Tudi letonji sv. Anton, ki je bil dokaj mrzel in po jutranji meglici, tudi zasneen, je v Slovenskih goricah minul sila prijetno in veselo.
PRI CAFOKU SO TRGALI ANTONI IN ANTONIJE!
Rokarjevi so pripravili drugo Antonovo trgatev, ki je navrgla laki rizling – suhi jagodni izbor s 166 oekslov sladkorja
Potem, ko je v vinorodnih okoliih Slovenskih Goric, Haloz, Prlekije in Prekmurja, e doslej potekalo veliko tevilo predikatnih, poznih, ledenih in podobnih trgatev (Miklaveva, Lucijina, Boična, tefanova, Silvestrska, novoletna, trgatev Treh kraljev…), se jim je tokrat e drugič pridruila e ena, pa e to dodatno nenavadna. Na turistični kmetiji Rokar (po domače: Cafok) v Lastomercih pri Gornji Radgoni, kjer e najmanj tretjo generacijo domujejo Antoni (Tončki), so namreč drugič pripravili Antonovo trgatev, ki bo poslej vedno na dan 17. januarja, ko goduje sv. Anton. In tudi druga tovrstna trgatev, ki je minila v idiličnem zimskem, dokaj mrzlem jutru, ki se je pozneje sprevrglo v sneno nedeljo, le nekaj deset metrov od domačije Rokarjevih, je bila izjemno uspena. Iz zmrznjenih jagod so namreč stisnili enkratno kapljico, sicer bistveno manj (okoli 30 litrov), kot bi je bilo v normalni jesenski trgatvi, toda kakovost je bila nadpovprečna. S 166 oeksli (okoli 40 % sladkorja) sladkobe so namreč ocenili, da gre za laki rizling suhi jagodni izbor, kljub mrazu pa to ne bo ledeno vino, ker je v minulih dneh le bilo premalo mrzlo.
Na sami trgatvi se je sicer pred prvimi sončnimi arki zbralo kaknih 30 trgačev, predvsem Antonov in Antonij, Tončk in Tončkov, med katerimi tri domača Tončka, potem poslanec DZ in upan občine Gornja Radgona, Anton Kampu, upan občine Sveti Jurij ob čavnici, Anton Slana, pa vinski vitez in upan občine Dobrovnik Marjan Kardinar, vinska kraljica Radgonsko Kapelskih goric Janja Koroec, svetovno znaa portnica kegljavka Marika Kardinar…, zraven pa je bilo e nekaj pomagačev. Po močnem tekočem in kulinaričnem okrepčilu je grozdje hitro bilo pospravljeno s trsov. Takoj zatem spet obilna malica kar v vinogradu, in odhod v klet ter hkrati na domačijo, kjer je iz kuhinje e dialo po mnogih dobrotah. Ves čas je trgače spremljal tudi domači harmonikar in humorist Danilo Rajh, pa tudi sploh je vse bilo izjemno prijetno in veselo. e posebej zadovoljna in vesela sta bila mlada gospodarja, Simona in Tonč, ki s svojimi pogosto novimi idejami dejansko popestrita turistično ponudbo ne le svoje kmetije temveč tudi irega radgonskega območja.
In v času, ko so Tonč mlaji in prijatelji stiskali natrgane grozdne rozine, in ko je kmetijski svetovalec Stane Klajnček nadzoroval sladkobo stisnjenega grozdja, se je tik ob kleti sladkalo tudi več deset jelenov, ki se vedno radi pokaejo obiskovalcem Turistične kmetije Rokar. Ko gre za vinograde pa Rokarjevi v okolici svoje domačije obdelujejo okoli 20.000 trsov grozdja različnih belih sort (laki in renski rizling, traminec, ipok, sauvignon, rumeni mukat, mukat otonel, kerner…). Večino vina prodajo kar na svoji kmetiji, kjer pogosto gostijo velike skupine obiskovalcev, nekaj pa ga prodajo tudi v prosti prodaji. Turistična kmetija Rokarjevih s krajimi prekinitvami deluje e od leta 1971 in je znana kot ena prvih tovrstnih kmetij na severovzhodu drave sploh. Postavila sta jo Maruka in Anton Rokar, pozneje sta jo imela nekaj časa Anton mlaji in njegova ena Anica, sedaj pa s kmetijo gospodari e tretji Anton in njegova ena Simona, ki e imata tri otroke (poleg dveh hčera, tudi sinek Toni), kar kae, da bo kmetija ivela e naprej…
Besedilo in foto: (O.B.)