Sommeliersko izbrana vina akcije ŠPargelj

09. marca je trideset sommelierjev višje druge stopnje izbiralo vina k jedem iz špargljev. Komisijska izbira je potekala v profesionalni degustacijski dvorani na sedežu Zavoda SloVino. Vsak vinski svetovalec – sommelier II. je ocenil šestnajst prijavljenih vin.
Stroge pogoje, ki zahtevajo izredno velik odstotek ujemanja vina z jedmi iz špargljev je letos uspelo izpolniti osmim pridelovalcev. Tri od izbranih vin so bila pridelana v vinorodnem okolišu Slovenska Istra, pet vin je iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija.

Vina letnika 2009, ki so dosegla zahtevano število točk in lahko sodelujejo v akciji ŠPargelj 2010:

  • Malvazija, Rodica, Slovenska Istra
  • Sauvignon, Zlati grič, Štajerska Slovenija
  • Zeleni silvanec, Vina Joannes, Štajerska Slovenija
  • Zvrst, P & F Jeruzalem Ormož, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, Vino Gaube, Štajerska Slovenija
  • Rumeni muškat, Vinakoper, Slovenska Istra
  • Sauvignon, Pullus Ptujska klet, Štajerska Slovenija
  • Malvazija, Vina Montis, Slovenska Istra

    Izbrana vina bodo z dodatno označbo ťSommelierji priporočajo k jedem iz špargljevŤ na voljo gurmanom od 26. marca naprej v naprednih gostinskih lokalih, vinotekah in pri vinarjih. Dodatna označba je letošnja novost akcije ŠPargelj in bo uspešno zamenjala celostno grafično podobo z enotno etiketo, ki so jo vinarji uporabljali preteklih šest let.

    Sommelierji II. so svoje delo opravljali v dveh skupinah.

    SESTAVA KOMISIJE
    Sommelierji II.:

    Dejan Baier
    Franci Pavli
    Jožef Kamenšek
    Edvard Kužner
    Aleksander Bohinc
    Aleksander Šikar
    Franci Mežič
    Tomaž Krajnc
    Aleš Krempl
    Igor Šuštaršič
    Smiljan Benkovič
    Ivo Lužnik
    Jože Bagola
    Leon Repovž
    Alojz Cedula
    Simeon Črešnar
    Slavko Muršič
    Silva Zadnik
    Ana Krajnc
    Bogomir Remih
    Marjan Jelenič
    Boštjan Plot
    Franci Lovenjak
    David Vasiljevič
    Dolores Fideršek
    Todor Sebašan Tošo
    Danilo Štumberger
    Simona Kolonjak
    Dušan Kelbič
    Branko Slavinec
    Spremljevalni člani:
    Janez Verboten
    Borut Godec
    Vinko Hojski
    Matjaž Ledinek

    Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino se skupaj s sommelierji, kuharji, gostinci, vinotekami in ostalimi zainteresiranimi že sedmo leto zapored trudi predstavljati zdrave pomladanske jedi iz špargljev in ustrezna sommeliersko izbrana vina.

    ZGODBA O BELUŠIH,
    IZBRANEM VINU,
    VRHUNSKI KULINARIKI IN
    LJUDEH, KI ZNAJO VSE TO CENITI