28. decembra so v vinskem hramu Kleti Bistrica blagoslovili Mana vina letnik 2009. Vina je blagoslovil mariborski nadkof in metropolit, dr. Franc Kramberger. Klet Bistrica mu je obenem podelila donacijo za tipendijski sklad mariborske nadkofije.
NADKOF IN METROPOLIT, DR. FRANC KRAMBERGER, V KLETI BISTRICA BLAGOSLOVIL MANO VINO LETNIK 2009
Klet Bistrica ob tej prilonosti podelila donacijo v vrednosti 1000 evrov Skladu za tipendiranje dijakov mariborske nadkofije. Leta 2007 je Klet Bistrica prejela listino o dovoljenju pridelave manih vin in se ob tem zavezala, da bo del sredstev od prodaje manega vina vsako leto namenila v dobrodelne namene. Na tradicionalnem blagoslovu je o lahtni kapljici letnika 2009 obiskovalcem vinske kleti spregovorila direktorica in enologinja Kleti Bistrica, Darja Bovha. Blagoslovitve so se udeleili tudi člani evropskega reda vitezov vina in 13. vinska kraljica Slovenije, Karolina Kobal, ambasadorka slovenskega vina 2009. V krajem kulturnem programu je nastopil Ljubljanski oktet.
O KLETI BISTRICA…
Klet Bistrica se ponaa z eno izmed najlepih obokanih vinskih kleti v Sloveniji. V kleti je 39 izjemno ohranjenih velikih hrastovih sodov. Največji ima kar 11.690 litrov. Vinska klet je stara skoraj 300 let, najstareji sod, ki ga e vedno uporabljajo, pa 150 let.
V Kleti Bistrica vso vrhunsko vino zori izključno v velikih hrastovih sodih, kar je v sodobnem vinarstvu e prava redkost. Prav tako v hrastovih sodih vsaj tri mesece odleijo tudi kakovostna vina. Zorenje vina v lesenih sodih je le en del v procesu naravi prijazne pridelave vin, ki temelji na zrelem in zdravem grozdju. V Kleti Bistrica spretno dopolnjujejo klasično, tradicionalno pridelavo vin s sveimi znanji zorenja vin. Do ljubiteljev vin tako pridejo vrhunska, pristna in zdrava vina s posebnim karakterjem. Takna vina, kot so jih nekdaj pili nai predniki.
V Kleti Bistrica letno pridelajo 1,2 milijona litrov vina. Od tega je v klasični kleti prostora za 240.000 litrov, preostalo vino pa hranijo tudi v inox posodah in v treh betonskih cisternah, ki so nekaj posebnega. Od znotraj so obloene s steklenimi pločicami in tako delujejo kot ogromne steklenice, zato vino v njih ohranja svoje lastnosti.
Značilnosti linije Mano vino sta brezhibna kakovost in naravnost vin. Linija je prepoznavna tudi po podobi blaenega kofa Antona Martina Slomka na etiketi. Vino je pridelano na trti zdravega, v nekaterih primerih tudi rahlo prezrelega grozdja, kar je čutiti v nekaterih vinih iz te linije. Posebnost vin je, da imajo ostanek sladkorja, ki je kot diamant vgrajen v telo vina. Odlika vin je tudi njihova zelo lepa, polna in kompleksna sortna cvetica.
V Kleti Bistrica se lahko pohvalijo z novo pridobitvijo. Konec novembra so namreč predstavili svoje novo peneče vino Penino Gral, ki je negovana po tradicionalni – klasični metodi priprave penin. Osnova zanjo je vino sorte chardonnay iz vinograda nad studenikim samostanom. Z zorenjem v steklenici so nastajali majhni mehurčki, ki se kot iskrive veriice dvigajo proti vrhu in tvorijo bogato peno. Očara nas z izrazito rumeno zeleno barvo. Vonj je mladosten in izrazito saden. V okusu so ohranjene vse primarne lastnosti dozorelega grozdja in plemenitost vina. Penina Gral nas bo osvojila s svojo pristnostjo, eleganco in bogatim okusom.
Podrobneje na www.klet-bistrica.com