Predstavitev najboljšega merlota na svetu

Klet Vinakoper je v eminentni ljubljanski gostilni AS predstavila absolutnega zmagovalca ocenjevanja Mondial du Merlot, ki je potekalo v švicarskem Luganu. Večerje se je udeležila kopica znanih obrazov iz gostinske, politične in gospodarske sfere.
Predstavitev je bila namenjena Capris Merlotu, zmagovalcu ocenjevanja Mondial du Merlot, ki je lani od 13. do 15. novembra potekalo v švicarskem Luganu. Tam je med tristo vzorci iz 24 držav merlot Capris 2005 Vinakoper pometel z vso konkurenco. Z najvišjo oceno (95,40 točke od 100 možnih) si je edini zaslužil veliko zlato medaljo in bil razglašen za najboljše vino ocenjevanja, kjer so podelili še 31 zlatih in 61 srebrnih medalj. Zato je merlotu Capris 2005 veljala osrednja pozornost na prijetnem in užitkov polnem večeru v ljubljanski gostilni As, kamor sta poslovne partnerje, gostince, novinarje in prijatelje povabila predsednik uprave Vinakoper Nevijo Pucer in glavni enolog Iztok Klenar.

Za uvod je poskrbela osvežujoča penina Capris 2007 ob mediteranskih hladnih prigrizkih, katerim je sledila kopunova juha, za zelo bogato in razkošno suho malvazijo 2007 pozne trgatve pa so Asovi kuharji pod vodstvom Svetozarja Raspopovića Popeta pripravili prav tako krepko jed. Na domačih širokih rezancih s črnimi oljkami je kraljevala na hitro skuhana polenovka za užitek kakih petdeset gostov. Zmagovalec iz Lugana je stopil na sceno ob pravem času, se razume, da ob glavni jedi. Ob rezinah rostbifa kraškega goveda je svojo dolgo in prepričljivo zgodbo v kozarcu pripovedoval merlot Capris 2005. Za kratek uvod je poskrbel glavni enolog Iztok Klenar: ť grozdje iz lege Purissima, kjer vinogradi segajo skoraj do morja je bilo prezrelo, nekatere jagode že malce rozinasto uvele. Zmagovalni vzorec smo v Švico poslali brez velikih pričakovanj, predvsem zato, da si odpremo vrata na švicarski trg. Dolga leta je bil merlot kljub svoji nesporni kakovosti zapostavljen in v senci bolj popularnega cabernet sauvignona, česar pa si ne zaslužiŤ. Dokaz je zdaj več kot na dlani. Občudovanja vredna je njegova globoka, skoraj neprosojno temno rdeča barva, ki zapeljuje z bogatim in elegantnim vonjavam po zrelih rdečih in črnih sadežih ter usnju, v ustih pusti dolg pookus z zaznavnimi, a zrelimi in značajskimi tanini.

Za slovo so natakarji postregli s polsladkim ciprom 2008, ali rdečim muškatom in slastno sadno Popetovo slaščico.

Obiščite:

www.vinakoper.si