Primorsko omizje slow food

Pred kratkim smo imeli na obisku prijatelje iz sosednje države. Ob pripravljenem začetnem prigrizku smo postregli tudi s kosilom in med hrano je bil krompir z domačega vrta, skuhan v olupku in zapečen v pečici z zelišči, ki rastejo okrog hiše.
Tak, kot nam ga je podarila narava in kot so ga s trudom pridelale naše roke. Gost je bil več kot navdušen, s tem okusom, ki ga je našel na krožniku, se je povrnil 30 let nazaj, v svoje otroštvo, ko mu je mama pripravljala tako jed.

To je vodilo združenja ťslow foodŤ, ohraniti vonje in okuse lokalnih kuhinj, kjer se uporabljajo lokalna živila, ki so pridelana na domačem območju.

Združenje je bilo ustanovljeno leta 1986 kot Kmetijska zadruga.Ustanovitelj je gospod Carlo Petrini. Leta 1989 , ob podpisu protokola 20 držav, je v Parizu postalo mednarodno združenje, ki vzgaja in osvešča ljudi, ohranja kulturno dediščino in skrbi za pravico do čiste, zdrave hrane pridelane v lokalnem območju , z nesebično skrbjo za okolje in z vzgojo mladih. V okviru združenja pripravlja Fundacija Mati Zemlja srečanja na svetovnem nivoju, kjer se predstavijo pridelovalci, kuharji, predavatelji, znanstveniki in drugi sodelujoči iz celega sveta. Cilj je samo eden, obvarovati našo zemljo pred agresivnimi posegi v stilu hitrega prehranjevanja in načina življenja.

Ob primorski malici so v petek 4. decembra v sečoveljskih solinah predstavili novostim svetovnega združenja brez meja SLOW FOOD , ki šteje že preko 100.000 članov v 130 državah.

S predstavitvenimi krožniki in vini so najavili premierno srečanje omizja ťSlow food PrimorskaŤ, ki bo potekalo 10. decembra 2009 v Istrski kleti na Pomnjanu.

Tatjana Butul
Slow food Primorska

Več informacij: butul@siol.net ali na telefonsko številko 00386(0)41718219