18. Miklavževa trgatev – Radgonske gorice

V podjetju Radgonske gorice so opravili predzadnje dejanje letnika 2009

ťTUROBNIŤ SVETI MIKLAVŽ JE POSTREGEL Z IZJEMNO KAPLJICO

Na 18. Miklavževi trgatvi je nad 50 trgačev pobralo grozdje z 800 trsov, kletarji pa so stisnili 500 litrov izvrstnega jagodnega izbora; V Radgonskih goric d.d. so ponosni na vinski letnik 2009.

Čeprav je danes, ko se bliža sv. Miklavž, nad Radgonsko – Kapelskimi goricami, bilo nekoliko turobno in oblačno, to niti malo ni motilo zanimivega dogajanja. Tako je na dan, ko se bliža prvi prijazni „decembrski“ bradati mož, sv. Miklavž bilo izjemno veselo in zanimivo v vinogradu podjetja Radgonske gorice d.d. v Črešnjevcih nad Gornjo Radgoni. Potem ko so že septembra, oktobra, ter v začetku novembra, opravili z normalno ter predikatno in pozno trgatvijo, ter napolnili blizu tri milijone litrov nove izjemno kakovostne vinske kapljice, so v podjetju Radgonske gorice d.d. imeli še predzadnje dejanje letošnje v svojih vinogradih. V navzočnosti številnih domačih in tudi tujih gostov, prijateljev in poslovnih partnerjev, je namreč kakšnih 50 zaposlenih in drugih trgačev na svečan način opravilo tradicionalno že 18. Miklavževo trgatev, ki je potekala v odličnem vzdušju. Še pred začetkom trgatve, ki je tako postala polnoletna, in po opravljeni obilni domači malici, so vsi trgači „zasedli“ vinograd, in kaj kmalu so potrgali lepo ohranjene grozdne jagode, ki so mimogrede bile kar obilne, kot da bi bil september in ne december.

Sicer pa, tudi letos so radgonski vinogradniki v svojem vinogradu, tokrat drugič v Zbigovcih, saj so na prejšnji lokaciji, na Janževem Vrhu, zaradi starosti trse morali posekati, pustili okoli 800 trsih laškega rizlinga, ki pa so ga s posebnimi mrežami zaščitili od ptičev in srn. Po prvih ocenah so radgonski vinogradniki s tem spet stisnili kapljico (dobrih 500 litrov), ki je dejansko nekaj najboljšega kar lahko grozdje ponudi, in to naj bi bil odličen jagodni izbor z okoli 30 % sladkorja (dobrih 130 oekslov). V podjetju Radgonske gorice d.d. so z omenjeno trgatvijo začeli pred 20 leti. Takrat so namreč pustili manjši kos vinograda, da bi v poznih jesenskih dneh natrgali grozdje za predikatno vino. In ker jim je bilo vreme nekoliko naklonjeno, tako kot letos, so pustili grozdje na trsih še nekaj časa. Ko pa so takrat konec novembra menili omenjeno grozdje potrgati, se je vreme “skisalo”, tako da so, na predlog takratnega direktorja Franca Škrobarja pustili grozdje na trsih vse do sv. Miklavža in tako so prišli do vrhunskega Miklavževega vina, saj od tega leta naprej vsako leto potrgajo določeno količino grozdja, na dan sv. Miklavža. Le dvakrat jim to ni uspelo, in sicer so jim eno leto so jim eno leto ptiči pozobali prav ves pridelek in je Miklavževa trgatev odpadla, enako pa je lani toča uničila pridelek in ni bilo kaj trgati.

“Mi smo upravičeno ponosni nad svojim "Miklavževim vinom", saj gre dejansko za vrhunsko kapljico, ki jo pri nas v radgonski kleti polnimo v specialne pol litrske unikatne steklenice. Zaradi tega vina smo namreč izdelali tudi posebne temu primerne steklenice, ki ponazarjajo stiskalnico, vreteno in utež ter trto zavito okrog kola. Vse to, predvsem pa kakovost vina v takšni steklenici nam omogoča, da steklenice s tovrstnim vinom z lahkoto prodamo, saj jih ljudje kljub nekoliko višji ceni radi kupujejo, kot unikat ali darilo. Šele sedaj, ko bomo potrgali letošnje "Miklavževo vino", bomo trgu ponudili lanski izdelek in nimamo nobenih skrbi, da ga hitro ne bi prodali”, nam je po tokratni trgatvi, povedal tehnolog Radgonskih goric d.d. Gorazd Kovačič, ki je tudi dodal, da je letošnji letnik sploh zelo kakovosten, po količini pa je bil za približno tretjino nižji od povprečja, čemur je botrovala toča in številna neurja. Nekaj so nadoknadili z odkupom okrog 1.000.000 kilogramov grozdja od kooperantov. Kvaliteti pa je doprineslo lepo jesensko vreme z veliko sonca, ko je grozdne jagode napolnilo s sladkorjem.

Ko gre za prodajo radgonskih vin, so v Radgonskih goricah zadovoljni, samo pred koncem leta pa načrtujejo svojo glavno prodajo penečih se vin, ko naj bi slovenski trg prevzel nad 600.000 steklenic, kar pomeni, da skoraj vsak tretji Slovenec ob koncu leta kupi vsaj eno steklenico zlate ali srebrne radgonske penine ali morebiti radgonskega bisera. Poleg penečih pa se dobro prodajajo tudi tiha vina iz radgonskih goric.

Z Miklavževo trgatvijo sicer še ni zaključena trgatev v družbi Radgonske gorice, kajti v vinogradu na Aženskem Vrhu se obeta še Svečnična trgatev, ki bo 2.2.2010…
Besedilo in foto: O.B.