09. marca je trideset sommelierjev vije druge stopnje izbiralo vina k jedem iz pargljev. Komisijska izbira je potekala v profesionalni degustacijski dvorani na sedeu Zavoda SloVino. Vsak vinski svetovalec – sommelier II. je ocenil estnajst prijavljenih vin.
Stroge pogoje, ki zahtevajo izredno velik odstotek ujemanja vina z jedmi iz pargljev je letos uspelo izpolniti osmim pridelovalcev. Tri od izbranih vin so bila pridelana v vinorodnem okoliu Slovenska Istra, pet vin je iz vinorodnega okolia tajerska Slovenija.
Vina letnika 2009, ki so dosegla zahtevano tevilo točk in lahko sodelujejo v akciji Pargelj 2010:
Izbrana vina bodo z dodatno označbo ťSommelierji priporočajo k jedem iz pargljevŤ na voljo gurmanom od 26. marca naprej v naprednih gostinskih lokalih, vinotekah in pri vinarjih. Dodatna označba je letonja novost akcije Pargelj in bo uspeno zamenjala celostno grafično podobo z enotno etiketo, ki so jo vinarji uporabljali preteklih est let.
Sommelierji II. so svoje delo opravljali v dveh skupinah.
SESTAVA KOMISIJE
Sommelierji II.:
Dejan Baier
Franci Pavli
Joef Kamenek
Edvard Kuner
Aleksander Bohinc
Aleksander ikar
Franci Meič
Toma Krajnc
Ale Krempl
Igor utarič
Smiljan Benkovič
Ivo Lunik
Joe Bagola
Leon Repov
Alojz Cedula
Simeon Črenar
Slavko Murič
Silva Zadnik
Ana Krajnc
Bogomir Remih
Marjan Jelenič
Botjan Plot
Franci Lovenjak
David Vasiljevič
Dolores Fiderek
Todor Sebaan Too
Danilo tumberger
Simona Kolonjak
Duan Kelbič
Branko Slavinec
Spremljevalni člani:
Janez Verboten
Borut Godec
Vinko Hojski
Matja Ledinek
Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino se skupaj s sommelierji, kuharji, gostinci, vinotekami in ostalimi zainteresiranimi e sedmo leto zapored trudi predstavljati zdrave pomladanske jedi iz pargljev in ustrezna sommeliersko izbrana vina.
IZBRANEM VINU,
VRHUNSKI KULINARIKI IN
LJUDEH, KI ZNAJO VSE TO CENITI