Trgatev Antonov in Antonij

Tudi letošnji sv. Anton, ki je bil dokaj mrzel in po jutranji meglici, tudi zasnežen, je v Slovenskih goricah minul sila prijetno in veselo.
PRI „CAFOKU“ SO TRGALI ANTONI IN ANTONIJE!

Roškarjevi so pripravili drugo „Antonovo trgatev“, ki je navrgla laški rizling – suhi jagodni izbor s 166 oekslov sladkorja

Potem, ko je v vinorodnih okoliših Slovenskih Goric, Haloz, Prlekije in Prekmurja, že doslej potekalo veliko število predikatnih, poznih, ledenih in podobnih trgatev (Miklavževa, Lucijina, Božična, Štefanova, Silvestrska, novoletna, trgatev Treh kraljev…), se jim je tokrat že drugič pridružila še ena, pa še to dodatno nenavadna. Na turistični kmetiji Roškar (po domače: Cafok) v Lastomercih pri Gornji Radgoni, kjer že najmanj tretjo generacijo domujejo Antoni (Tončki), so namreč drugič pripravili Antonovo trgatev, ki bo poslej vedno na dan 17. januarja, ko goduje sv. Anton. In tudi druga tovrstna trgatev, ki je minila v idiličnem zimskem, dokaj mrzlem jutru, ki se je pozneje sprevrglo v snežno nedeljo, le nekaj deset metrov od domačije Roškarjevih, je bila izjemno uspešna. Iz zmrznjenih jagod so namreč stisnili enkratno kapljico, sicer bistveno manj (okoli 30 litrov), kot bi je bilo v normalni jesenski trgatvi, toda kakovost je bila nadpovprečna. S 166 oeksli (okoli 40 % sladkorja) sladkobe so namreč ocenili, da gre za laški rizling suhi jagodni izbor, kljub mrazu pa to ne bo ledeno vino, ker je v minulih dneh le bilo premalo mrzlo.

Na sami trgatvi se je sicer pred prvimi sončnimi žarki zbralo kakšnih 30 trgačev, predvsem Antonov in Antonij, Tončk in Tončkov, med katerimi tri domača Tončka, potem poslanec DZ in župan občine Gornja Radgona, Anton Kampuš, župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici, Anton Slana, pa vinski vitez in župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar, vinska kraljica Radgonsko – Kapelskih goric Janja Korošec, svetovno znaša športnica – kegljavka Marika Kardinar…, zraven pa je bilo še nekaj „pomagačev“. Po močnem tekočem in kulinaričnem okrepčilu je grozdje hitro bilo pospravljeno s trsov. Takoj zatem spet obilna malica kar v vinogradu, in odhod v klet ter hkrati na domačijo, kjer je iz kuhinje že dišalo po mnogih dobrotah. Ves čas je trgače spremljal tudi domači harmonikar in humorist Danilo Rajh, pa tudi sploh je vse bilo izjemno prijetno in veselo. Še posebej zadovoljna in vesela sta bila mlada gospodarja, Simona in Tonč, ki s svojimi pogosto novimi idejami dejansko popestrita turistično ponudbo ne le svoje kmetije temveč tudi širšega radgonskega območja.

In v času, ko so Tonč mlajši in prijatelji stiskali natrgane grozdne rozine, in ko je kmetijski svetovalec Stane Klajnšček nadzoroval sladkobo stisnjenega grozdja, se je tik ob kleti sladkalo tudi več deset jelenov, ki se vedno radi pokažejo obiskovalcem Turistične kmetije Roškar. Ko gre za vinograde pa Roškarjevi v okolici svoje domačije obdelujejo okoli 20.000 trsov grozdja različnih belih sort (laški in renski rizling, traminec, šipok, sauvignon, rumeni muškat, muškat otonel, kerner…). Večino vina prodajo kar na svoji kmetiji, kjer pogosto gostijo velike skupine obiskovalcev, nekaj pa ga prodajo tudi v prosti prodaji. Turistična kmetija Roškarjevih s krajšimi prekinitvami deluje že od leta 1971 in je znana kot ena prvih tovrstnih kmetij na severovzhodu države sploh. Postavila sta jo Maruška in Anton Roškar, pozneje sta jo imela nekaj časa Anton mlajši in njegova žena Anica, sedaj pa s kmetijo gospodari že tretji Anton in njegova žena Simona, ki že imata tri otroke (poleg dveh hčera, tudi sinek Toni), kar kaže, da bo kmetija živela še naprej…
Besedilo in foto: (O.B.)