Pred kratkim smo imeli na obisku prijatelje iz sosednje drave. Ob pripravljenem začetnem prigrizku smo postregli tudi s kosilom in med hrano je bil krompir z domačega vrta, skuhan v olupku in zapečen v pečici z zeliči, ki rastejo okrog hie.
Tak, kot nam ga je podarila narava in kot so ga s trudom pridelale nae roke. Gost je bil več kot navduen, s tem okusom, ki ga je nael na kroniku, se je povrnil 30 let nazaj, v svoje otrotvo, ko mu je mama pripravljala tako jed.
To je vodilo zdruenja ťslow foodŤ, ohraniti vonje in okuse lokalnih kuhinj, kjer se uporabljajo lokalna ivila, ki so pridelana na domačem območju.
Zdruenje je bilo ustanovljeno leta 1986 kot Kmetijska zadruga.Ustanovitelj je gospod Carlo Petrini. Leta 1989 , ob podpisu protokola 20 drav, je v Parizu postalo mednarodno zdruenje, ki vzgaja in osveča ljudi, ohranja kulturno dedičino in skrbi za pravico do čiste, zdrave hrane pridelane v lokalnem območju , z nesebično skrbjo za okolje in z vzgojo mladih. V okviru zdruenja pripravlja Fundacija Mati Zemlja srečanja na svetovnem nivoju, kjer se predstavijo pridelovalci, kuharji, predavatelji, znanstveniki in drugi sodelujoči iz celega sveta. Cilj je samo eden, obvarovati nao zemljo pred agresivnimi posegi v stilu hitrega prehranjevanja in načina ivljenja.
Ob primorski malici so v petek 4. decembra v sečoveljskih solinah predstavili novostim svetovnega zdruenja brez meja SLOW FOOD , ki teje e preko 100.000 članov v 130 dravah.
S predstavitvenimi kroniki in vini so najavili premierno srečanje omizja ťSlow food PrimorskaŤ, ki bo potekalo 10. decembra 2009 v Istrski kleti na Pomnjanu.
Tatjana Butul
Slow food Primorska
Več informacij: butul@siol.net ali na telefonsko tevilko 00386(0)41718219