Velika zlata medalja za Capris Merlot 2005 Vinakoper na Mondial du Merlot

Vino z najvišjo oceno prestižnega ocenjevanja Mondial du Merlot – Capris Merlot 2005 Vinakoper.
Iz švicarskega Lugana je za klet Vinakoper prišla več kot odlična novica: Velika zlata medalja za Capris Merlot 2005. Na 2. mednarodnem ocenjevanju vin, Mondial du Merlot, ki poteka v švicarskem Luganu so degustatorji ocenjevali približno 300 različnih vinskih vzorcev, od tega je bilo 60% vzorcev iz 23 tujih držav.

Mednarodno žirijo so sestavljali ocenjevalci s celega sveta, vzorce pa so ocenjevali od 13. do 15. novembra. Skupno je bilo podeljenih 93 medalj; 31 zlatih, 61 srebrnih in le ena velika zlata za Capris Merlot 2005 iz kleti Vinakoper, poleg tega je vino prejelo še naziv najboljšega vina ocenjevanja ter najboljši slovenski merlot.

Glavni enolog in član uprave kleti Vinakoper Iztok Klenar: "Gre za priznanje geografskega porekla Slovenske Istre, priznanje za kakovost in pristnost vina in velike strokovnosti ekipe Vinakopra. S tem uspehom smo pridobili nove komercialne kontakte na področju Ticina, ki nam odpirajo vse možnosti prodajnih uspehov v Švici in vstopnico za sejem Ristora, ki se bo odvijal v Luganu konec meseca januarja. Velika zlata medalja pa je bila dodeljena vinu z lepo rubinasto rdečo barvo in globokimi odtenki. V vonju je moč zaznati veliko fines in potencirano eleganco povezano s sortnostjo, enkratno kompleksnostjo v okusu, z bogatim in ekstraktnim vtisom ter sadnim zaključkom. Vino je harmonično in z velikim potencialom zorenja. Lega Purissima s tem odkriva svoje ekstremne potenciale. Za Slovensko Istro pa pomeni novo odkritje veličastnosti in mogočnosti sorte merlot, ki nas lahko primerja s Toskansko lokacijo Bolgheri."