Radgonsko – Kapelske gorice imajo novo kraljico

Vinogradniki z območja Radgonsko – Kapelskih goric so na tradicionalnem vinogradniškem plesu razglasili novo vinsko kraljico.
ANDREJA JE NASLEDILA JANJO!

Narava se je že pomladno prebudila v vsej svoji polnosti in veličini. In z naravo, zlasti z vinogradi in kletmi, so povezani mnogi slovenski vinogradniki, in seveda, vinoljubi. Zato so se v teh prazničnih aprilskih dnevih v hotelu Radin zbrali vsi vinoljubi in tisti, ki jim vino res pomeni ogromno, ter seveda vinarji in vinogradniki. Na že tradicionalnem vinogradniškem plesu so se namreč zbrali vinogradniki Društva vinogradnikov Radgonsko Kapleskih goric in vinogradniki Društva ljubiteljev vina Kapela – občina Radenci. Celoten dogodek, kjer se je dogajalo mariskaj zanimivega in atraktivnega, je še posebej zaznamovala predaja krone 6. vinske kraljice Radgonsko – Kapelskih, Janje Korošec, ki je nosila krono tako dve leti, ter radgonsko-kapelska in slovenska vina ponesla širom po Evropi, na Triglav in po celotni prelepi vinorodni deželi Sloveniji. Krono je sedaj prejela Andreja Plohl, ki prav tako izhaja iz občine Sveti Jurij ob Ščavnici, ki bo vladarica vinskega dvora na radgonsko – kapelskem območju nosila naslednji dve leti (2010/2011). Novo tukajšnjo kraljico so, poleg predsednikov obeh omenjenih vinogradniških društev: Danila Stejerja in Danila Rihtariča, kronali vsi štirje župani občin, ki pokrivajo Radgonsko – Kapelske gorice (Sveti Jurij ob Ščavnici, Radenci, Gornja Radgona in Apače): Anton Slana, Mihael Petek, Anton Kampuš in dr. Darko Anželj. Poleg številnih vinskih vitezov in drugih gostov ter vinoljubov, se je se je tokratnega ples udeležil tudi vitez penine Alojz Filipič.

Od dosedanje kraljice Janje Korošec so se poslovile tudi njene prijateljice, sedanje in bivše kraljice iz Slovenskega vinskega kraljestva: Svetlana Širec (Vinska kraljica Slovenije 2008), Tatjana Caf (Vinska kraljica Ptuja 2007-2009), Sanja Klenar (Vinska kraljica Ljutomera 2008), Mateja Prapotnik (Kogovska Vinska kraljica 2008-2010), Anja Jamšek (Mariborska Vinska kraljica 2008-2010), Nataša Pliberšek (Svečinska Vinska kraljica 2008-2010), Vesna Komatar (cvičkova Vinska kraljica 2008), Janja Curk (Vinska kraljica Zelena 2008, in Elizabet Bordon (Vinska kraljica Istre 2008). Janja Korošec se je poslovila od krone tako, da je vsem svojim prijateljicam vinskim kraljicam, županom, predsednikom društev, podarila trto Traminca, ki jih je povezoval še naprej v znamenju prijateljstva. Obljubila je tudi da bo vsako trto prišla obiskat.

Ves dogodek v elitnem radenskem hotelu so prisotni odprli in začeli s Frangeževo penino, ki je vsem tako lepo na prefinjen način zaželela prav prijetno in lepo dobrodošlico. Vinogradniški ples pa je bila tudi priložnost, ko so desetina vinogradnikov iz obeh društev podelili odličja za ocenjena vina na minulem „prerezu“ letnika 2009. Najvišje priznanje so dobili, iz Društva vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric: Šampiona med normalnimi trgatvami Steyer vina za sorto traminec 18,90 ter šampiona za najvišje ocenjeno vino Steyer vina za sorto traminec jagodni izbor 19,37, ter iz Društvo ljubiteljev vina Kapela – občina Radenci: Šampion med normalnimi trgatvami Vinogradništvo Korošec za sorto Muškat otonel 18,63 ter šampion za najvišje ocenjeno vino Franc Kupljen, za sorto chardonnay ledeno vino 19,63

Celoten, izjemno dogodek na visokem nivoju sta organizirala predsednika obeh omenjenih vinogradniških društev (Danilo Steyer in Danilo Rihtarič s sodelavci), s tem pa se oba zavzemata za dvig kulture pitja vin iz Radgonsko – Kapelskih goric. Na prijetnem druženju je za veselo razpoloženje skrbel ansambel Vzpon iz Apaške doline. Nova vinska kraljica, katero so tokrat okronali, Andreja Plohl pa je stara 24 let. Doma je iz Grabonoša in na Kmetijski fakulteti v Mariboru študira Agronomijo, smer vrtnarstvo poljedelstvo, kjer je absolventka. Ima še tri sestre, izmed katerih jo čez dve leti lahko katera nasledi…

„V čast si štejem, da se vam predstavim kot 7. vinska kraljica Radgonsko- Kapelskih goric. Ne morem se pohvaliti, da sem že od otroštva povezana z vinogradništvom, saj sem s tremi sestrami odraščala na kmetiji, ki se ukvarja z živinorejo in poljedelstvom. Vse že od malih nog pomagamo doma, zato sem se tudi vpisala na študij agronomije, smer poljedelstvo-vrtnarstvo. Pa vendar večkrat razmišljam, da mi niti vinogradništvo niti vino nista tuja. Prav nasprotno, v zibelko mi je bila položena ljubezen do bližnjih, tudi do živali in rastlin. In prav trta je najbolj plemenita rastlina, mar ne? Zato se dobro zavedam, koliko truda je potrebno vložiti, da nam trta jeseni bogato poplača. In kot mi doma v poletnih mesecih nič kolikokrat trepetamo zaradi nevarnosti toče, se vedno spomnim tudi na vas, vinogradnike, ki se toče tudi bojite. Vem, da lahko v trenutku uniči tudi vinograd. Ampak vsi mi, ki ljubimo naravo, nam tudi morebitne vremenske ali druge ne prilike ne morejo do živega. V takih trenutkih postanemo še močnejši in se povezujemo. Ali pa se skupaj veselimo dobre letine in priznanj ob ocenjevanjih, ki jih prejmejo vaša vina. V vinu je namreč največ sonca, zatorej naj žive ljudje, ki pridelujete vino, kajti z njim vnesete svetlobo sonca v človeške duše. Vsekakor ste ga vnesli v mojo dušo, zato sem še posebej vesela in tudi ponosna, da ste mi izkazali zaupanje, da sem sedaj vaša 7. vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric. Zavedam se svoje odgovornosti, ki sem jo sprejela s krono. Upam, da bom tako kot moja predhodnica Janja širila dobro ime o deželi traminca, radgonske ranine in penine. Da bom širila dobro ime o vseh odličnih vinih in vas, dobrih vinogradnikih, po Sloveniji in tujini“, je ob svojem prvem nastopu, med drugim dejala nova kraljica radgonsko – kapelskih vinogradnikov, Andreja Plohl.

Oste Bakal