V Benediktu so pripravili zanimivo 7. ťMartinovo pokušinoŤ

UGOTOVILI SO, DA JE ťVINSKI LETNIK 2009Ť ODLIČEN

Redko kje se lahko naješ in napiješ zastonj, kot je to primer v Benediktu, kjer občani ob vsaki priložnosti držijo skupaj
V organizaciji Društva vinogradnikov Benedikt ter tamkajšnje občine in Turističnega društva, je na platoju in parkirišču pri ťPetelinovi kletiŤ minulo nedeljo (15.11.) potekalo tradicionalno, 7. „Pomartinovanje“, na katerem se je zbralo več deset občanov in gostov od blizu in daleč. Kljub lepemu vremenu je tokrat zbralo nekoliko manj obiskovalcev in tudi ponudnikov – vinogradnikov, a ne glede na to, je na prireditvi bilo dejansko veselo in zanimivo. Posebej pa preseneča, da so vinogradniki in nekateri drugi domačini svoje pridelke in druge dobrote vsem obiskovalcem ponudili kar zastonj. To pa je ponovno potrdilo kako enotni so občani Benedikta, ko gre za sodelovanje in sožitje na vseh področjih življenja in delovanja. In tudi zaradi tega je župan in poslanec DZ Milan Gumzar, ki se je ves čas moral ukvarjati z gosti, toda nikakor ni pozabil pozdraviti tudi slehernega občana, bil upravičeno ponosen. Enako tudi novi župnik Marjan Rola in vsi drugi. Prisotne sta sicer pozdravila tudi predsednik Društva vinogradnikov Benedikt in predsednica TD Benedikt, Zlatko Borak in Saša Lorenčič.

Kot nam je povedal predsednik Društva vinogradnikov Benedikt, ki šteje okoli 70 članov in članic, Zlatko Borak, so se že ob ustanovitvi društva pred šestimi leti dogovorili, da bodo vsako leto tradicionalno pripravljali svoje martinovanje prvo nedeljo po sv. Martinu. ťVečina vinogradnikov zraven prinese svoje pridelek, s čem tudi prvič skupno poskusimo kaj je kdo pridelal v minulem letniku. Ob tem pa poskrbimo tudi za kaj pod zob, in ljudje so veseli in zadovoljniŤ, pravi Borak.

In dejansko so vsi lahko bili veseli in zadovoljni. Za dodatno veselo razpoloženje pa so ob voditeljici prireditve Saši Lorenčič in zvokih glasbe domače skupine Klapovühi, poskrbel članice Aktiva kmečkih žena, ki so se izkazale z odličnimi domačimi in kmečkim dobrotami, kar je pomagalo pri pokušini mnogih različnih vin. In med slednja je drugič sodilo tudi vino „Čolnikov trojček“, katerega so pridelali iz treh sort, ki so ponos njihovega vinskega dvora pred cerkvijo Svetih Treh kraljev nad Benediktom (Žametna črnina z mariborskega Letna, Radgonska ranina ter Slovenskogoriški klinton). Sicer pa ne gre prezreti, da je splošna ocena udeležencev prireditve v Benediktu, med katerimi je bilo tudi veliko vinarskih strokovnjakov, da so tamkajšnji vinogradniki v iztekajočem se letu pridelali odlično kapljico.

Besedilo in foto: (ob)