sem in ponosna, da nosim krono vinogradništva in vinarstva radgonsko kapelskih goric, da sem lahko povezana v to prelepo zgodbo, v zgodovino naših dedov in pradedov, ki so nam dali temelje vinogradništva in vinarstva. Prav je, da se vsi mi ljubitelji vina in vinske kulture zavedamo, kako pomembna je ta tradicija pridelovanja grozdja in obdelovanja vinske trte.

Kamor koli me pot zanese po Sloveniji, se rada pohvalim, da prihajam iz prelepe dežele, katere narava za okras ne potrebuje dragocenih draguljev, ki jih je vzel človek. Ampak je zelo zadovoljna z prelepimi hribčki, ki so bogato obdarjeni z vinsko trto. Rada povem, da prihajam iz krajev, kjer zorijo v vaših kleteh, dragi vinarji odlični traminci. Ko me vprašajo, katero vino je meni najljubše, pa z veseljem povem, da je Traminec moj ljubimec. Danes je dan veselja, praznovanja,dan, na katerega se pozabijo mnoge skrbi, veliko dela, veliko vloženega truda in mnogo ljubezni do trte. Zato se zavedajmo, da je v teh vinskih kapljicah skrito mnogo stvari! Zato jo spoštujmo in cenimo, saj imamo odlična vrhunska vina, katera se lahko primerjajo z vini izven naših meja. Torej danes zbogom mošt in dobrodošlo v naših kozarcih mlado vino! Vsi vi, ki ste prišli k nam na Kapelo pa s seboj odnesite lepe spomine, na naš kraj in naslednje leto s seboj pripeljite še več vaših prijateljev!“, je v svojem pozdravu med drugim povedala kraljica Društva vinogradnikov Radgonsko kapleskih goric Janja Korošec.

Besedilo in foto (O.B.)