Klet Bistrica podelila donacijo za štipendijski sklad

28. decembra so v vinskem hramu Kleti Bistrica blagoslovili Mašna vina letnik 2009. Vina je blagoslovil mariborski nadškof in metropolit, dr. Franc Kramberger. Klet Bistrica mu je obenem podelila donacijo za štipendijski sklad mariborske nadškofije.


NADŠKOF IN METROPOLIT, DR. FRANC KRAMBERGER, V KLETI BISTRICA BLAGOSLOVIL MAŠNO VINO LETNIK 2009

Klet Bistrica ob tej priložnosti podelila donacijo v vrednosti 1000 evrov Skladu za štipendiranje dijakov mariborske nadškofije. Leta 2007 je Klet Bistrica prejela listino o dovoljenju pridelave mašnih vin in se ob tem zavezala, da bo del sredstev od prodaje mašnega vina vsako leto namenila v dobrodelne namene. Na tradicionalnem blagoslovu je o žlahtni kapljici letnika 2009 obiskovalcem vinske kleti spregovorila direktorica in enologinja Kleti Bistrica, Darja Bovha. Blagoslovitve so se udeležili tudi člani evropskega reda vitezov vina in 13. vinska kraljica Slovenije, Karolina Kobal, ambasadorka slovenskega vina 2009. V krajšem kulturnem programu je nastopil Ljubljanski oktet.

O KLETI BISTRICA…

Klet Bistrica se ponaša z eno izmed najlepših obokanih vinskih kleti v Sloveniji. V kleti je 39 izjemno ohranjenih velikih hrastovih sodov. Največji ima kar 11.690 litrov. Vinska klet je stara skoraj 300 let, najstarejši sod, ki ga še vedno uporabljajo, pa 150 let.

V Kleti Bistrica vso vrhunsko vino zori izključno v velikih hrastovih sodih, kar je v sodobnem vinarstvu že prava redkost. Prav tako v hrastovih sodih vsaj tri mesece odležijo tudi kakovostna vina. Zorenje vina v lesenih sodih je le en del v procesu naravi prijazne pridelave vin, ki temelji na zrelem in zdravem grozdju. V Kleti Bistrica spretno dopolnjujejo klasično, tradicionalno pridelavo vin s svežimi znanji zorenja vin. Do ljubiteljev vin tako pridejo vrhunska, pristna in zdrava vina s posebnim karakterjem. Takšna vina, kot so jih nekdaj pili naši predniki.

V Kleti Bistrica letno pridelajo 1,2 milijona litrov vina. Od tega je v klasični kleti prostora za 240.000 litrov, preostalo vino pa hranijo tudi v inox posodah in v treh betonskih cisternah, ki so nekaj posebnega. Od znotraj so obložene s steklenimi ploščicami in tako delujejo kot ogromne steklenice, zato vino v njih ohranja svoje lastnosti.

Značilnosti linije Mašno vino sta brezhibna kakovost in naravnost vin. Linija je prepoznavna tudi po podobi blaženega škofa Antona Martina Slomška na etiketi. Vino je pridelano na trti zdravega, v nekaterih primerih tudi rahlo prezrelega grozdja, kar je čutiti v nekaterih vinih iz te linije. Posebnost vin je, da imajo ostanek sladkorja, ki je kot diamant vgrajen v telo vina. Odlika vin je tudi njihova zelo lepa, polna in kompleksna sortna cvetica.

V Kleti Bistrica se lahko pohvalijo z novo pridobitvijo. Konec novembra so namreč predstavili svoje novo peneče vino Penino Gral, ki je negovana po tradicionalni – klasični metodi priprave penin. Osnova zanjo je vino sorte chardonnay iz vinograda nad studeniškim samostanom. Z zorenjem v steklenici so nastajali majhni mehurčki, ki se kot iskrive verižice dvigajo proti vrhu in tvorijo bogato peno. Očara nas z izrazito rumeno zeleno barvo. Vonj je mladosten in izrazito saden. V okusu so ohranjene vse primarne lastnosti dozorelega grozdja in plemenitost vina. Penina Gral nas bo osvojila s svojo pristnostjo, eleganco in bogatim okusom.

Podrobneje na www.klet-bistrica.com